Νέες οδηγίες της ΑΑΔΕ για τις μισθώσεις τύπου Airbnb

Στην «τσιμπίδα» 20.000 ακίνητα που δεν είχαν δηλωθεί στο ηλεκτρονικό Μητρώο - Έλεχγοι και στις υπόλοιπες πλατφόρμες


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
7:36
18/07/2019
Νέες οδηγίες της ΑΑΔΕ για τις μισθώσεις τύπου Airbnb
5
loading

Νέο γύρο διασταυρώσεων και ελέγχων ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στα ακίνητα που ενοικιάζονται μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Ο εντοπισμός των 20.000 Airbnb ακινήτων που δεν είχαν δηλωθεί στο Μητρώο της ΑΑΔΕ ήταν μόνο η αρχή. Τώρα οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες πλατφόρμες (HomeAway, Booking.com κ.α) με τους φορολογούμενους που πιαστούν να μην έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους να αντιμετωπίζουν την επιβολή προστίμου έως 5.000 ευρώ.

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι νέοι έλεγχοι η ΑΑΔΕ δίνει νέες οδηγίες σε όσους ενοικιάζουν ακίνητα μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο:

 • Το εισόδημα που αποκτάται από φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες συνίσταται στο συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα ή στο συνολικό ποσό βάσει της πολιτικής ακύρωσης που κατά περίπτωση καταβάλει ο μισθωτής. Στο συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα περιλαμβάνονται όλες οι χρεώσεις που βαρύνουν τον εκμισθωτή και μετακυλίονται μέσω του μισθώματος στον μισθωτή ή αναγράφονται διακριτά πέραν του μισθώματος (για παράδειγμα, τυχόν προμήθεια της ψηφιακής πλατφόρμας που βαρύνει τον εκμισθωτή, δαπάνες καθαριότητας πριν την άφιξη του μισθωτή στο ακίνητο, τυχόν χρεώσεις για χρήση κλιματιστικού, ηλεκτρικού ρεύματος, wi-fi κ.λπ.). Οι τυχόν επιβαρύνσεις που αφορούν τη σχέση μισθωτή με την εκάστοτε ψηφιακή πλατφόρμα (για παράδειγμα, τυχόν προμήθεια της ψηφιακής πλατφόρμας που βαρύνει τον μισθωτή) δεν λαμβάνονται υπόψη στο συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα.
 • Στην περίπτωση συνιδιοκτησίας ενός ακινήτου, οι συνιδιοκτήτες αποκτούν το ως άνω εισόδημα με βάση τα ποσοστά συνιδιοκτησίας επί του «Ακινήτου», εκτός της περίπτωσης που έχουν εκμισθώσει τα ποσοστά ιδιοκτησίας τους επί του «Ακινήτου» στον «Διαχειριστή» - συνιδιοκτήτη και παράλληλα του έχουν παραχωρήσει το δικαίωμα υπεκμίσθωσης για βραχυχρόνιες μισθώσεις, οπότε αυτός καθίσταται εξ’ ολοκλήρου δικαιούχος του εισοδήματος που αποκτάται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού.
 • Δεν είναι δυνατή η εγγραφή στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» περισσοτέρων του ενός «Διαχειριστών» για το ίδιο «Ακίνητο», παρά μόνο στην περίπτωση που καθένας εξ αυτών δραστηριοποιείται σε διαφορετική ψηφιακή πλατφόρμα.
 • Η παροχή για διαμονή κάθε άλλου χώρου πέραν του «Ακινήτου», αποτελεί εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα αντίστοιχα (για παράδειγμα, εκμίσθωση πλωτών μέσων, τροχόσπιτου, κ.λπ.).
 • Τα πρόσωπα που πραγματοποίησαν βραχυχρόνιες μισθώσεις από 1.1.2018 ως υπεκμισθωτές και η συμφωνία μίσθωσης με τους εκμισθωτές έληξε πριν την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», ήτοι στις 30.8.2018, δεν υποχρεούνται σε εγγραφή στο Μητρώο αλλά θα πρέπει να δηλώσουν τα εισοδήματα που απέκτησαν από την βραχυχρόνια μίσθωση «Ακινήτων» της οικονομίας του διαμοιρασμού διακριτά και συγκεντρωτικά, ανά «Ακίνητο», στα έντυπα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018.
 • Το εισόδημα που προκύπτει από βραχυχρόνιες μισθώσεις που καταλαμβάνουν δύο ημερολογιακά έτη, για παράδειγμα από 25.12.2018 μέχρι 5.1.2019, επιμερίζεται στα αντίστοιχα φορολογικά έτη (2018 και 2019), με βάση τις ημέρες διαμονής ανά έτος και φορολογείται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος έκαστου έτους. Στην περίπτωση αυτή, η μίσθωση θεωρείται ενιαία και προκειμένου να γίνει σωστά ο διαχωρισμός του εισοδήματος ανά έτος, υποβάλλονται δύο «Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής», μία για κάθε φορολογικό έτος, εκ των οποίων η πρώτη που αφορά το φορολογικό έτος άφιξης του μισθωτή στο «Ακίνητο» υποβάλλεται μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου του φορολογικού έτους αναχώρησης του μισθωτή.
 • Το εισόδημα που προκύπτει από την παροχή υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της διαμονής του μισθωτή στο «Ακίνητο» (πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων) συνιστά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ η παροχή υπηρεσιών κατά την εναλλαγή των μισθωτών στο «Ακίνητο», ήτοι, όταν το «Ακίνητο» παραμένει κενό, δεν συνιστά επιχειρηματική δραστηριότητα για φορολογικούς σκοπούς (για παράδειγμα, η καθαριότητα στο ακίνητο μετά την αναχώρηση ενός μισθωτή και πριν την άφιξη ενός άλλου). Τονίζεται, ότι η απλή παροχή - διάθεση κλινοσκεπασμάτων δεν συνιστά επιχειρηματική δραστηριότητα κατά τα ανωτέρω, ενώ η περίπτωση της αλλαγής κλινοσκεπασμάτων κατά την διάρκεια διαμονής του μισθωτή στο «Ακίνητο» συνιστά επιχειρηματική δραστηριότητα.
 • Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από τις ψηφιακές πλατφόρμες στους «Διαχειριστές Ακινήτων» (εκμισθωτές – υπεκμισθωτές) με τη μορφή προμήθειας / δώρου (bonus), δεν αποτελούν εισόδημα από ακίνητη περιουσία αλλά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Ειδικά, οι εκμισθωτές-υπεκμισθωτές, που είναι φυσικά πρόσωπα και δεν ασκούν εξ άλλου λόγου επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν υποχρεούνται σε έκδοση των παραστατικών πωλήσεων και στην τήρηση των λογιστικών βιβλίων για προμήθειες/δώρα (bonus), που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 10.000 ευρώ ετησίως, καθώς τέτοιες συναλλαγές διενεργούνται ευκαιριακά και πραγματοποιούνται ως παρεπόμενη απασχόληση, της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων. Κατά περίπτωση, το εισόδημα αυτό δηλώνεται και φορολογείται στους κωδικούς 403-404 ή 409-410 του εντύπου Ε1.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar 20 χιλιαδες

  20 χιλιαδες τσιμπησε λεει η ΑΑΔΕ που δεν ειχαν δηλωσει τον ΑΜΑ (Αριθμο Μητρωου Ακινητου) στην πλατφορμα.Ομως χιλιαδες ιδιοκτητες λογω 1ης χρονιας λειτουργιας του μετρου καταχωρησαν δοκιμαστικα το ακινητο χωρις να ανοιξουν τις ημερομηνιες για ενοικιαση και δεν πραγματοποιησαν ενοικιασεις λογω συνειδητου αποκλεισμου διαθεσιμοτητας του ακινητου προς ενοικιαση .Οσοι βεβαια πραγματοποιησαν ενοικιασεις χωρις καταχωρηση του ΑΜΑ ειναι αυτοι που θα πρεπει να υποστουν ελεγχο για αποκρυψη εισοδηματος.Αυτο για να μη κανουν καμμια γκαφα και επιβαλοουν προστιμα σε μη διαθεσιμα προς ενοικιαση ακινητα.Πρεπει δλδ η ΑΑΔΕ να παρει στοιχεια απο τις πλατφορμες για να διασταυρωσει ποιοι ειχαν εισοδημα απο ακινητο και το απεκρυψαν απο τις δηλωσεις για το εισοδημα που απεκτησαν μεσα στο 2018.

 2. avatar Vasiliki G.

  Φταίνε οι ενοικιαστές που δεν πλήρωναν τα ενοίκια, άφηναν νύχτα τα ακίνητα με φθορές, απλήρωτους λογαριασμούς, καλά κάνουν οι ιδιοκτήτες και στρέφονται στην βραχυχρόνια μίσθωση είναι μια λύση για τα ακίνητα τους.

 3. avatar ουγκ ουγκ ουγκ

  βρειτε τους και ξεσκιστε τους. ανεβασαν τα ενοικια στα υψη με αυτες τις παπαριες, καλα σας κανουν

  1. avatar Vasiliki G.

   Όσοι ιδιοκτήτες, είχαν άσχημες εμπειρίες από τους ενοικιαστές π.χ. ανισπρακτα ενοίκια, φθορές στο ακίνητο, απλήρωτοι λογαριασμοί, δικαστήρια, βρήκαν λύση την βραχυχρόνια μίσθωση. Επομένως δεν φταίνε οι ιδιοκτήτες, οι ενοικιαστές δημιούργησαν αυτό το \'\' περιβάλλον \'\'.

  2. avatar σου ρούφηξαν

   το αίμα με το μπουρί της σόμπας!
   Να τους εκδικηθείς και συγχρόνως να προσφέρεις στο κράτος.
   Μετακόμισε στον Αγιο Παντελεήμονα, την Κυψέλη, τα Πατήσια, στο Ίλιο, την Αγία Βαρβάραμ τον Ασπρόπυργο. Έτσι θα φύγουν οι γύφτοι και οι λαθρομετανάστες, εσύ θα πληρώνεις χαμηλό ενοίκιο και θα είσαι κοντά στην δουλειά σου.
   Δεν χρειάζετι να μένεις στο Σύνταγμα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει