Η επιλογή της κατάλληλης πόρτας ασφαλείας για την κύρια είσοδο του σπιτιού μας είναι εξ ορισμού σημαντική. Οι λόγοι είναι αισθητικοί (ποιος δεν θέλει μια όμορφη πόρτα;), πρακτικοί (π.χ. η ηχομόνωση) και, φυσικά, ασφαλείας.

Στις πόρτες ασφαλείας σήμερα ένα συνηθισμένο ερώτημα αφορά το υλικό κατασκευής και είναι «ατσάλι ή fiberglass;». Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι κατασκευαστικά οι διαφορές αφορούν το «κέλυφος» της πόρτας, το οποίο και τους προσδίδει τον διαφορετικό χαρακτηρισμό. Η λογική της εσωτερικής τους κατασκευής είναι η ίδια – και κατασκευάζονται με τελείως διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τις κλασικές βαριές ξύλινες πόρτες. Επίσης, οι επιδόσεις τους σε θέματα ασφαλείας είναι παρεμφερείς.

Άρα, σε τι διαφέρουν; Ποια επιπλέον χαρακτηριστικά τους πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη πριν προχωρήσει στην επιλογή του;

  • Σε επίπεδο ανθεκτικότητας το ατσάλι έχει υψηλότερες επιδόσεις. Μια πόρτα από ατσάλι δύσκολα θα παραμορφωθεί έστω και αν κάποιος επιχειρήσει να την καταστρέψει. Το fiberglass είναι πιο ελαφρύ υλικό, που μπορεί να σπάσει αν χτυπηθεί με πολλή δύναμη. Απ’ την άλλη πλευρά, είναι μάλλον απίθανο κάποιος να επιχειρήσει να εισβάλει στο σπίτι κάποιου με… πολιορκητικό κριό. Πάντως, η διαφορά στην αντοχή, έστω και μικρή, είναι υπαρκτή.
  • Ένα από τα πλεονεκτήματα για τις πόρτες από fiberglass είναι η εξοικονόμηση κόστους που παρέχουν χάρη στην ενεργειακή τους απόδοση. Το fiberglass δεν διαστέλλεται και δεν συστέλλεται, παρέχοντας έτσι εξαιρετική μόνωση σε όλες τις αλλαγές θερμοκρασίας. Απ’ την άλλη πλευρά, ενώ είναι γνωστό ότι το μέταλλο μεταφέρει τόσο τη θερμότητα όσο και το κρύο, ο μονωτικός πυρήνας των σημερινών ατσάλινων θυρών τις τοποθετεί σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τις fiberglass όσον αφορά την αξία της μόνωσης που προσφέρουν.
  • Οι σημερινές πόρτες από fiberglass προσφέρουν μεγαλύτερη γκάμα σχεδίων σε σύγκριση με το ατσάλι και μπορούν να επιτύχουν εμφάνιση λ.χ. ξύλου που σχεδόν δεν ξεχωρίζει από την πραγματική. Το ατσάλι προσφέρει συγκριτικά λιγότερες σχεδιαστικές επιλογές.
  • Και τελευταίο κριτήριο, η τιμή. Σε γενικές γραμμές, οι πόρτες από ατσάλι είναι λιγότερο ακριβές για την αγορά και την εγκατάσταση σε σχέση με τις πόρτες από fiberglass. Στο σημείο αυτό, πάντως, πρέπει κάποιος να λάβει υπόψη το μέγεθος και το βάρος της πόρτας που πρόκειται να εγκαταστήσει. Αν μιλάμε για πιο βαριές κατασκευές, τότε οι πόρτες από ατσάλι μπορεί να αποδειχθούν ακριβότερες.