Ποιοι και γιατί κινδυνεύουν να χάσουν τα ακίνητά τους

Πολλά είναι εκείνα για τα οποία δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10:56
19/02/2019
Ποιοι και γιατί κινδυνεύουν να χάσουν τα ακίνητά τους
3
loading

Όσοι δεν συμμετέχουν στη διαδικασία κτηματογράφησης δηλαδή δεν προσκομίζουν κανένα χαρτί και δεν εντοπίζουν το ακίνητό τους, τότε το χάνουν.

Και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα του τελευταίου προγράμματος κτηματογράφησης επειδή στις περιοχές που τρέχει το πρόγραμμα πολλά ακίνητα είναι μοιρασμένα «δια λόγου» και δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας- ιδιαίτερα για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα».

Γι' αυτό το μεγαλύτερο αγκάθι είναι οι περιπτώσεις έκτακτης χρησικτησίας και πρέπει να αποδειχθεί 20ετής νομή και κατοχή αλλιώς το ακίνητο δεν μπορεί να δηλωθεί στο Κτηματολόγιο.

Αυτός είναι ο λόγος που είναι απαραίτητα τα έγγραφα - αποδείξεις από ΔΕΗ, ΟΤΕ, εταιρείες ύδρευσης, μισθωτήρια, ακόμη και συμβόλαιο γειτονικών ιδιοκτησιών που αναφέρουν τον δηλούντα ως κύριο του ακινήτου, Ε9 κ.α.

Και το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο για τον απόδημο Ελληνισμό, ο οποίος, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς «νομοτελειακά κινδυνεύει να χάσει το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών του στοιχείων...».

Σε ό, τι αφορά τον εντοπισμό ενός ακινήτου, όσο πιο ακριβής είναι, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος να μην καταγραφεί με ακρίβεια. Γι' αυτό και οι αγρονόμοι-τοπογράφοι υποστηρίζουν ότι η προσκόμιση εξαρτημένου τοπογραφικού στο Κτηματολόγιο είναι μονόδρομος για τα ακίνητα που έχουν αξία και είναι αξιοποιήσιμα.

Τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να προσκομιστούν είναι: τίτλος, πιστοποιητικό μεταγραφής, τοπογραφικό (αν υπάρχει), δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο, έγγραφο που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ.

Όταν δεν υπάρχει αποδοχή κληρονομιάς υποβάλλονται υποχρεωτικά:

 • Εάν υπάρχει διαθήκη: ο τίτλος, ληξιαρχική πράξη θανάτου, αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης και πιστοποιητικά «περί μη δημοσιεύσεως άλλης διαθήκης» και «περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς».
 • Εάν δεν υπάρχει διαθήκη: ο τίτλος, ληξιαρχική πράξη θανάτου και πιστοποιητικά «εγγυτέρων συγγενών» «περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης» και «περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς».

Εν τω μεταξύ δόθηκε παράταση έως τις 5 Απριλίου για τη συλλογή δηλώσεων στα Δωδεκάνησα λόγω της χαμηλής συμμετοχής των ιδιοκτητών ακινήτων.

Η παράταση που δόθηκε αφορά στο Αγαθονήσι, την Αστυπάλαια, την Κάλυμνο, τους Λειψούς, τη Λέρο, την Κάρπαθο, την Κάσο, τη Νίσυρο, τη Μεγίστη, την Τήλο και τη Χάλκη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Ακριβώς

  έτσι όταν λέγαμε οι ψευτοαριστεροι θα παίρνουν τα σπίτια κοροϊδεύαμε να τούς χαιρόμαστε τους ανωμάλους πισωγλεντιδες χασικλιδες που με μειοψηφία κυβερνάνε αλλά μάλλον η Μέρκελ τούς ηπε να κάνουν έτσι Έλληνες ο έξυπνος λαός τού κόσμου έδωσε φώτα αλλά ο ίδιος έμεινε 1000 πίσω

  1. avatar ρε προβατακι γαλαζιο

   ο στουρναρας ο προβοπουλος και ολα τα δεξια σκουπιδια σου περνουν το σπιτι , και καλα σου κανουν γιατι ακομα τους θελεις στην εξουσια . περαστικα οι γεφυρες χωρανε ακομα

  2. avatar γίδι

   H τράπεζα σου παίρνει το σπίτι, ακόμα να το καταλάβεις;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει