Μουσακάς παραδοσιακός

Παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή


ΣΥΝΤΑΓΕΣ
17:03
19/06/2019
4
loading

Υλικά για 4 άτομα

  • 4 μελιτζάνες πλυμένες και κομμένες σε ροδέλες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 4 κ.σ. λευκό κρασί
  • 1 κονσέρβα χυμός ντομάτας
  • 5 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
  • 3 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο
  • 8 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 1/2 φλιτζ. γάλα με πλήρη λιπαρά
  • 2 κρόκοι αυγών
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τον κιμά για περίπου 4 λεπτά, να πάρει χρώμα.
  2. Σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
  3. Λαδώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου. Στρώνουμε μέσα τις πατάτες και τις μελιτζάνες και αλατίζουμε.
  4. Σκεπάζουμε τη λαμαρίνα με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180οC για περίπου μισή ώρα (ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες). Λαδώνουμε ένα ταψί 20 εκ. και στρώνουμε στη βάση τις πατάτες. Από πάνω προσθέτουμε τον κιμά και στη συνέχεια τις μελιτζάνες.
  5. Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς και γρήγορα με σύρμα για να μη σβολιάσει η μπεσαμέλ.
  6. Μόλις τα υλικά ομογενοποιηθούν προσθέτουμε το γάλα, ανεβάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.
  8. Σε μπολ χτυπάμε με το σύρμα το γάλα με τους κρόκους. Προσθέτουμε το μείγμα στη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε απαλά με το σύρμα.
  9. Απλώνουμε τη μπεσαμέλ στο ταψί πάνω από τις μελιτζάνες.
  10. Ψήνουμε τον μουσακά στους 180° C για 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει η μπεσαμέλ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
  1. avatar Στον κιμά θέλει και μαϊντανό

    για να γίνει παραδοσιακός ο μουσακάς.Για μισό κιλό κιμά 2 κρόκοι στη μπεσαμέλ είναι πολλοί.Το καλύτερο βούτυρο είναι το κατσικίσιο αλλά δεν το τσιγαρίζουμε με το αλεύρι(εκεί βάζουμε ένα τέταρτο βιτάμ) απλά προσθέτουμε μια κουταλιά περίπου στο τέλος για άρωμα.

  2. avatar Θα μας τρελάνεις ρε μεγάλε?

    60 χρόνια μουσακά τρώμε. Από της γιαγιάς την εποχή ακόμα.
    Τότε ποια η διαφορά από τα παπουτσάκια? Σύνελθε σου λέω μεγάλε.

  3. avatar Parkis

    Ο παραδοσιακός μουσακάς δεν έχει πατάτες.
    Οι πατάτες προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις ταβέρνες που τους κόστιζε πολύ να βάζουν μόνο μελιτζάνες .

  4. avatar Takis_0731

    Σημείωση: μοσχοκάρυδο μόνο στη μπεσαμελ του παστίτσιου!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει