Για τις εγκαταστάσεις της Naval Group στο Λοριάν της Γαλλίας ταξιδεύουν τα πέντε τμήματα (blocks), που κατασκευάστηκαν στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας και θα τοποθετηθούν στο σκαρί της υπό κατασκευή υπερσύγχρονης τρίτης φρεγάτας FDI HN 3 (Belh@rra) που έχει παραγγείλει η χώρα μας και θα φέρει την ονομασία «Φορμίων».

Η τελετή παράδοσης των τμημάτων πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, παρουσία του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Αντώνη Οικονόμου, της πρέσβεως της Γαλλίας στην Ελλάδα, Λόρενς Αϊέρ, του αρχηγού στόλου, αντιναυάρχου Δημήτριου-Ελευθέριου Κατάρα και άλλων ανωτάτων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τα πρώτα blocks φρεγατών Belh@rra, τα οποία κατασκευάζονται στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία της Naval Group με τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, καθώς για τις δύο πρώτες φρεγάτες τα τμήματα είχαν φτιαχτεί στη Γαλλία.

«Είμαστε πολύ περήφανοι που συνεργαζόμαστε με τα Ναυπηγεία Salamis για την κατασκευή των φρεγατών FDI. Αυτό το νέο βήμα του προγράμματος απεικονίζει τη δέσμευση του ομίλου μας για την υποστήριξη της βιώσιμης βιομηχανικής συνεργασίας με την ελληνική βιομηχανία και τις κοινές μας προσπάθειες να περάσουμε με επιτυχία τα ορόσημα του προγράμματος», δήλωσε ο Stéphane Frémont, αντιπρόεδρος της Naval Group Surface Combatants (Πλοίων Επιφανείας).

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος των Salamis Shipyards, Γιώργος Κόρος, σημείωσε πως «είναι ιδιαίτερη τιμή που συνεργαζόμαστε με τη Naval Group για 3 λόγους: γιατί κριθήκαμε έναντι άλλων ανταγωνιστών και επιλεχθήκαμε αξιοκρατικά, επειδή μας δόθηκε η ευκαιρία να συνεισφέρουμε με υπερηφάνεια και με όλες μας τις δυνάμεις στην άμυνα της πατρίδας μας, και γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να αποκτήσουμε εξαιρετικά πολύτιμες γνώσεις, που μας προσφέρθηκαν απλόχερα, επιμελώς και με πνεύμα συνεργασίας από τη Naval Group».

Ως μέρος του προγράμματος FDI HN, η Naval Group έχει καταρτίσει ένα σταθερό σχέδιο συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων για την ελληνική βιομηχανία, διατηρώντας θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και δημιουργώντας μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα. Tο σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής (HIP) ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 στην έναρξη του προγράμματος FDI, συμβάλλει στην κατασκευή και υποστήριξη του FDI HN αλλά και στη δημιουργία ενός ισχυρού, ναυτικού, βιομηχανικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα πέρα από το πρόγραμμα FDI. Εγκεκριμένες ελληνικές εταιρείες είναι ενσωματωμένες στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group και έχουν ήδη τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε άλλα προγράμματα και μελλοντικούς διεθνείς διαγωνισμούς, αυξάνοντας τις δυνατότητές τους, όπως και το οικονομικό τους όφελος και την προβολή τους στην παγκόσμια αγορά ναυτικής άμυνας.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η Salamis Shipyards είναι υπεύθυνη για τις δραστηριότητες παραγωγής προεξοπλισμένων μπλοκ γάστρας τόσο για ελληνικές όσο και γαλλικές FDI. Τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας έχουν επιτύχει αξιοσημείωτα την απαιτούμενη ενίσχυση μέσω ενός σαφούς Σχεδίου Βιομηχανικών Δυνατοτήτων και επέδειξε υψηλές δεξιότητες στη συγκόλληση κα σωληνώσεις, σε συνδυασμό με έντονη συμμετοχή της διοίκησης. Ήταν η μεταφορά μιας δυνατής αμυντικής τεχνογνωσίας από την Naval Group, σε συνδυασμό με το εγγενές ελληνικό ναυπηγικό ταλέντο και δεκαετίες βαθιάς ναυπηγικής τεχνογνωσία των Ναυπηγείων Σαλαμίνας, που είχε ως αποτέλεσμα την υψηλής ποιότητας κατασκευή των μπλοκ φρεγάτας που παραδόθηκαν σήμερα στις 5 Φεβρουαρίου 2024, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Μια πρωτοποριακή, ισχυρή και ψηφιακή φρεγάτα

Η φρεγάτα FDI HN είναι ένα πολεμικό πλοίο κλάσης 4.500 τόνων. Πολλαπλών ρόλων και ανθεκτική, διαθέτει υψηλό επίπεδο δυνατοτήτων σε όλους τους τομείς ναυτικής μάχης: αντιπλοϊκή, αντιαεροπορική, ανθυποβρυχιακή και προβολής επιχειρήσεων ειδικών δυνάμεων, με μοναδικές δυνατότητες έναντι ασύμμετρων απειλών. Είναι εφοδιασμένη με τις τελευταίες καινοτομίες της Thales στα ραντάρ, σόναρ και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Ισχυρά εξοπλισμένη (MBDA Exocet MM40 B3C αντι-πλοοικοί πύραυλοι και αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster, σύστημα RAM, MU90 ανθυποβρυχιακές τορπίλες, πυροβόλο), η φρεγάτα FDI HN έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ταυτόχρονα ένα ελικόπτερο και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV). Επωφελείται, επίσης, από την τεχνογνωσία της Thales, της MBDA και όλων των άλλων συνεργατών και υπεργολάβων μας.