Υλικά
- 500 γρ. ανάμεικτα άγρια μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 4 κ. σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 φλ. τσαγιού ρύζι Arborio
- 1 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
- 4 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου ή νερό
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 φλ. τσαγιού ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
- 1 κόκκινο τσίλι, σε λεπτές φέτες
- 2 κλωνάρια θυμάρι, σπασμένα σε μικρά κομμάτια
Εκτέλεση
- Ζεστάνετε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε, σκεπασμένο, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσει, 6 έως 8 λεπτά. Ανακατέψτε το μισό σκόρδο και μαγειρέψτε 2 λεπτά. Προσθέστε το ρύζι και το κρασί και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να απορροφηθεί το κρασί, περίπου 3 λεπτά.
- Προσθέστε το ζωμό (ή το νερό) και 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και πιπέρι και αφήστε το να πάρει μια βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και το ρύζι να μαλακώσει, 18 έως 20 λεπτά. Ανακατέψτε την παρμεζάνα.
- Απλώστε 3 φλιτζάνια ριζότο σε μία λαδόκολλα και αφήστε το να κρυώσει.
- Εντωμεταξύ, ζεστάνετε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.
- Μαγειρέψτε τα μισά μανιτάρια, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ροδίσουν, 6 έως 8 λεπτά. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα μανιτάρια, προσθέτοντας το τσίλι, το θυμάρι και το υπόλοιπο σκόρδο μόλις ροδίσουν και μαγειρεύοντας 2 λεπτά ακόμα. Ανακατέψτε με την πρώτη παρτίδα μανιταριών.
- Σερβίρετε τα μανιτάρια πάνω από το ριζότο.