Τη δημιουργία Γενικής Γραμματείας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προτείνει, σε επιστολή του προς τον υπουργό κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ι. Μπουντρούκας ενώ κατέθεσε πρόταση προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ Π. Τατούλη για την εξωστρέφεια των πελοποννησιακών επιχειρήσεων και την προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής.

Σύμφωνα με την άποψη του επιμελητηρίου, οι προσπάθειες που γίνονται για τη στήριξη των ΜΜΕ, αλλά και για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, προέρχονται κάθε φορά από διαφορετικές αρμόδιες υπηρεσίες είτε του ίδιου υπουργείου (Γ.Γ. Εμπορίου, Γ.Γ. Βιομηχανίας κ.λπ.), είτε άλλων υπουργείων (Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ.λπ.) χωρίς όμως να υπάρχει μία υπηρεσία η οποία να ευθύνεται για τη χάραξη στρατηγικής, την επεξεργασία προτάσεων και το συντονισμό της δράσης για την ανάπτυξη των ΜΜΕ.

Σε ότι αφορά στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των πελοποννησιακών επιχειρήσεων και την προώθηση των παραδοσιακών της προϊόντων προτείνονται τις ακόλουθες δράσεις:

– Διοργάνωση Έκθεσης Πελοποννησιακών (ή Μοραϊτικων) προϊόντων.

– Δημιουργία μόνιμου εκθεσιακού χώρου Πελοποννησιακών προϊόντων στον Ισθμό.

– Συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις Σχετικά με αυτή τη δραστηριότητα σημειώνεται ότι «τις περισσότερες φορές οι επιχειρήσεις, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον όγκο των παραγγελιών πελατών από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να χάνεται η ευκαιρία για το ζητούμενο άνοιγμά τους προς μεγαλύτερες αγορές. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η δημιουργία clusters μεταξύ των ομοειδών πελοποννησιακών επιχειρήσεων και αυτό μπορεί να επιτευχθεί πολύ καλύτερα μέσω της Περιφέρειας».