Το παντζάρι ξεχωρίζει για τις πολλαπλές ευεργετικές του ιδιότητες, χάρη στα πολύτιμα θρεπτικά του συστατικά όπως τα νιτρικά άλατα, οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες και τα μέταλλα. Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φολικό οξύ, ενώ έχει χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Η τακτική κατανάλωσή του συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα ή άλλες χρόνιες γαστρεντερικές διαταραχές. Παράλληλα, τα φυσικά νιτρικά άλατα που περιέχει ενισχύουν τη σωματική απόδοση και την αντοχή κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενώ φαίνεται να έχει και θετική επίδραση στην αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας.

Υλικά (2 μερίδες)

  • 3 βολβοί παντζαριού, βρασμένοι και κομμένοι σε φέτες
  • 1 πορτοκάλι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • ½ κούπα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και καρύδια
  • 50 γρ. μανούρι

Για τη σος

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Τοποθετούμε στη σαλατιέρα τα βρασμένα παντζάρια και από πάνω απλώνουμε τις φέτες πορτοκαλιού (αποφεύγουμε να ανακατεύουμε έντονα για να μη διαλυθούν).
  • Βήμα 2: Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και τρίβουμε με το χέρι το μανούρι πάνω από τη σαλάτα.
  • Βήμα 3: Χτυπάμε όλα τα υλικά της σος σε ένα σέικερ (ή μικρό βαζάκι) για λίγα δευτερόλεπτα και περιχύνουμε το μείγμα πάνω από τη σαλάτα.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

  • Ενέργεια: 167 kcal
  • Υδατάνθρακες: 18,3 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 7,4 γρ.
  • Λιπαρά: 4,3 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,8 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με ΑΙ