Πρόσφατα ψηφίστηκε στη βουλή νομοσχέδιο που προβλέπει μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για όσες κατοικίες έχουν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές για διάστημα 3 μηνών και παραπάνω μέσα στο 2023.

Γεγονός που σημαίνει ότι 1.074.053 ασφαλισμένες κατοικίες που υπάρχουν στη χώρα μας (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ) μπορούν να επωφεληθούν έκπτωσης έως και 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2024.

Το μέτρο, που αφορά περίπου ένα εκατομμύριο δικαιούχους εκτιμάται να δώσει μία ανάσα στους φορολογούμενους πολίτες, καθώς η συνολική έκπτωση εκτιμάται, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πως θα φτάσει τα 150 εκατ. ευρώ έως το 2027.

Πρόκειται για μία σημαντική ελάφρυνση στον ετήσιο προϋπολογισμό ενός νοικοκυριού η οποία ταυτόχρονα δίνει ένα περαιτέρω κίνητρο στους ιδιοκτήτες να προσθέσουν μία σημαντική κάλυψη στο ασφαλιστικό τους συμβόλαιο.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις, για να λάβει κάποιος την έκπτωση ΕΝΦΙΑ, η ασφάλεια σπιτιού πρέπει να πληροί τρία κριτήρια. 1) θα πρέπει να καλύπτει το 100% της αξίας του, που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον €1.000/τ.μ. Όταν λέμε αξία σπιτιού εννοούμε την αξία ανακατασκευής του, χωρίς να υπολογίζουμε την αξία του οικοπέδου. Για τον υπολογισμό της έκπτωσης θα χρησιμοποιούνται τα φορολογήσιμα τετραγωνικά, που αποδεικνύονται από το περιουσιολόγιο και το Ε9. 2) Η ασφάλεια θα πρέπει να ισχύει για τουλάχιστον 3 μήνες και 3) να περιλαμβάνει τις καλύψεις σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας.

Αν η διάρκεια της ασφάλειας του σπιτιού είναι μικρότερη από 1 χρόνο, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Έτσι, για σπίτια που είναι ασφαλισμένα για 12 μήνες: έκπτωση 10%, 9 μήνες: έκπτωση 7,5%, 3 μήνες: έκπτωση 2,5% και για λιγότερο από 3 μήνες: καμία έκπτωση.

Προκειμένου να διευκολυνθούν ακόμη περισσότερο οι ασφαλισμένοι και να είναι σίγουροι ότι πληρούν τα κριτήρια, αλλά και να μάθουν πόση έκπτωση ακριβώς θα λάβουν, έχει δημιουργηθεί μία πρωτοποριακή πλατφόρμα από την Hellas Direct.

Όποιος ενδιαφέρεται πρέπει να συμπληρώσει τη σχετική φόρμα και να έχει μαζί του το συμβόλαιο και το Ε9. Δίνοντας μερικά στοιχεία για το σπίτι και το ασφαλιστήριό του θα λάβει απάντηση για το εάν δικαιούται την έκπτωση αλλά και πόση!

Σε περίπτωση που δεν έχει κάποιος ασφαλίσει την κατοικία του αλλά ενδιαφέρεται να το κάνει, τότε μπορεί να επιλέξει ένα από τα προγράμματα της Hellas Direct για το σπίτι και να βρει την κατάλληλη κάλυψη για τις δικές του ανάγκες. Εξάλλου με τιμές που ξεκινούν από €0,27/μέρα για ετήσια συμβόλαια και με προγράμματα που προσφέρουν και την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κερδίζει κανείς περισσότερα.