Βροχές και καταιγίδες εκδηλώνονται τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 12/02 στο Αιγαίο, στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη καθώς και σε τμήματα του Ιονίου και στα δυτικά ηπειρωτικά.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο υπόλοιπο της Δευτέρας 12/02 τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι:

  • Οι βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στη Θράκη, στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά.
  • Οι βροχές και καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι τοπικά ισχυρές, ενώ τοπικά θα σημειωθούν και χαλαζοπτώσεις.
  • Τοπικές και πρόσκαιρες βροχές αναμένονται και σε τμήματα της Μακεδονίας και της Κρήτης.
  • Λασποβροχές αναμένονται στα ανατολικά και νότια.
  • Οι ενισχυμένοι αρχικά νότιοι άνεμοι στο ανατολικό Αιγαίο με εντάσεις έως 7 μποφόρ, οι οποίοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε δυτικούς με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα τμήματα δυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Νεότερα στοιχεία για τις βροχές και τις καταιγίδες τη Δευτέρα 12/02/2024Βροχές καταιγίδες εκδηλώνονται τις πρωινές…

Posted by Meteo Gr on Sunday, February 11, 2024

Στην παρακάτω ομάδα χαρτών παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός 3ώρου και η κεραυνική δραστηριότητα μεταξύ 11:00-14:00 και 17:00-20:00 της Δευτέρας 12/02.

Γιατί δεν είχαμε σημαντικές καταιγίδες στην Αττική

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη, κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας εξπρές είναι οι πολύ δυνατοί νοτιάδες που σημειώνονται κυρίως στο Αιγαίο και φτάνουν τα 7-8 μποφόρ, με καταιγίδες και κεραυνούς να κυριαρχούν το πρωί της Δευτέρας (12.2.2024), ιδιαίτερα προς τα ανατολικά. Την ίδια ώρα σημειώνεται βελτίωση του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό μετατοπίζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο ίδιος μίλησε για μια «λαίλαπα καταιγίδων» από την περιοχή της Βοιωτίας μέχρι και το βόρειο και βορειοανατολικό Αιγαίο.

Τα χαρακτηριστικά αυτού του φαινομένου είναι το μικρό πλάτος και το μεγάλο μήκος, σαν μία λεπτή γραμμή. Η «λαίλαπα καταιγίδων» θα επηρεάσει τμήματα του κεντρικού, ανατολικού και βόρειου Αιγαίου, με αρκετές βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και δυνατούς ανέμους.

Το μέτωπο καταιγίδων εκτονώθηκε στη Βοιωτία και έτσι δεν υπήρξαν σημαντικές καταιγίδες στην Αττική το πρωί. Ωστόσο, ο μετεωρολόγος σημείωσε πως ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες βροχές νωρίς το μεσημέρι, αλλά στη συνέχεια ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται. Οι άνεμοι πνέουν σε νοτιοδυτικές διευθύνσεις με πολύ ισχυρές εντάσεις, ενώ ο υδράργυρος θα φτάσει στους 19 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη σημειώνεται ένα άστατο καιρικό μοτίβο, με βροχές και ισχυρές καταιγίδες ιδιαίτερα στα πιο νότια τμήματα, όμως θα αρχίσει ο καιρός σιγά σιγά να βελτιώνεται. Την ίδια ώρα ισχυροί νότιοι άνεμοι πνέουν στην περιοχή. Η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 16 βαθμούς Κελσίου αργά το μεσημέρι.

Νέο κύμα κακοκαιρίας από το Σαββατοκύριακο

Άστατος θα είναι ο καιρός και την Τρίτη, με λιγότερα φαινόμενα, ενώ από την Τετάρτη θα αρχίσουν να πνέουν βοριάδες, με αποτέλεσμα τα φαινόμενα να εντοπίζονται στα ανατολικά, στα νότια και στη βόρεια Κρήτη και θα σημειωθεί και μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Το Σαββατοκύριακο έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας από τα δυτικά. Την Κυριακή φαίνεται ότι θα έχουμε ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό που θα δώσει έντονα φαινόμενα στη χώρα, αλλά με υψηλές θερμοκρασίες, καθώς οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι.