Βασιλόπιτα, ο θησαυρός της νέας χρονιάς

Μην ξεχάσετε να βάλετε το φλουρί πριν τη βάλετε στο ταψί!


ΣΥΝΤΑΓΕΣΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ CHEFS
11:11
31/12/2013
loading

Η Βασιλόπιτα κατά το ελληνικό έθιμο κόβεται σε οικογενειακή συγκέντρωση αμέσως με τον ερχομό του νέου έτους κυρίως μετά από φαγοπότι «για το καλό του καινούργιου χρόνου». Έτσι στις 12.00 ακριβώς τα μεσάνυχτα με την αλλαγή του έτους σβήνουν τα φώτα και μετά ένα λεπτό ξανανάβουν ευχόμενοι και αντευχόμενοι όλοι «χρόνια πολλά» και «ευτυχισμένο το νέο έτος».

Τότε προσκομίζεται η Βασιλόπιτα στο τραπέζι όπου ο νοικοκύρης αφού την σταυρώσει με το μαχαίρι τρεις φορές αρχίζει να τη κόβει σε τριγωνικά κομμάτια προσφερόμενο σε κάθε ένα παριστάμενο μέλος της οικογένειας ή φίλων και συγγενών με πρώτο κομμάτι του σπιτιού (ή του Χριστού της Παναγίας και του Άι Βασίλη), του σπιτονοικοκύρη, της σπιτονοικοκυράς και των άλλων παρισταμένων κατά τάξη συγγένειας και ηλικία με τελευταίο το κομμάτι του φτωχού ή πάλι του σπιτιού, χωρίς βέβαια να λησμονούνται τυχόν μετανάστες, ασθενείς και άλλα πρόσωπα της οικογένειας που για διάφορους λόγους δεν παρίστανται. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να κοπεί κομμάτι «για την εταιρεία», «για το μαγαζί» κ.λ.π.

Το κόψιμο της Βασιλόπιτας γίνεται και τις άλλες μέρες του «Δωδεκαήμερου» των εορτών. Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλαιό, προέρχεται από εκείνο το τελούμενο στην αρχαία εορτή των «Κρονίων» (των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων») που παρέλαβαν οι Φράγκοι, από τους οποίους και προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα και της ανακήρυξης ως «Βασιλιά της βραδιάς» αυτού που το έβρισκε. Κατά άλλο έθιμο, αντί νομίσματος, έβαζαν φασόλι και αυτόν που το έβρισκε τον αποκαλούσαν «φασουλοβασιλιά».

Ορθόδοξη θρησκευτική παράδοση

Πέρα όμως αυτού του φράγκικου εθίμου, που επικράτησε στην Ευρώπη, υπάρχει και μία θρησκευτική παράδοση που συνδέει και με την προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου. Κατά την θρησκευτική λοιπόν παράδοση κάποτε στη Καισαρεία της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία που επίσκοπος ήταν ο Μέγας Βασίλειος ήλθε να τη καταλάβει ο Έπαρχος της Καππαδοκίας με πρόθεση να τη λεηλατήσει.

Τότε ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν ότι χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως «λύτρα» στον επερχόμενο κατακτητή. Πράγματι συγκεντρώθηκαν πολλά τιμαλφή. Κατά την παράδοση όμως είτε επειδή μετάνιωσε ο έπαρχος, είτε (κατ΄ άλλους) εκ θαύματος ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος Αγγέλων απομάκρυνε τον στρατό του, ο Έπαρχος απάλλαξε την πόλη από επικείμενη καταστροφή.

Προκειμένου όμως ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού. Το γεγονός αυτό απέληξε σε διπλή χαρά από της αποφυγής της καταστροφής της πόλης και συνεχίσθηκε η παράδοση αυτή κατά τη μνήμη της ημέρας του θανάτου του (εορτή του Αγίου και Μεγάλου Βασιλείου).

Μερίδες: 14 κομμάτια
Xρόνος προετοιμασίας:
3 ώρες
Χρόνος ψησίματος:
50 λεπτά

Yλικά συνταγής:
για το προζύμι

- 50 γρ νωπή μαγιά
- 80 γρ. χλιαρό γάλα
- 130 γρ. μαλακό αλεύρι (κοσκινισμένο)
- 1 κ.σ μέλι

για το μείγμα
- 125 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 180 γραμμ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 100 γραμμ. φρέσκο γάλα χλιαρό
- 50 γραμμ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 1 κ.γλκ μαστίχα τριμμένη
- ½ κ.γλκ κακουλέ τριμμένο
- 2 κ.γλκ μαχλέπι τριμμένο
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 80 γραμμ ψιλοκομμένο μανταρίνι γλυκό ή περγαμόντο
- 1 κ.γλκ αλάτι
- 1 βανίλια
- 500 γραμμ. αλεύρι σκληρό για τσουρέκι κοσκινισμένο

για το γυάλισμα της ζύμης

- 80 γραμμ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο


[/ingredients]
Τρόπος παρασκευής - [/ingredients]
Τρόπος παρασκευής - Εκτέλεση συνταγής συνταγής

  1. Σε ένα μπολ τοποθετούμε την νωπή μαγιά, το χλιαρό γάλα, το μέλι, το αλεύρι. Ανακατεύουμε με αυγοδάρτι ή με το χέρι. Να γίνει ομοιογενής χυλός.
  2. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά να φουσκώσει. ρίχνουμε στο κάδο του μίξερ το βούτυρο, την ζάχαρη, τα αυγά, το γάλα, το χυμό, την μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκάλι και λεμόνι, το μανταρίνι ψιλοκομμένο, το αλάτι και την βανίλια. χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά. Να αφρατέψουν.
  3. Ρίχνουμε το χυλό που έχει φουσκώσει. Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε για 2 λεπτά. Ανεβάζουμε την ταχύτητα και ζυμώνουμε για 4 λεπτά. Ρίχνουμε σιγά σιγά το χλιαρό βούτυρο. ζυμώνουμε για 3 λεπτά.
  4. Βάζουμε την ζύμη σε μια λεκάνη και την σκεπάζουμε. Αφήνουμε για 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει κάνουμε το 1 ξεφούσκωμα και απαλό ζύμωμα. Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει. Στην συνέχεια κάνουμε το 2 ξεφούσκωμα με τον ίδιο τρόπο. Ξανά σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει. μετά κάνουμε το 3 ξεφούσκωμα.
  5. Βουτυρώνουμε πολύ καλά και αλευρώνουμε αποσπώμενη φόρμα (28 εκ.) ή ταψάκι 30 εκ. Στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση. Βουτυρώνουμε. Κόβουμε την ζύμη σε 12 μπάλες. Βάζουμε στη ζύμη το φλουρί. Τοποθετήστε το κάθε κομμάτι ζύμης στη φόρμα.
  6. Βάζουμε τη φόρμα στο φούρνο σε θερμοκρασία 35 c περίπου 45΄ για να φουσκώσει. Χτυπάμε 1 αυγό µε 3 κ.σ γάλα και αλείφουμε με ένα πινέλο την βασιλόπιτα. Πασπαλίστε με τριμμένο αμύγδαλο. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 οC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Την βγάζουμε από το φούρνο την αλείφουμε µε λίγο λιωμένο βούτυρο να γυαλίσει και να την προστατεύει από την υγρασία.

Προσοχή: Μην ξεχάσετε να βάλετε το φλουρί πριν τη βάλετε στο ταψί. Τοποθετούμε σε στρόγγυλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και περασμένο με βούτυρο στα τοιχώματα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει