Με βασικό ομιλητή τον 70ο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, συνεχίστηκαν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη Θρησκευτική Ελευθερία, στο Ζάππειο.

Τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ προλόγισε ο Τζον Κατσιματίδης, Άρχων Νοτάριος, πρόεδρος της Επιτροπής Θρησκευτικής Ελευθερίας των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική.

Ο κ. Κατσιματίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εάν οι ΗΠΑ δεν σταθούν δυναμικά, δεν θα υπάρχει Ευρώπη.

Η Ρωσία ευθυγραμμίζεται με την Κίνα και με το Ιράν, και αυτό αποτελεί ένα τρομερό πρόβλημα για όλο τον κόσμο. Η χώρα μας πρέπει να επιβιώσει, ώστε να επιβιώσει ο υπόλοιπος ελεύθερος κόσμος».

Από την πλευρά του ο Μάικ Πομπέο, αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις που έχει ο ίδιος και η οικογένειά του με την ορθόδοξη κοινότητα στις ΗΠΑ.

Τόνισε την προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, τον οποίο επισκέφθηκε στην Κωνσταντινούπολη παρά τις «ήπιες αντιδράσεις της Τουρκίας, για να το θέσω διπλωματικά».

Αναφερόμενος στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αυτός ο πόλεμος δεν είναι ιερός, δεν είναι θρησκευτικός. Είναι πόλεμος κατάκτησης. Πρέπει να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, όπως έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης το 2019, όταν χορήγησε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας στους Ουκρανούς».

Προκλητική η κίνηση Ερντογάν

Και αφηγήθηκε ένα περιστατικό, όταν υπήρχε διαφωνία στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, για να μην εκδοθεί κάποια ανακοίνωση για το θέμα. «Μάικ, δεν είναι δική μας υπόθεση, είναι εσωτερικό εκκλησιαστικό μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.»

Στο σχόλιό του για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε πως «είναι ένα ιερό μέρος, ένα ιστορικό μέρος, ένα μοναδικό μνημείο της UNESCO. Δεν υπάρχει λόγος να γίνει αυτό» και πρόσθεσε πως «η κίνηση αυτή αποτελεί μια πρόκληση από τον Πρόεδρο Ερντογάν. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή, ο λαός της Τουρκίας θα εκλέξει αρχές που θα σέβονται τις θρησκευτικές ελευθερίες. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση», είπε σύμφωνα με το orthodoxtimes.