Χθες το βράδυ, έγινε γνωστό πως ο 36χρονος Αντώνης Καρυώτης πνίγηκε από το πλήρωμα του Blue Horizon, στην προσπάθειά του να επιβιβαστεί στο πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς – Ηράκλειο. Το αποτρόπαιο περιστατικό συνέβη μπροστά στα μάτια των επιβατών του πλοίου, ενώ το βίντεο – ντοκουμέντο από τον πνιγμό κάνει από χτες τον γύρο του διαδικτύου.

Οι μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων που είδαν μπροστά στα μάτια τους το έγκλημα εις βάρος του 36χρονου προκαλούν ανατριχίλα. Δύο από τους ανθρώπους που ήταν στο σημείο εκείνη την ώρα, μίλησαν στην εκπομπή Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο, για τα όσα εκτυλίχθηκαν από τη στιγμή που το θύμα προσπάθησε να επιβιβαστεί μέχρι και την ώρα που το πλοίο απομακρύνθηκε από τον Πειραιά, με τον 36χρονο να είναι, πλέον, νεκρός.

«Δεν έγινε καν προσπάθεια να σώσουν το παιδί»

Την ώρα που ξεκινούσε το πλοίο, βλέπουμε το παλικάρι να προσπαθεί να μπει και τον ύπαρχο να
τον σπρώχνει. Έγινε δύο – τρεις φορές. Όλοι φωνάζαμε να τον αφήσει γιατί ήταν φως – φανάρι ότι θα γίνει το κακό. Αλλά συνεχίστηκε με αποτέλεσμα να πέσει το παιδί στη θάλασσα και να αρχίσει να στροβιλίζεται με τη δίνει της προπέλας.

Το τραγικό είναι ότι ενώ κάνεις το πρώτο λάθος και τον πετάς στη θάλασσα συνεχίζεις με την απάθεια και την αδιαφορία σου με ένα ψυχρό βλέμμα και πισωγύρισμα. Γυρνάει την πλάτη και δίνει το νεύμα να φύγει το πλοίο. Είναι έγκλημα, δεν χωρά αμφιβολία. Δεν έγινε καμία προσπάθεια να το σώσουν το παιδί, το άφησαν στο έλεός του, να πνιγεί.

Δεν μπορούσαμε να ακούσουμε λόγω και του θορύβου των μηχανών. Το παιδί δυστυχώς πνίγηκε. Δεν του πέταξαν ένα σωσίβιο, δεν έκαναν μια προσπάθεια. Να πέσει ο ίδιος στη θάλασσα, να σώσει το παιδί. Το βίντεο το έχει τραβήξει μια κοπέλα. Το έστειλα κατευθείαν στο Λιμεναρχείο. Έκανα προσπάθειες να μιλήσω στο Λιμεναρχείο. Δεν ξέρω καν αν έστειλαν σήμα στο λιμεναρχείο ότι υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα. Το καράβι έφυγε κανονικά, σαν να μας έπεσε μια μπάλα στη θάλασσα και τη χάσαμε.

Κάποιοι πήγαν στον καπετάνιο να του μιλήσουν, τους έκλεισε την πόρτα. Ούτε ασχολήθηκε. Βγαίνουμε έξω από το λιμάνι και μετά από ώρα βγαίνει ανακοίνωση ότι το πλοίο θα σταματήσει με εντολή του Λιμεναρχείου. Δεν είδαμε ποτέ τον Ύπαρχο. Δεν τον είδαμε στο πλοίο. Μάλλον είχε πάει στο γραφείο του. Έκανα προσπάθειες να μιλήσω με το Λιμεναρχείο.

«Είδα το πλοίο να αποχωρεί και σκέφτηκα κάνει πίσω για να τον βρουν»

Η Φρόσω, αυτόπτης μάρτυρας από διπλανό πλοίο, αναφέρει: «Ήμουν στο Elyros για Χανιά. Βγήκα να καπνίσω στο κατάστρωμα και βλέπω να σπρώχνουν έναν άνθρωπο. Δύο μπροστά και ένας πιο πίσω. Σκέφτηκα ότι ήταν κάποιος μετανάστης που δεν θα είχε εισιτήριο. Επέμεινε τρεις ή τέσσερις φορές να προχωρήσει πιο μέσα. Στην πέμπτη φορά τον βλέπω να πέφτει. Τον έψαχνα με το βλέμμα μου πολύ ώρα να τον δω. Δεν τον έβλεπα. Βλέπω το πλοίο να αποχωρεί και σκέφτηκα ότι πάει λίγο πιο πίσω για να σταματήσει η δίνη του νερού και να τον βρουν. Προχωρά λίγο το πλοίο και τον βλέπω. Τα νερά δεν ήταν ήρεμα και δεν μπορούσα να καταλάβω αν
κινείται ή τον κινεί το νερό. Γύρω στα πέντε λεπτά μετά κατάλαβα ότι απλά επιπλέει. Με έπιασε πανικός και σκέφτηκα να πάρω στο Λιμενικό.

Πήρα έκανα επώνυμη καταγγελία και η κοπέλα που με άκουσε, άκουγε πρώτη φορά το συμβάν. Πήρα
και είπα «σκότωσαν έναν άνθρωπο μπροστά στα μάτια μου». Εγώ δεν άκουσα τι έλεγαν, όμως, δίπλα μου άκουσαν να του λένε «όξω, ρε».