Η ΑΑΔΕ σε μία ακόμη προσπάθεια να πατάξει την φοροδιαφυγή ρίχνει στη μάχη του λαθρεμπορίου και της διακίνησης «μαύρου χρήματος» τους πολίτες. Μέσω δημιουργίας ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις που με διάφορα κόλπα παραπλανούν την Εφορία για να μη πληρώσουν φόρους. Στην συγκεκριμένη πλατφόρμα θα συγκεντρώνονται και θα αξιολογούνται οι αναφορές για τις παραβάσεις.

«Έως το τέλους του έτους η ΑΑΔΕ θα θέσει σε λειτουργεία μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία ο πολίτης θα έχει την δυνατότητες να συμπληρώσει μια φόρμα με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα βοηθήσουν την επιτροπή της ΑΑΔΕ να αξιολογήσει και ιεραρχήσει την καταγγελία και εν συνεχεία ο κατάλληλος ελεγκτής να μπορεί να διαπιστώσει το είδος και το ύψος της φοροδιαφυγής» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Newsbeast ο κ. Γιάννης Χατζησαλάτας, οικονομικός σύμβουλος και πρώην εκπρόσωπος Τύπου των Εφοριακών. «Η διαδικασία της συμπλήρωσης και αποστολής των στοιχείων της φοροδιαφυγής θα μπορεί να γίνεται ανώνυμα ή επώνυμα» πρόσθεσε.

Το νέο σύστημα θα έχει τη δυνατότητα μέσω διαλειτουργικότητας να εντοπίζει τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη δεν είναι λίγες οι μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που έχουν εντοπισθεί μετά από καταγγελία.

«Το ΣΔΟΕ δέχεται καθημερινά «βροχή» καταγγελιών οι οποίες αξιοποιούνται από ειδική επιτροπή έτσι ώστε να ελεγχθούν μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, παράνομου πλουτισμού και «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» είπε ο κ. Χατζησαλάτας.

Όπως υπογραμμίζει ο οικονομικός σύμβουλος «σήμερα οι επιλογές των πολιτών για να καταγγείλουν φαινόμενα φοροδιαφυγής, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και λαθρεμπορίου είναι είτε τηλεφωνώντας στον αριθμό 1517 που λειτουργεί από το 2008 , ή αποστέλλοντας fax ή mail στο [email protected], ή με αυτοπρόσωπη παρουσία στο ΣΔΟΕ». Ωστόσο, με τη νέα πλατφόρμα « θα αποτελούν παρελθόν οι τρόποι που είχαν οι πολίτης να καταγγείλουν παρατακτικές συμπεριφορές και οικονομικά εγκλήματα» κατέληξε ο κ. Χατζησαλάτας.