Ανάπτυξη 1,9% το 2019 προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, ανησυχία για τα κόκκινα δάνεια

Η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, προειδοποιεί


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13:15
01/07/2019
Ανάπτυξη 1,9% το 2019 προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, ανησυχία για τα κόκκινα δάνεια
6
loading

Επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με την έκθεση Νομισματικής Πολιτικής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η ΤτΕ εκτιμά, ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 1,9% φέτος, 2,1% το 2020, και 2,2% το 2021.

Όσον αφορά στα δημόσια οικονομικά, λαμβάνοντας υπόψιν τα πρόσφατα επεκτατικά μέτρα που ψηφίσθηκαν από τη Βουλή, η ΤτΕ επαναδιατυπώνει την πρόβλεψη του Διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί σε 2,9% του ΑΕΠ φέτος έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ.

Η ΤτΕ αναγνωρίζει ότι η Ελληνική οικονομία από το 2010 μέχρι και σήμερα έχει επιτύχει μια άνευ προηγουμένου διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Προειδοποιεί ωστόσο ότι η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, ενώ σημαντικοί κίνδυνοι προέρχονται τόσο από το εγχώριο περιβάλλον, που σχετίζονται με την οπισθοδρόμηση των μεταρρυθμίσεων ή και την ακύρωσή τους, όσο και από το εξωτερικό περιβάλλον, όπως η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας λόγω του εντεινόμενου εμπορικού προστατευτισμού και των γεωπολιτικών εντάσεων.

Η κεντρική τράπεζα συστήνει προώθηση και όχι αναστολή ή κατάργηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα. Κάτι τέτοιο θα καταστήσει την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για εγχώριες και ξένες άμεσες επενδύσεις και θα υποβοηθήσει τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο, εξωστρεφές πρότυπο, με υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Το επενδυτικό κενό μπορεί στην περίπτωση αυτή να καλυφθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα και με ρεαλιστικούς ρυθμούς επενδύσεων, εφόσον οι επενδύσεις επικεντρωθούν στους πλέον παραγωγικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας.

Για το σκοπό αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη στο προσεχές διάστημα να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες περιορίστηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, και να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, καθώς αυτές ενθαρρύνουν την ανάληψη πρόσθετων ιδιωτικών επενδύσεων.

Όπως παρατηρεί η ΤτΕ, «η αντίδραση των αγορών τις τελευταίες εβδομάδες, με τη μεγάλη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, είναι ένας καλός οιωνός για το μέλλον, αρκεί βεβαίως οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί να επιβεβαιωθούν από έγκαιρες κινήσεις στην οικονομική πολιτική, που αφορούν το επενδυτικό κλίμα».

Όσον αφορά στο τραπεζικό σύστημα η ΤτΕ εκτιμά ότι η μείωση το του αποθέματος των κόκκινων δανείων, αποτελεί μια από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο παρέμεινε το Μάρτιο του 2019 σε υψηλό επίπεδο (45,2%). Η ΤτΕ θεωρεί ότι είναι ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι παρά τη βελτίωση του οικονομικού και θεσμικού περιβάλλοντος, οι εισπράξεις μέσω ενεργητικής διαχείρισης (δηλαδή μέσω είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών, αναδιαρθρώσεων δανείων, ρευστοποίησης εξασφαλίσεων κ.λπ.) παραμένουν περιορισμένες. Εκτιμά δε ότι παρά τη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι ρυθμοί μείωσης δεν επαρκούν ώστε να επιτευχθεί σύντομα σύγκλιση προς τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι τα τελευταία έτη οι τράπεζες συνομολογούν κυρίως λύσεις ρύθμισης μακροπρόθεσμου χαρακτήρα για τα ΜΕΔ, σε αντιδιαστολή με ρυθμίσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα. Ανησυχητικά υψηλό παραμένει το ποσοστό των δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης, αλλά εμφάνισαν και πάλι καθυστέρηση μετά τη ρύθμιση. Μάλιστα, σε μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων, η καθυστέρηση εμφανίζεται μόλις ένα τρίμηνο μετά την εφαρμογή της ρύθμισης. Αυτό δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά ως προς την καταλληλότητα και αποτελεσματικότητα των προσφερόμενων ρυθμίσεων.

Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά τους επιχειρησιακούς στόχους για τη μείωση των ΜΕΔ, στόχος είναι ο δείκτης ΜΕΔ να έχει διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε επίπεδα κάτω του 20% στο τέλος του 2021.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Εσύ αποφασίζεις

  Η οικονομία ανακάμπτει λόγω της χρηστής δημοσιονομικής εξυγίανσης της κυβέρνησης Τσίπρα!
  Επί Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ η οικονομία είχε βουλιάξει, κανείς δε δάνειζε στην Ελλάδα! Τώρα τα επιτόκια δανεισμού (των ομολόγων) έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλά! Αν θέλεις να συνεχίσει η βελτίωση της οικονομίας ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ! Με τη Ν.Δ. σε περιμένουν μαύρες μέρες και νέο μνημόνιο!

 2. avatar Βγηκε και

  Ελαλησε ο κυριος Στουρναρας.Αληθεια θα πει ποτε την αληθεια στον ελληνικο λαο ο κυριος Στουρναρας για το σχεδιο Σοφοκλης το οποιο αρχισε να εφαρμοζεται στην Εμπορικη Τραπεζα και την τραπεζα Χιου το 1998 και συνεχισε να εφαρμοζεται στην Εμπορικη Τραπεζα απο το 2000 ως το 2004 περιοδο που ο κυριος Στουρναρας ηταν διευθυνων συμβουλος της Εμπορικης Τραπεζας.Και οποιος δεν ξερει τι ειναι το σχεδιο Σοφοκλης θα το βρει στο διαδικτυο και υπαρχουν και βιντεο στο You Tube με επωνυμες καταγγελιες και αποδειξεις.Το σκανδαλο του Χριματιστηριου με τις μετοχες φουσκες σας λεει κατι;

  1. avatar μια σου φταιει ο στουρναρας…..μια το δντ…μια η μερκελ ο σαορος ο ζαεφ ο καναρης ο σοφοκλης και το κακο σου το καιρο….

   κανε κριτικη επιτελους στην 5ετια τσιπρα.....σαχλαμαρες μερα νυχτα και ψεματα....αν ολα αυτα συνεβησαν....τι κανατε εσεις 5 χρονια??????πουλαδες παιζατε??????πολακηδες ψευτονενεδες.....

 3. avatar Ομάδα Διαδικτυακής Προώθησης Θέσεων

  Ήδη έχει αρχίσει να βελτιώνεται το κλίμα! Είμαστε πραγματικά τυχεροί που θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας! Επιτέλους μετά από 4,5 μαύρα χρόνια οι Έλληνες ελπίζουν ξανά! #ΜαζίΜεΤονΚυριάκο #ΑυτοδύναμηΝέαΔημοκρατία #ΠολιτικήΑλλαγήΤώρα

  1. avatar mustang

   Τώρα που το είδατε εσείς ότι βελτιώνετε το κλίμα λόγω πιθανής νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο...

  2. avatar Ancient Greece

   Και μετά ξύπνησες.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει