Πολύ δύσκολη στη διαχείριση θα είναι για την Ευρώπη μια νέα ύφεση και πιθανή επικείμενη οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον Μπενουά Κερέ. «Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να δοκιμάσει τα όρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ωθώντας πιθανόν τα επιτόκια ακόμα περισσότερο σε αρνητικό έδαφος», δήλωσε σήμερα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι πολλές από τις θεσμικές αδυναμίες, που προκάλεσαν την τελευταία κρίση, δεν έχουν αντιμετωπισθεί ακόμη, ενώ προειδοποίησε ακόμη ότι και μία μικρή ύφεση μπορεί να προκαλέσει μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

«Η επόμενη κρίση μπορεί να αναγκάσει την ΕΚΤ να δοκιμάσει τα όρια των αρμοδιοτήτων της», είπε ο Κερέ σε συνέδριο στη Σλοβενία, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ανάλογα με τη φύση της επόμενης κρίσης, τα μέτρα πολιτικής πιθανόν να απαιτούσαν να διαμορφωθούν τα επιτόκια πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος ή αγορές στοιχείων ενεργητικού που έχουν μεγαλύτερο ρίσκο από τα κρατικά ή εταιρικά ομόλογα ή μπορεί να μας σύρουν επικίνδυνα κοντά στη νομισματική χρηματοδότηση των κρατών», πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Αν και η ΕΚΤ έχει μειώσει ήδη τα μέτρα στήριξης που έλαβε μετά την κορύφωση της κρίσης, το επιτόκιο της για την αποδοχή καταθέσεων διαμορφώνεται στο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ του -0,4% και διακρατά στον ισολογισμό της κρατικά και εταιρικά ομόλογα αξίας άνω των 2 τρισεκατομμύρια ευρώ, με στόχο τη διατήρηση του κόστους δανεισμού σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Τέλος, ο Κερέ υποστήριξε ότι η ευελιξία των αγορών, περιλαμβανομένης της χρηματοπιστωτικής αγοράς, πρέπει να αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας, επειδή απορροφά αποτελεσματικά τα σοκ. Σημείωσε, όμως, ότι μόνο ένα ποσοστό των μεταρρυθμιστικών προτάσεων της ΕΕ έχει γίνει αποδεκτό. Όπως είπε, «η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης των κεφαλαιαγορών, αναμένεται επίσης να διαφοροποιήσει και να μειώσει τον κίνδυνο, περιορίζοντας το οικονομικό βάρος για τις κυβερνήσεις και τους φορολογούμενους».