Για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και τα κίνητρα στην ανακύκλωση μίλησε, μεταξύ πολλών άλλων, ο Κώστας Σκρέκας στον ΑΝΤ1. Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος, η επιλογή των επιδοτούμενων θα έχει συγκεκριμένα κριτήρια ενώ η πλατφόρμα για τον νέο κύκλο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» θα έχει ανοίξει μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή για 3 με 4 εβδομάδες.

Τα κριτήρια με τα οποία θα γίνεται η προτεραιοποιήση των αιτήσεων είναι:

  • Εισοδηματικά και ποσοστό επιδότησης
  • Παλαιότητα του κτηρίου
  • Πόσα μέλη μένουν κάτω από τη στέγη
  • Άλλα κριτήρια: μέλη με αναπηρία

Εκτός των επιλεγόντων, θα υπάρχουν και οι επιλαχόντες, οι οποίοι θα επιλεγούν με την αύξηση του κονδυλίου.

Οι παρεμβάσεις για τους δασικούς χάρτες

Στις παρεμβάσεις για τους δασικούς χάρτες αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

  1. Περισσότερος χρόνος στη διοίκηση και τις Υπηρεσίες χωρίς κόστος για τους πολίτες, για τη διόρθωση. Έχει ήδη δοθεί παράταση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας από τις αρμόδιε υπηρεσίες, διαβεβαίωσε ότι, «μπορεί να δώσουμε κι άλλη παράταση».

2. Οικονομικοί πόροι για να προσλάβουν οι αποκεντρωμένες περιφέρειες συμβούλους και να αναρτήσουν τους χάρτες

3. Μείωση του τέλους αντιρρήσεων

4. Επίλυση ιδιοκτησιακού προβλήματος: θα εισαχθεί στο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση. Εκεί θα δημοσιευτεί ότι δεν τεκμαίρεται ότι το Δημόσιο είναι ιδιοκτήτης και εφόσον υπάρχει τα έγγραφα των τίτλων η περιουσία παραμένει στον ιδιοκτήτη της.

5. Επίκειται νομική πρωτοβουλία για τις δασωμένες αγροτικές εκτάσεις και ο χερσωμένες εκτάσεις

Απορρίμματα και ανακύκλωση

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στη διαχείριση των αποβλήτων, επικαλούμενος ευρωπαϊκά στατιστικά που δείχνουν ότι, «θάβουμε το 80% των αστικών απορριμμάτων, ανακυκλώνουμε το 20%, όταν η Ευρώπη ανακυκλώνει πάνω από το 50% και θάβει κάτω από το 25%». Έτσι, σχεδιάζεται το πλάνο διαχείρισης των αποβλήτων που προβλέπει ότι όσα είναι κατάλληλα θα προωθούνται σε δομές, όσα δεν είναι για κατανάλωση από άνθρωπο για ζωοτροφές και τα υπόλοιπα για κομποστοποίηση.

Προανήγγειλε, επίσης χωριστούς κάδους διαλογής στα σχολεία, στα πλαίσια της καμπάνιας για την ευαισθητοποίηση των παιδιών. Αναφερόμενος, τέλος, στα κίνητρα για ανακύκλωση, είπε πως σχεδιάζεται επιβράβευση σε όσους την κάνουν, με λιγότερη επιβάρυνση. «Θα υπάρχουν μηχανισμοί και θα πληρώνουν λιγότερα δημοτικά τέλη», περιέγραψε το κίνητρο για ανακύκλωση.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.