Βρούτσης: Οι απολύσεις στις επιχειρήσεις αυτό το διάστημα θα θεωρηθούν άκυρες

«Η εικόνα της αγοράς εργασίας για τον μήνα Μάρτιο είναι απογοητευτική, έως και τραγική»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13:11
18/03/2020
Βρούτσης: Οι απολύσεις στις επιχειρήσεις αυτό το διάστημα θα θεωρηθούν άκυρες
3
loading

Οι υπουργοί Οικονομιών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, ανακοινώνουν το πακέτο μέτρων αξίας 2 δισ. ευρώ, το οποίο ενεργοποιεί η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων που πλήττονται από τον κορονοϊο.

Τρίτος τον λόγο πήρε ο κ. Βρούτσης, μετά τους κ. Σταϊκούρα και Γεωργιάδη, αναφερόμενος στο δεύτερο πακέτο μέτρων που ανακοινώνει η κυβέρνηση, με στόχο τη στήριξη της οικονομίας: «Ερχόμαστε να στηρίξουμε έμπρακτα το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Θέλω να τονίσω ότι, δυστυχώς η εικόνα της αγοράς εργασίας για τον μήνα Μάρτιο είναι απογοητευτική, έως τραγική. Οι επιχειρηματίες να μην προχωρούν αναίτια σε απολύσεις, ούτε λόγω πανικού. Όλα τα ευνοϊκά μέτρα συνδέονται με τη ρήτρα διατήρησης εργασίας. Τη μάχη αυτής της πρωτοφανούς κρίσης πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι: Πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι».

«Η κρίση ήρθε για να περάσει. Πρέπει πάση θυσία να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή, στο τέλος της κρίσης η κοινωνία να είναι όρθια και ζωντανή. Τα έκτακτα μέτρα συνιστούν ένα συνολικό δίχτυ προστασίας των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων», τόνισε ο επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας, ο οποίος ανέφερε πως αυτό το διάστημα μπαίνει «πάγος» στις απολύσεις και όσες γίνουν, τότε με νόμο θα θεωρηθούν άκυρες. Επίσης, αναφέρθηκε και στην αποζημίωση των 800 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που κλείνει η επιχείρησή του με κρατική εντολή.

Συγκεκριμένα, για το θέμα των απολύσεων υπογράμμισε: «Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, κατόπιν εντολής δημόσιας Αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα, θα θεωρείται άκυρη».

Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε τα εξής μέτρα...

Μέτρα για τους εργαζόμενους:

 • Ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους, ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.
 • Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, κατόπιν εντολής δημόσιας Αρχής, ενώ, σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα, θα θεωρείται άκυρη.
 • Αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, για διάστημα κάλυψης από τις 15 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους, η οποία θα καταβληθεί το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.
 • Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω εργαζομένων για όλο το διάστημα αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενης στον ονομαστικό τους μισθό.

Μέτρα για τους ανέργους:

 • Παράταση καταβολής της τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας, σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει την 31η Μαρτίου.

Μέτρα για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους:

 • Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων μηνός Φεβρουαρίου για τρεις μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

Μέτρα για επιχειρήσεις και εργοδότες:

 •  Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου για τρεις μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται.
 •  Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά Ταμεία για τρεις μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Μέτρα ενίσχυσης ευελιξίας των επιχειρήσεων για τη λειτουργική προσαρμογή τους λόγω κορονοϊού:

 • Πρόβλεψη λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας, με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας.
 • Θέσπιση μέτρων για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών ιατρού εργασίας και την άρση διοικητικών εμποδίων για επιχειρήσεις, υπηρεσίες και ιατρούς και, ιδίως, την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και της δημόσιας υγείας.

Αξιοποίηση ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ:

 • Ηλεκτρονικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), μέσω της επίσπευσης της προγραμματισμένης υλοποίησης βασικών λειτουργιών των δύο αυτών οργανισμών.

«Βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση, ώστε με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες να ξεπεράσουμε και αυτήν την κρίση όλοι μαζί, ενωμένοι: Πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι», επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του κ. Βρούτση:

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar ΥΠΟΜΟΝΗΣ

  800 Ε για να κάτσεις σπίτι και σου πληρώνουν και το ενοίκιο.Εκτός αν εργάζεσαι σε super-market (δουλειά και τις Κυριακές και απλά δεν θα πληρώσεις ΤΩΡΑ την δόση του ΕΝΦΙΑ). Για τις εργατοώρες στα super μην ανησυχείτε-τα ελέγχει όλα ο Βρούτσης- δεν θα γίνουν απλήρωτες υπερωρίες,θα γίνονται έλεγχοι(έχουν ακυρωθεί-ανασταλεί όλα) και τα κακά αφεντικά θα τα κάνει ΝΤΑ. Οι Κυριακές βέβαια δεν θα σταματήσουν ποτέ πρώτα για τα super και αργότερα για την υπόλοιπη αγορά. Σπασμωδικές κινήσεις μόνο χωρίς λόγο οι περισσότερες. Θα πρέπει να στηρίξετε και αυτούς που δουλεύουν και δεν κλείσατε με διαταγή σας. Αν έκλεινε τα σχολεία,φροντιστήρια,καφετέριες ο Κούλης πρίν 3,5 βδομάδες τώρα θα είχαμε καθαρίσει. Αλλά 1) έπρεπε να ρωτήσει πρώτα την Μέρκελ και 2) τώρα μπορούν να κάνουν ότι θέλουν στο όνομα της Υγείας.

 2. avatar Δυσκολα

  Μερικές επιχειρήσεις που λειτουργούν βαράνε μύγες ...αυτοί τι θα κάνουν δεν υπάρχουν έσοδα...

 3. avatar Τονο Μάσας.

  Επειδή ΄τον Βούρτση τον έχω κατακρίνει πολλές φορές εδώ να πω οτι σωστά τα μέτρα αλλά με προσοχή να μην μείνουν μόνο ευχολόγια και προτροπές. Να δοθεί πίσω και το επίδομα που κόψατε απο τους χαμηλοσυνταξιούχους. Το έδωσε ο Κατρούγκαλος για να αναπληρώσει το ΕΚΑΣ που κόπηκε λόγω μνημονίων. Μεγάλο έγκλημα αυτό που θα το βρείτε και εσείς μπροστά σας.
  Πως θα ψωνίσουν αυτοί οι άνθρωποι τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους είδη πρώτης ανάγκης? Στα δύσκολα πρέπει πρώτα να στηρίζονται οι αδύναμοι.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει