Όταν μιλάμε για σύστημα ασφαλείας στο σπίτι, εξ ορισμού μιλάμε και για κάμερες. Οι τρόποι για να τις εγκαταστήσουμε σωστά είναι συγκεκριμένοι, όπως και ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογίσουμε πόσες κάμερες χρειάζονται, για να καλύψουμε τους χώρους που θέλουμε. Υπάρχει, όμως, ακόμα ένα βασικό ερώτημα πριν προχωρήσουμε, το οποίο αφορά ειδικά τις εξωτερικές κάμερες ασφαλείας: πρέπει οι κάμερες να είναι ορατές ή όχι;

Απόλυτη απάντηση δεν υπάρχει, καθώς κάθε επιλογή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της και αυτά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πριν καταλήξουμε στην απόφασή μας.

  • Το κύριο πλεονέκτημα των καμερών ασφαλείας, που είναι ορατές, είναι ότι λειτουργούν αρκετά αποτελεσματικά ως αποτρεπτικός παράγοντας. Οι «ευκαιριακοί» διαρρήκτες σχεδόν σίγουρα θα αποθαρρυνθούν, ενώ οι «επαγγελματίες» θα σπαταλήσουν χρόνο επιχειρώντας είτε να τις καλύψουν είτε να βρουν άλλο σημείο προσπέλασης. Επί της ουσίας, οι ορατές κάμερες ασφαλείας στέλνουν το μήνυμα ότι το σπίτι δεν είναι εύκολος στόχος. Ακόμα, οι ορατές κάμερες μπορούν να τοποθετηθούν στην καλύτερη δυνατή θέση και γωνία, άρα διασφαλίζεται η όσο το δυνατόν καλύτερη κάλυψη των χώρων που θέλετε να επιβλέπετε. Από την άλλη πλευρά, όπως ήδη αναφέρθηκε, οι ορατές κάμερες μπορούν να γίνουν στόχος βανδαλισμού ή, αν οι διαρρήκτες είναι επαγγελματίες, μπορούν να επιχειρήσουν να τις καταστρέψουν ή να τις απενεργοποιήσουν. Αυτό το πρόβλημα, ωστόσο, μπορεί να μετριαστεί αν οι κάμερες είναι τοποθετημένες ψηλά ή αν η γωνία τους καλύπτει κάθε πιθανό τρόπο πρόσβασης σε αυτές.
  • Η απόκρυψη των καμερών ασφαλείας σας θα κάνει πιο δύσκολη για τους επίδοξους διαρρήκτες την καταστροφή τους, άρα είναι πιο πιθανό να έχετε τα πλάνα που χρειάζεστε. Επίσης, είναι καλύτερη επιλογή αν το σπίτι σας βρίσκεται λ.χ. κοντά σε δρόμο – τότε θα είναι πιο δύσκολο να γίνουν για παράδειγμα παιχνίδι για… σκοποβολή πιτσιρικάδων, δηλαδή είναι λιγότερο πιθανό να βανδαλιστούν. Το κύριο μειονέκτημα των κρυμμένων καμερών είναι ότι, λόγω της τοποθέτησής τους ή λόγω των τρόπων απόκρυψης που θα χρησιμοποιηθούν, μπορεί να μην καλύπτουν τον χώρο που θέλετε ή να μη δίνουν καθαρή εικόνα.

Καθώς, λοιπόν, η απάντηση στο ερώτημα «ορατές εξωτερικές κάμερες ή όχι;», δεν είναι απόλυτη, ίσως η λύση για τους περισσότερους βρίσκεται σε μια «μικτή» προσέγγιση, ανάλογα με τους χώρους που θέλετε να καλύψετε, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σπιτιού και τους πιθανούς κινδύνους στην περιοχή.