Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την κατασκευή φράχτη στον Έβρο, στα σύνορα με την Τουρκία, θα συζητηθεί στο άτυπο συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων που θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου στη Βουδαπέστη.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της κοινοτικής εφημερίδας European Voice, υπάρχουν ανησυχίες ότι τα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα οδηγήσουν σε αυξανόμενη πίεση στα σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία, σε μία περίοδο που η Βουλγαρία επιδιώκει μαζί με τη Ρουμανία να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.

Οι αιτήσεις της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας για ένταξη στη ζώνη Σένγκεν θα συζητηθούν στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών στις 20 Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών – μελών θα ζητήσουν διευκρινίσεις σχετικά με το μήκος του φράχτη. Επισημαίνεται, επίσης, η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία ο φράχτης δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η αποστολή των συνοριοφυλάκων της Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο έχει παραταθεί μέχρι τον Μάρτιο.

Η Frontex ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι οι λαθραίες διελεύσεις από τα σύνορα μειώθηκαν κατά 44% σε σχέση με τα στοιχεία του Οκτωβρίου.