Υλικά

  • 4- 6 μανιτάρια πορτομπέλο
  • Για το βούτυρο σκόρδου:
  • 2 κ. σ. βούτυρο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κ. σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ. γλ. αλάτι
  • Για τη γέμιση καπρέζε:
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 180 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
  • 2 κ. σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ. γλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι κατά βούληση
  • Πιπέρι για γεύση
  • Για το γλάσο βαλσάμικου:
  • 1/4 φλ. τσαγιού βαλσάμικο ξύδι
  • 2 κ. γλ. καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  2. Συνδυάστε το βούτυρο, το σκόρδο, τον μαϊντανό και το αλάτι σε ένα μικρό μπολ για φούρνο μικροκυμάτων και βάλτε τα στον φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να αρωματιστεί το σκόρδο.
  3. Αλείψτε τον πυθμένα κάθε μανιταριού και τοποθετήστε τα, με την βουτυρωμένη πλευρά προς τα κάτω, σε ένα ταψί. Αλείψτε γενναιόδωρα το υπόλοιπο βούτυρο στο εσωτερικό του καπακιού κάθε μανιταριού.
  4. Ανακατέψτε όλα τα υλικά της σαλάτας καπρέζε μαζί σε ένα μπολ. Γεμίστε τα καπάκια των μανιταριών μέχρι να λιώσει το τυρί, περίπου 10 λεπτά.
  5. Για το γλάσο βαλσάμικου συνδυάστε την καστανή ζάχαρη (αν χρησιμοποιήσετε) και το βαλσάμικο ξύδι σε μια μικρή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και αφήστε τα να πάρουν βράση.
  6. Μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή και αφήστε το να σιγοβράσει για 5- 8 λεπτά ή μέχρι το μείγμα να πήξει και να γίνει γλάσο (αν δεν χρησιμοποιήσετε τη ζάχαρη, αφήστε το μείγμα να μειωθεί για 12-15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά).
  7. Όταν τα μανιτάρια βγουν από το φούρνο και είναι έτοιμα για σερβίρισμα, περιχύστε με λίγο γλάσο βαλσάμικου και γαρνίρετε με φρέσκο βασιλικό.