Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές του Έβρου, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων αφθώδους πυρετού στη νότια Βουλγαρία. Ειδικοί επιστήμονες ξεκίνησαν εκστρατεία ενημέρωσης των κτηνοτρόφων προκειμένου να λάβουν κι εκείνοι ανάλογα μέτρα, ενώ θωρακίστηκαν οι πύλες εισόδου, στα τελωνεία Ορμενίου και Καστανεών με σημεία απολύμανσης των οχημάτων.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου Σπυρίδων Τσαϊρίδη, οι υπηρεσίες έχουν λάβει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προχωρώντας σε αιμοληψίες και ελέγχους ώστε να διαπιστωθεί αν η ασθένεια έχει ήδη μπει στην Ελλάδα και έχει νοσήσει τα ζώα.

Όπως τονίζει ο κ. Τσαϊρίδης, από τον αφθώδη πυρετό δεν κινδυνεύουν οι πολίτες, έστω και αν καταναλώσουν κρέας από ζώο που έχει νοσήσει. Ωστόσο τα μέτρα λαμβάνονται και για τους πολίτες που διέρχονται από τα σύνορα, με απολυμάνσεις των οχημάτων για την αποτροπή μετάδοσης του ιού στη χώρα μας.

Μέχρι στιγμής με εντολή της κρατικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Βουλγαρίας, έχουν θανατωθεί 500 ζώα στη γειτονική χώρα, μετά τον εντοπισμό 37 κρουσμάτων αφθώδους πυρετού, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.