Φέτος, ο Μακεδονικός Χαλβάς, το αγαπημένο αυτό έδεσμα που είναι συνυφασμένο με την ελληνική παράδοση, συμπληρώνει 100 χρόνια στην καρδιά και το τραπέζι μας. Ο Μακεδονικός Χαλβάς είναι ένα διαχρονικό ελληνικό προϊόν σταθερής αξίας και ακαταμάχητης γεύσης, που έχει καταφέρει εδώ και έναν αιώνα να διατηρεί με τον καλύτερο τρόπο τον αυθεντικό χαρακτήρα του και τη σταθερή ποιότητά του και γνωρίζει παγκόσμια αναγνώριση.

Με συνεχή παρουσία στο τραπέζι μας και πρωταγωνιστική θέση την Καθαρά Δευτέρα και στα Σαρακοστιανά τραπεζώματα, ο Μακεδονικός Χαλβάς εδώ και 100 χρόνια μάς φέρνει πιο κοντά. Μας γλυκαίνει με την απίστευτη νοστιμιά του, ενώ διαθέτει γεύσεις για όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις.

Πώς έχει καταφέρει, όμως, να ταυτιστεί τόσο πολύ με την ελληνική παράδοση και να αγαπηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό;

Το ταξίδι του Μακεδονικού Χαλβά ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το 1924, όταν ο Ελευθέριος, ο Κωνσταντίνος και ο Σάββας Χαΐτογλου θέλησαν με όραμα και αφοσίωση να συνεχίσουν την παράδοση του παππού τους (που ήταν χαλβαδοποιός στη Μικρά Ασία) και άνοιξαν ένα μικρό εργαστήριο στην πλατεία Άθωνος, στο κέντρο της παλαιάς τότε Θεσσαλονίκης.

Στα δύσκολα χρόνια του Ελληνοϊταλικού πολέμου (1940-1944), το εργοστάσιο επιτάσσεται και μπαίνει στο πρόγραμμα επισιτισμού του ελληνικού στρατού. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Γερμανούς, ξεκινά τη λειτουργία του από το μηδέν.

Το 1950 ο Μακεδονικός Χαλβάς αρχίζει να τροφοδοτεί με χαλβά και την Αττική. Η ποιότητα και η νοστιμιά του διαδίδονται γρήγορα από στόμα σε στόμα με αποτέλεσμα όλοι να θέλουν να δοκιμάσουν τον ξακουστό χαλβά από τη Μακεδονία, το χαλβά που έτσι η ίδια η αγορά ονόμασε Μακεδονικό Χαλβά.

Λίγα χρόνια μετά, η εταιρεία ξεκινάει μία τολμηρή προσπάθεια τυποποίησης του Μακεδονικού Χαλβά σε μεταλλική συσκευασία και έτσι, το αγαπημένο μας προϊόν αποκτά την εικόνα με την οποία τον ξέρουμε μέχρι και σήμερα. Η «Μακεδονοπούλα» (η γυναικεία φιγούρα, ντυμένη με την παραδοσιακή στολή της Αλεξάνδρειας Ημαθίας) έμελλε να διακοσμήσει το πρώτο λιθογραφημένο λευκοσιδηρό κουτί της εταιρίας, αρχικά ½ οκάς, το οποίο αποτέλεσε την αρχή μίας νέας εποχής και έγινε το σήμα κατατεθέν της.

Οι ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες παράγωγης οδηγούν τη μεταφορά της επιχείρησης σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης (1962). Εντωμεταξύ, η μεταλλική συσκευασία έκανε εφικτή τη μεταφορά και εξαγωγή του, αρχικά σε χώρες με έντονο το ελληνικό στοιχείο και σταδιακά σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Έτσι, κατά την περίοδο 1968-1975 ο Μακεδονικός Χαλβάς ξεκινά την εξαγωγική του δραστηριότητα αρχικά σε Ευρωπαϊκές χώρες και σταδιακά, επεκτείνεται από την Αμερική έως την Αυστραλία. 

Στην επέτειο των 70 ετών, το 1994, ο Μακεδονικός Χαλβάς εγκαινιάζει τη λειτουργία υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής χαλβά και την κυκλοφορία συλλεκτικών συσκευασιών ενώ το 2007 ολοκληρώνεται η νέα μονάδα-πρότυπο επεξεργασίας σουσαμιού και συσκευασίας ταχινιού. 

Σήμερα, ο Μακεδονικός Χαλβάς συμπληρώνει 100 χρόνια και γιορτάζει με νέο λογότυπο και συσκευασίες, παραμένοντας πιστός στην ιστορία του και σε μια οικογενειακή παράδοση που θα μείνει αναλλοίωτη – για πάντα.

Συνεχής είναι και η προσφορά του σε δράσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν στο κοινό καλό. Φέτος, ο Μακεδονικός Χαλβάς στηρίζει πρώτος την ίδρυση του Κέντρου Διατροφής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα καινοτόμο, εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει ως στόχο την προώθηση της υγιεινής, ισορροπημένης Μεσογειακής διατροφής και απευθύνεται σε γονείς και παιδιά.

Στα 100 χρόνια που πέρασαν, πολλά έχουν αλλάξει. Όχι, όμως, ο Μακεδονικός Χαλβάς, που συνεχίζει το ταξίδι του με το ίδιο μεράκι, αμείωτο ενθουσιασμό και φυσικά… τη γνωστή, αγαπημένη γεύση!

Περισσότερες πληροφορίες για τη συναρπαστική ιστορία του Μακεδονικού Χαλβά μπορείτε να βρείτε στο 100xroniamazi.gr.