Το μάνγκο αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και φλαβονοειδών, όπως η βήτα-καροτίνη, η άλφα-καροτίνη και η β-κρυπτοξανθίνη. Πιο αναλυτικά, το μάνγκο περιέχει πάνω από δώδεκα τύπους πολυφαινολών. Αυτές οι ενώσεις έχουν αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες στο DNA που μπορούν να οδηγήσουν σε εκφυλιστικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος. Επίσης, παρέχει περίπου το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α, ενός θρεπτικού συστατικού απαραίτητου για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής και της δραστηριότητας των λευκών αιμοσφαιρίων. Τέλος, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα, η κατανάλωση μάνγκο βρέθηκε πιο ευεργετική ακόμη και από τη λήψη ισοδύναμης ποσότητας φυτικών ινών. Ωστόσο, δεν συνιστάται σε όσους έχουν ευερέθιστο έντερο, καθώς μπορεί να προκαλέσει αέρια και φούσκωμα.

Υλικά (8 μερίδες)

  • 1 λίτρο γάλα καρύδας χωρίς ζάχαρη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 20 γρ. ζελατίνη σε σκόνη
  • 1 κούπα ψιλοκομμένο μάνγκο (για γαρνίρισμα)
  • κλωναράκια φρέσκου δυόσμου (για γαρνίρισμα)

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε όλα τα υλικά -εκτός από αυτά του γαρνιρίσματος- και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε με σύρμα χωρίς να σταματήσουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα πηχτό μείγμα.
  • Βήμα 2: Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε τα 8 μπολάκια μας.
  • Βήμα 3: Αφού περιμένουμε λίγο να κρυώσει το μείγμα, βάζουμε τα μπολάκια στο ψυγείο για αρκετές ώρες.
  • Βήμα 4: Σερβίρουμε ρίχνοντας από πάνω 1 κ.σ. φρέσκο μάνγκο και λίγο φρέσκο δυόσμο σε κάθε μπολάκι.

Διατροφική αξία ανά μπολάκι

  • Ενέργεια: 146 kcal
  • Υδατάνθρακες: 9,7 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 16,9 γρ.
  • Λιπαρά: 2,5 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 0,7 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI