Μετά τη νηστεία της νύχτας, ο οργανισμός έχει ανάγκη από ενέργεια για να λειτουργήσει ομαλά. Δεν είναι τυχαίο που η αγγλική λέξη για το πρωινό γεύμα είναι «breakfast» που στην κυριολεξία σημαίνει «διακόπτω τη νηστεία». Ένα πρωινό θα πρέπει να μας παρέχει τις απαραίτητες ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ώστε να ξεκινήσουμε σωστά την ημέρα μας, με πολλή ενέργεια και ρυθμισμένο σάκχαρο. Παράλληλα, θα πρέπει να μειώνει την όρεξη για μεγάλη ποσότητα φαγητού και να αποτρέπει την άσκοπη κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν ισορροπημένο πρωινό τείνουν να έχουν μια πολύ πιο ισορροπημένη διατροφή και να διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρος, σε αντίθεση με εκείνους που κατά βάση δεν καταναλώνουν πρωινό ή όταν το κάνουν, δεν το κάνουν σωστά.
Υλικά (1 μερίδα)
- 1 αβγό
- 1 ασπράδι
- 3 κ.σ. βρώμη
- 2-3 κ.σ. φυτικό γάλα χωρίς σάκχαρα
- κανέλα σε σκόνη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το σερβίρισμα
- μισό φρούτο εποχής (όποιο θέλετε, κομμένο σε μικρά κομμάτια)
- 1 κ.γ. μέλι
- κανέλα σε σκόνη
- 5-6 αμύγδαλα θρυμματισμένα
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Βάζουμε όλα τα υλικά της πίτας σε ένα βαθύ πιάτο και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, τα ανακατεύουμε καλά μεταξύ τους μέχρι να δημιουργηθεί ένας χυλός.
- Βήμα 2: Λαδώνουμε πολύ ελαφρά ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε τον χυλό και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Βήμα 3: Μετά από 2-3 λεπτά ψησίματος από τη μία μεριά, αναποδογυρίζουμε για να ψηθεί ομοιόμορφα και από την άλλη.
- Βήμα 4: Σερβίρουμε ρίχνοντας από πάνω το φρούτο, 1 κ.γ. μέλι, 5-6 αμύγδαλα θρυμματισμένα και έξτρα κανέλα.
Διατροφική αξία ανά μερίδα
- Ενέργεια: 225 kcal
- Υδατάνθρακες: 13,2 γρ.
- Πρωτεΐνη: 19,6 γρ.
- Λιπαρά: 4,6 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 0,7 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI