Οι γλυκοπατάτες προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία και είναι εξαιρετικά εύκολο να ενταχθούν στην καθημερινή διατροφή, καθώς αναβαθμίζουν γευστικά κάθε πιάτο στο οποίο προστίθενται. Αποτελούν ιδανική πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, ενώ ξεχωρίζουν για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, ειδικά οι πορτοκαλί και οι πορφυρές ποικιλίες.

Αξίζει να σταθούμε λίγο στα αντιοξειδωτικά και τον ρόλο τους, καθώς προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες – ασταθή μόρια που μπορούν να προκαλέσουν σημαντική φθορά στα κύτταρα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι υπεύθυνες για βλάβες στο DNA, φλεγμονές, καθώς και για την εμφάνιση χρονίων νοσημάτων, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, κάποιες μορφές καρκίνου, αυτοάνοσα και πρόωρη γήρανση. Γι’ αυτό, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά – όπως οι γλυκοπατάτες – μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στη διατήρηση της υγείας μας.

Υλικά (1 μερίδα)

  • 1 γλυκοπατάτα (χρησιμοποιούμε 2 φέτες των 50 γρ. για κάθε μερίδα)
  • 1 γεμάτο κ.γ. ταχίνι-μέλι-κακάο (δείτε εδώ τη συνταγή)
  • 5-6 θρυμματισμένα αμύγδαλα
  • 1-2 φράουλες κομμένες σε λεπτές φέτες

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Κόβουμε τη γλυκοπατάτα σε φέτες με ένα μαχαίρι και τις τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στις αντιστάσεις, για περίπου 20-30 λεπτά, γυρίζοντάς τες μία φορά στα μισά του ψησίματος.
  • Βήμα 2: Αφήνουμε τις φέτες να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το «σάντουιτς».
  • Βήμα 3: Αλείφουμε τη μία φέτα γλυκοπατάτας με το ταχίνι-μέλι-κακάο και πασπαλίζουμε με τα θρυμματισμένα αμύγδαλα.
  • Βήμα 4: Στην άλλη φέτα τοποθετούμε τις φράουλες, συναρμολογούμε το σάντουιτς και απολαμβάνουμε!

Διατροφική αξία ανά μερίδα

  • Ενέργεια: 195 kcal
  • Υδατάνθρακες: 26,7 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 7,6 γρ.
  • Λιπαρά: 4,8 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,5 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με ΑΙ