Νέα κακοκαιρία πλησιάζει την χώρα μας και αναμένεται να γίνει έντονη από το Σάββατο, με τον Θοδωρή Κολυδά να τονίζει ότι πρόκειται για τον καιρό του «Π», που αναμένεται να φέρει ισχυρές καταιγίδες.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, αλλά και το Ανατολικό Αιγαίο, λόγω της νοτιοδυτικής ροής στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Η ΕΜΥ τονίζει ότι το Σάββατο (4/11) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα οποία πιθανόν να είναι τοπικά ισχυρά, αρχικά θα εκδηλώνονται στα βορειοδυτικά, γρήγορα όμως θα επεκταθούν σε όλα τα δυτικά και τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και από τις μεσημβρινές ώρες βαθμιαία θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη χώρα. Από αργά το βράδυ τα έντονα φαινόμενα αναμένεται να περιοριστούν στο Αιγαίο και τη Θράκη.

Επίσης, την Κυριακή (5/11) στο Αιγαίο και τη Θράκη προβλέπονται έως και τις πρωινές ώρες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν τοπικά ισχυρές. Γρήγορα στις περισσότερες περιοχές ο καιρός θα καταστεί γενικά αίθριος και μόνο στα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν τοπικές βροχές έως το απόγευμα.

Στα δυτικά αναμένονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες από τις μεσημβρινές ώρες οπότε θα σημειωθούν λίγες βροχές και στα βορειοδυτικά πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες, ενώ στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.

Βροχές σε πολλές περιοχές

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει ότι μερικά φαινόμενα θα εμφανιστούν την Πέμπτη (2/11) και την Παρασκευή (3/11) θα υποχωρήσουν, ωστόσο θα γίνουν έντονα το Σάββατο.

Σχηματίζοντας το ελληνικό γράμμα Π, τα φαινόμενα θα εντοπίζονται στη δυτική Ελλάδα, προς τα βόρεια ηπειρωτικά και το ανατολικό Αιγαίο και καταλήγουν προς τα πιο ανατολικά τμήματα του Αιγαίου, αφήνοντας ανεπηρέαστες περιοχές στο εσωτερικό του γράμματος.

Το Σάββατο λοιπόν, ένα οργανωμένο κύμα κακοκαιρίας έρχεται με περισσότερες βροχές σε πιο πολλές περιοχές, αλλά θα περάσει γρήγορα.

Επιδείνωση του καιρού για αρκετές ώρες

Ο παρουσιαστής καιρού της ΕΡΤ3 Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει ότι το βράδυ της Παρασκευής θα εμφανιστούν μερικά σύννεφα στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, ενώ οι βροχές θα γίνουν πιο έντονες το πρωί του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα, αναμένεται επιδείνωση του καιρού για αρκετές ώρες στις παραπάνω περιοχές, ενώ τοπικές βροχές θα εμφανιστούν στην Αττική. Όμως, ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί την Κυριακή, ενώ τη Δευτέρα μερικά τοπικά φαινόμενα μπορεί να εμφανιστούν στη δυτική Ελλάδα.

«Ανησυχώ για τον καιρό του Σαββάτου»

Ο Γιάννης Καλλιάνος με αφορμή την νέα κακοκαιρία έκανε ανάρτηση στο Facebook και σημείωσε τα εξής:

«Πρέπει να ομολογήσω ότι ανησυχώ για τον καιρό του προσεχούς Σαββάτου. Οι δείκτες αστάθειας για την ημέρα αυτή είναι ιδιαίτερα ανεβασμένοι που σημαίνει ότι οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι τόσο ισχυρές που θα οδηγήσουν πιθανότατα σε πλημμυρικά φαινόμενα.

Δεν θα βρέξει παντού με την ίδια ένταση. Για παράδειγμα η Αττική θα είναι από τις περιοχές που θα δεχθεί πιο λίγο νερό σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

Τα πιο έντονα φαινόμενα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά, στα βόρεια και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ αναμένεται να βρέξει στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Επίσης οι άνεμοι (νοτιάδες) θα φτάσουν και τα 8 μποφόρ στα πελάγη (κυρίως στο Αιγαίο). Η κακοκαιρία αυτή θα έχει διάρκεια 24 ώρες.

Σας παραθέτω τους χάρτες βροχόπτωσης για το Σάββατο (πρωί, μεσημέρι, βράδυ και πρωί της Κυριακής) μιας και φαίνεται ξεκάθαρα με τα μώβ και τα κόκκινα χρώματα που θα είναι εντονότερες οι βροχοπτώσεις».

Καλημέρα σας και καλό μήνα!Πρέπει να ομολογήσω ότι ανησυχώ για τον καιρό του προσεχούς Σαββάτου. Οι δείκτες αστάθειας…

Posted by Γιάννης Καλλιάνος – Giannis Kallianos on Wednesday, November 1, 2023