Όταν πρόκειται για την προετοιμασία των γευμάτων, είναι συχνά πιο εύκολο να παραμείνετε σε αυτό που γνωρίζετε. Αυγά για πρωινό, σαλάτα για μεσημεριανό και κοτόπουλο για βραδινό. Και ενώ αυτό το είδος πρακτικότητας μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα, θερμίδες και άγχος, μερικές φορές μπορεί να κάνει τα γεύματα να μοιάζουν βαρετά.

Η προσθήκη λίγης ποικιλίας βοηθάει -ακόμη και αν απλά ανταλλάσσετε ένα πράσινο φυλλώδες λαχανικό με ένα άλλο. Η ανταλλαγή του συνηθισμένου σας σπανακιού ή λάχανου με ρόκα είναι ένας σίγουρος τρόπος για να κάνετε τα πράγματα πιο ενδιαφέροντα.

Φύλλα ρόκας

Η ρόκα, που εξυμνείται από τους οπαδούς της για την πιπεράτη γεύση της και τη μαγειρική της ευελιξία, προέρχεται από τις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας, της Πορτογαλίας και του Μαρόκου, σύμφωνα με το U.S. News & World Report.

Ενώ είναι έξυπνα μεταμφιεσμένη ως είδος μαρουλιού, η ρόκα είναι στην πραγματικότητα ένα σταυρανθές λαχανικό -ανήκει στην ίδια οικογένεια με το μπρόκολο ή το κουνουπίδι. Και ενώ όλα αυτά τα πράγματα κάνουν τη ρόκα μια διασκεδαστική προσθήκη σε οποιοδήποτε σάντουιτς ή σαλάτα, ίσως αναρωτιέστε το ότι αν η ρόκα ανήκει στην ίδια οικογένεια με το μπρόκολο, το μαγείρεμά της θα σκοτώσει όλα τα θρεπτικά συστατικά της.

Τα διατροφικά οφέλη της ρόκας

Σαλάτα ρόκα

Αν έχετε ανάγκη από μερικά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, λοιπόν, η ρόκα σίγουρα θα σας καλύψει. Ένα φλιτζάνι έχει το 20% της συνιστώμενης διαιτητικής πρόσληψης (RDA) σε βιταμίνη Κ και το 4% της συνιστώμενης διαιτητικής πρόσληψης σε βιταμίνη C και φυλλικό οξύ, εξηγεί το healthdigest.com.

Ωστόσο, το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το αίμα και η υγεία των οστών σας δεν είναι τα μόνα πράγματα που θα επωφεληθούν από μια γεμάτη χούφτα από αυτό το τραγανό πράσινο. Η ρόκα είναι, επίσης, γεμάτη ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και βιταμίνη Α. Επειδή είναι σταυρανθές λαχανικό, η ρόκα περιέχει, επίσης, ισοθειοκυανικά, ένα μόριο που προσφέρει αντικαρκινογόνα, νευροπροστατευτικά, αντιδιαβητικά, καρδιοπροστατευτικά αντιοξειδωτικά και αντιμικροβιακά οφέλη, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2022 στο Current Research in Nutrition and Food Science. 

Ρόκα: Ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσής της

Ψωμί με ρόκα και προσούτο

Αν αναρωτιέστε πώς να προετοιμάσετε τη ρόκα για να έχετε το μεγαλύτερο θρεπτικό όφελος, το Lettuce Info αναφέρει ότι δεν χρειάζεται να το πολυσκεφτείτε. Η διαδικασία μαγειρέματος μπορεί να διακυβεύσει λίγο την περιεκτικότητα της ρόκας σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και μέταλλα, αλλά η διαφορά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο.

Ωστόσο, το U.S. News & World Report αναφέρει ότι η ρόκα περιέχει επίσης χλωροφύλλη -μια χημική ουσία που δρα ως «νίντζα» που προστατεύει το συκώτι. Επειδή η χλωροφύλλη σκοτώνεται από τη θερμότητα, είναι καλύτερο να τρώτε τη ρόκα ωμή, αν θέλετε να διασφαλίσετε ότι το συκώτι σας θα επωφεληθεί από όλες τις ιδιότητές της. Από την άλλη πλευρά, αν θέλετε να προσθέσετε λίγη ρόκα στη διατροφή σας αλλά η γεύση της είναι λίγο υπερβολική για εσάς, το Healthline αναφέρει ότι η μαγειρεμένη ρόκα έχει πολύ πιο ήπια γεύση.