Υλικά

  • 2 1/2 κιλά πατάτες (περίπου 4 μεγάλες), καθαρισμένες και ψιλοτριμμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και κομμένο στα τέσσερα
  • 2 μεγάλα αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • Για το σερβίρισμα
  • Τυρί
  • Ζαμπόν
  • Αγγουράκι τουρσί

sidagi.gr


Εκτέλεση

Γεμίζετε ένα μεγάλο ταψί με 2 στρώσεις από απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Χρησιμοποιώντας τη χοντρή επιφάνεια του τρίφτη, τρίβετε τις πατάτες και το κρεμμύδι.

Αφού τις τρίψετε μεταφέρετε το μείγμα σε ένα σουρωτήρι και αφήνετε να στραγγίξουν. Χρησιμοποιώντας τα δύο χέρια σας, πιέστε το μείγμα πατάτας έντονα, για να βγάλετε την περιττή υγρασία και αφήστε 1 λεπτό να ξεκουραστεί.

Στη συνέχεια, ρίχνετε το αλεύρι και τους κρόκους αυγών και ανακατεύετε. Συγχρόνως στον κάδο του μίξερ χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να γυαλίσουν και να αποκτήσουν απαλές κορυφές.

Ενώνετε με μια σπάτουλα τα ασπράδια με το μείγμα πατάτας και ανακατεύετε απαλά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρολάκι ρίχνετε το ηλιέλαιο και αφήνετε να ζεσταθεί.

Με τα χέρια σας και με ένα κουτάλι μεγάλο παίρνετε το μείγμα και φτιάχνετε τις κυκλικές φωλιές. Ρίχνετε τις φωλιές 3 – 3 ή όσες χωράει το τηγάνι σας και τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν για περίπου 6 με 8 λεπτά.

Αφαιρείτε με μια τρυπητή σπάτουλα και τοποθετείτε στο ταψί με το απορροφητικό χαρτί. Γαρνίρετε με ζαμπόν, τυρί και με το αγγουράκι τουρσί.