Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την εφαρμογή των φορολογικών μεταρρυθμίσεων δίνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), επισημαίνονται ότι η Αθήνα εφάρμοσε τους όρους των δανειστών και αναδιοργάνωσε ριζικά το ελληνικό φορολογικό σύστημα. Το τελευταίο έτος η Ελλάδα ανήκε στις ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίες μεταρρύθμισαν περισσότερο το φορολογικό του σύστημα, όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του η Ελλάδα μεταρρύθμισε κυρίως το σύστημα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Ο μειωμένος ΦΠΑ 13% ισχύει πλέον για λιγότερα προϊόντα από πριν. Για περισσότερα από 10 είδη και υπηρεσίες ισχύει το 23%. Ο ΦΠΑ αυξήθηκε έτσι και για τους τουρίστες, αφού ισχύει και για τις διανυκτερεύσεις. Επίσης, καταργήθηκαν σταδιακά οι εξαιρέσεις για τα νησιά.

Η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα, η οποία αύξησε το ΦΠΑ και για τα κέρδη των επιχειρήσεων, από 26 σε 29%. Τα περασμένα χρόνια όμως οι κυβερνήσεις τον είχαν μειώσει δραστικά ώστε να μη τις επιβαρύνει η κρίση. Το 2009 ήταν 43%.

«Πρέπει να συγχαρούμε την Ελλάδα για τις φορολογικές αυτές μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο David Bradbury, αρμόδιος του τμήματος φορολογικών θεμάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση «Μεταρρυθμίσεις της φορολογικής πολιτικής το 2016» εκτός από την Ελλάδα σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις του φορολογικού τους συστήματος προέβησαν και άλλες χώρες του ΟΟΣΑ όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ιαπωνία, η Νορβηγία και η Ισπανία (επί συνόλου 35 ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ), γράφει η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της με τίτλο «Ικανοποιημένοι οι δανειστές της Ελλάδας από τις μεταρρυθμίσεις».