Επικουρικές συντάξεις: Τι σημαίνουν οι αποφάσεις του ΣτΕ

Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13:37
07/10/2019
Επικουρικές συντάξεις: Τι σημαίνουν οι αποφάσεις του ΣτΕ
3
loading

Εύλογα ερωτήματα δημιουργούν οι αποφάσεις του ΣτΕ για τις επικουρικές συντάξεις, τις εισφορές και τα ποσοστά αναπλήρωσης και ΕΦΚΑ.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά ενημερώνει, με ανακοίνωσή του, για τις αλλαγές στο Ν. 4387/2016 για ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό μετά τις σημαντικές αποφάσεις του ΣτΕ.

Τι σημαίνουν οι αποφάσεις για ασφαλισμένους και συνταξιούχους και πώς επηρεάζονται τα αναδρομικά, χρήζουν υπεύθυνων απαντήσεων, αναφέρει το Επιμελητήριο.

Οι 10 βασικές ερωτήσεις που τίθενται σήμερα και οι απαντήσεις που δίδονται μέχρι στιγμής από τους ειδικούς, είναι οι ακόλουθες σύμφωνα με το ΕΒΕΠ:

1. Για ποιους έκρινε το ΣτΕ αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών;

Για τους μη έχοντες εργοδότη, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες σε σύγκριση με τους μισθωτούς, καθώς αντίκειται στην αρχή της ισότητας.

2. Ποιο ποσοστό θεωρεί το ΣτΕ ότι είναι εκτός του συνταγματικού πλαισίου;

Το όριο του 20% που προέβλεπε αρχικά ο νόμος, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τους μισθωτούς είναι 6%, αφού το υπόλοιπο ποσοστό καταβάλλεται από τους εργοδότες. Το ποσοστό του 20% με νεότερη νομοθετική ρύθμιση έχει πλέον μειωθεί στο 13,33%.

3. Η Ολομέλεια του ΣτΕ ποιες διατάξεις του Νόμου έκρινε συνταγματικές;

Με οριακή πλειοψηφία, και ειδικότερα με ψήφους 13-12, έκρινε συνταγματική τη διάταξη του νόμου που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31.12.2014. Συνταγματικές, κατά πλειοψηφία, κρίθηκαν και οι διατάξεις του νόμου για τις κύριες συντάξεις, διότι κρίθηκε επαρκής η αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ από την Αναλογιστική Αρχή, καθώς και έγγραφο από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας που πιστοποιούσε το περιεχόμενό της.

4. Παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι θα διαχωρίζονται πλέον από τον νόμο;

Το δικαστήριο έκρινε ότι στις διατάξεις του νόμου υπάγονται όλοι, και οι παλιοί και οι νέοι και οι μελλοντικοί συνταξιούχοι, ανεξάρτητα από το πότε ξεκίνησε ο ασφαλιστικός τους βίος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πλέον ασφαλισμένοι πολλών ταχυτήτων, όπως για παράδειγμα ασφαλισμένοι πριν και μετά το 1993, καθώς το δικαστήριο θεωρεί ότι όλοι πρέπει να επωμιστούν το βάρος για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των γενεών.

5. Ποιες διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές για τις επικουρικές συντάξεις;

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, για τις 260.000 επικουρικές συντάξεις δεν υπήρχε καμία αναλογιστική μελέτη και οι σχετικές διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, και των νυν και των μελλοντικών. Αυτό σημαίνει πως η πολιτεία πρέπει να νομοθετήσει εκ νέου στη βάση αναλογιστικής μελέτης καθώς και ανταπόδοσης παροχών.

6. Γιατί έκρινε το ΣτΕ αντισυνταγματικό το όριο των 1.300 ευρώ που τίθεται ως πλαφόν για περικοπές στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων;

Είναι αντισυνταγματική η περικοπή των επικουρικών αν το άθροισμα είναι άνω των 1.300 ευρώ μεικτά γιατί αντίκειται στην αρχή ισότητας, αναλογικότητας και ανταποδοτικότητας. Οι διατάξεις μείωσης των επικουρικών συντάξεων κρίθηκαν αντισυνταγματικές διότι δεν υπήρχαν οι απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες.

7. Ποιες διατάξεις έκρινε αντισυνταγματικές στον τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων;

Είναι αντισυνταγματικός ο τρόπος υπολογισμού της αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων, καθώς το ΣτΕ θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά χαμηλό το ποσοστό έως 46,80% για 42 έτη ασφάλισης, κυρίως για όσους εργαζομένους έχουν μακρύ ασφαλιστικό βίο και καταβάλλουν πολύ υψηλές εισφορές.

8.Είναι δυνατή η αναδρομική διεκδίκηση των περικοπών;

Οι συνταξιούχοι που υπάγονται στη κατηγορία περικοπής για τις άνω των 1.300 ευρώ συντάξεις ως άθροισμα κύριας και επικουρικής, μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά του δεκάμηνου ανάμεσα στην τελευταία απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και στην ψήφιση του νόμου τον Μάιο του 2016. Αναδρομικά παλαιότερων ετών δεν μπορούν να διεκδικηθούν.

9. Συνεπάγεται από την απόφαση αυξήσεις στις συντάξεις;

Η απόφαση του ΣτΕ συνεπάγεται και αυξήσεις, αφού οι συντάξεις θα πρέπει να αποκατασταθούν στα προηγούμενα επίπεδα. Η αναδρομικότητα των αυξήσεων εξαρτάται από τη βούληση του νομοθέτη.

10.Τα νέα δεδομένα απαιτούν σχεδιασμό νέου ασφαλιστικού;

Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με σημαντικές αλλαγές, θα πρέπει να φέρει στη Βουλή, εντός του έτους, το υπουργείο Εργασίας μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ. Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα πρέπει να αλλάξει τους συντελεστές για την ανταποδοτική σύνταξη, καθώς και το σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, αποσυνδέοντάς το από το μεταβαλλόμενο, φορολογικό ετήσιο εισόδημα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Τα 2.200 ευρω συνταξη εχουν γινει σημερα 1.200 ευρω

  Τα 2.200 ευρω συνταξη που επαιρνα το 2010 εχουν γινει σημερα 1.200 ευρω .Επισης ακομα 350 ευρω το μηνα απο το κοψιμο των δωρων και του επιδοματος αδειας.Δλδ συνολικα 2.550€ εγιναν σημερα 1.200€.Μου κλεψανε απο τη συνταξη μου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ απο το 2010 μεχρι το 2015 1.200 ευρω το μηνα και ο ΣΥΡΙΖΑ 150 ευρω το μηνα απο την επικουρικη.Η αποφαση του ΣτΕ μου λεει ξεχνα τα 1200 ευρω το μηνα που σου κλεψανε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και δικαιουσαι μονο τα 150 ευρω που σου εκλεψε ο ΣΥΡΙΖΑ..Η αποφαση του ΣτΕ παρ ολο που για τους δικαστικους ολες οι περικοπες κριθηκαν αντισυνταγματικες ,με παγιδευει.Δικαιουσαι μονο τα 150 ευρω της επικουρικης μου λεει.Απαιτω λοιπον αυτο το ποσον των 150 ευρω το μηνα να μου καταβληθει αναδρομικα εστω και σε δοσεις και εφεξης να υποχρεωθει η κυβερνηση να μου αυξησει την επικουρικη κατα 150 ευρω το μηνα αν θεωρουν οτι ζουμε σε κρατος δικαιου.Ειδαλλως βαση της αποφασης του ΣτΕ θα προσφυγω σε ολα τα ενδικα μεσα και ουτε να τους βλεπω δεν θελω.Το προσχημα περι δημοσιονομικου κοστους δεν το βλεπανε οταν οι κολλητοι κατεκλεβαν το δημοσιο χρημα;Ας αφησουν λοιπον τις δικαιολογιες της πλακας και ας επαναφερουν αμεσα τις επικουρικες στα οπως οριζει η αποφαση του ΣτΕ.Αρης Μπαρ....ς

  1. avatar Επειδή

   ξαναψηφίζουμε κυβερνήσεις που είχαμε καταψηφίσει, όλες οι κυβερνήσεις μας θεωρούν βλάκες και δίνουν στους συνταξιούχους όσα θέλουν, αν θέλουν και όποτε θέλουν. Δηλαδή πάρε ζητιάνε αυτά που σου δίνω και πες και ευχαριστώ.

  2. avatar dk.

   Δεν σου την πήραν. Πτώχευσε η σύνταξή σου.
   Και πάλι καλά που δεν λαμβάνεις μόνο 300€ το μήνα. Ή τίποτα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει