Το γύρο του εγχώριου διαδικτύου και κυρίως των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η φωτογραφία αγήματος της φρεγάτας «Θεμιστοκλής» την ώρα που προχωρά σε τιμητική έπαρση της ελληνικής σημαίας, στο λιμάνι Σαραϊμπουρνού της Κωνσταντινούπολης. Αρκετοί χρήστες γράφουν πως αισθάνονται ρίγος και συγκίνηση βλέποντας τη γαλανόλευκη να κυματίζει στον Βόσπορο, ενώ κάποιοι άλλοι συνδέουν το στιγμιότυπο με τον μεγαλοϊδεατισμό, που επικρατούσε μέχρι και τη δεκαετία του 1920 στη χώρα μας.

Η φωτογραφία είναι πέρα για πέρα αληθινή, καθώς την περασμένη Πέμπτη η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού μας εμφανίστηκε στο λιμάνι της γείτονος μαζί με το τουρκικό «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο Somme, στο πλαίσιο της Μόνιμης Ναυτικής Ομάδας Εργασίας SNMGII του ΝΑΤΟ.

Στον αντίποδα, βέβαια, το εν λόγω ενσταντανέ με το πολεμικό μας πλοίο στον Βόσπορο έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα social media της Τουρκίας. Αν και οι Τούρκοι «έδειξαν τη φιλοξενία τους και παραχώρησαν στο ελληνικό πλοίο μια πλευρά της αποβάθρας, για να ελλιμενιστεί», ο εμπνευστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» (βάσει του οποίου αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Αιγαίου), Τζεμ Γκουρντενίζ, ανέφερε στο «X» (πρώην Twitter) πως η φρεγάτα «κρέμασε ελληνικές σημαίες σε όλα τα σημεία του πλοίου, αγνοώντας τα ναυτικά έθιμα, σύμφωνα με τα οποία η εθνική σημαία υψώνεται μόνο στην πρύμνη».