Σίγουρα υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων στον κόσμο που εκτιμούν ιδιαίτερα το μπλε τυρί, αλλά αναπόφευκτα υπάρχουν και εκείνοι που δεν το εκτιμούν ιδιαιτέρως. Υπάρχουν ακόμη άλλοι που δεν το έχουν δοκιμάσει ποτέ, αναμφισβήτητα εν μέρει λόγω της φήμης του που, ειλικρινά, δεν μυρίζει και τόσο ωραία.

Είναι προφανές πώς το μπλε τυρί θα μπορούσε να συγκεντρώσει κάποιες λανθασμένες απόψεις με βάση την εμφάνισή του (μουχλιασμένο), τη μυρωδιά του και τις προηγούμενες εμπειρίες ενός ατόμου. Για παράδειγμα, αν το μόνο τυρί που γνωρίζατε ήταν φέτες κίτρινου τυριού και κάποιος σας έδινε ένα κομμάτι ροκφόρ, μπορεί να μην έχετε και τις καλύτερες εντυπώσεις. Αλλά αυτές οι προκαταλήψεις απέχουν πολύ από την αλήθεια.

Δεν είναι όλα τα μπλε τυριά το ίδιο

Μπλε τυρί

Το μπλε τυρί μπορεί να μοιάζει αρκετά σοκαριστικό, ειδικά όταν τοποθετείται δίπλα στα πιο γνωστά και ήπια κίτρινα τυριά που συνηθίζετε να απολαμβάνετε. Εξάλλου, υπάρχουν και οι εμφανείς, μπλε γραμμές μούχλας που σίγουρα δεν αφήνουν και την καλύτερη εντύπωση. Προσθέστε και την έντονη μυρωδιά και οι άνθρωποι υποθέτουν αυτόματα ότι είναι γεμάτο από πολύ έντονες γεύσεις -γεύσεις που πιστεύουν ότι ο ευαίσθητος ουρανίσκος τους δεν θα απολαύσει.

Αλλά τα φαινόμενα (και οι μυρωδιές) μπορούν να εξαπατήσουν. Σύμφωνα με την Washington Post, το μπλε τυρί παρασκευάζεται πλέον σχεδόν σε κάθε χώρα παραγωγής τυριών στον κόσμο, προσφέροντας στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές σε υφή και γεύση από ποτέ. Στην πραγματικότητα, το tastingtable.com πιστεύει ότι αν σας αρέσει το κρασί, η μπύρα, το kim chi, το ψωμί με προζύμι ή οποιοδήποτε άλλο ζυμωμένο φαγητό ή ποτό, πιθανότατα υπάρχει ένα μπλε τυρί για εσάς.

Μπλε τυρί

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ξεκινήσετε με κάτι ήπιο, με το Wine Enthusiast να ενθαρρύνει τους αρχάριους να δοκιμάσουν το μπλε τυρί με συμπληρωματικά κρασιά, φρούτα ή μέλι που θα αναδείξουν τις γεύσεις του. 

Και στην περίπτωση που δεν πίνετε κρασί, η Washington Post λέει ότι οι μπύρες stouts και τα ουίσκι είναι, επίσης, εξαιρετικά συνοδευτικά για το μπλε τυρί.