Πρωτογενές πλεόνασμα 3,139 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός

Αφορά το οκτάμηνο Ιανουάριος - Αύγουστος 2018


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16:30
14/09/2018
Πρωτογενές πλεόνασμα 3,139 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός
10
loading

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,139 δισ. ευρώ, παρουσίασε ο προϋπολογισμός το οκτάμηνο Ιανουάριος - Αύγουστος 2018, υπερβαίνοντας σημαντικά κατά 2,2 δισ. ευρώ τον στόχο που είχε τεθεί για το συγκεκριμένο διάστημα (917 εκατ. ευρώ).

Το πρωτογενές πλεόνασμα έκανε άλμα τον Αύγουστο, συγκριτικά με τον Ιούλιο, όπου είχε διαμορφωθεί στα 2,046 δισ. ευρώ, αποτυπώνοντας τη θετική πορεία που καταγράφουν τα δημοσιονομικά μεγέθη. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι οι επιδόσεις αυτές στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος σημειώνονται ενώ δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 κατά 386 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 218 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και 230 εκατ. ευρώ για οικογενειακά επιδόματα.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2018, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (γενική κυβέρνηση) ύψους 1,238 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 3,384 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2019-2022, για το αντίστοιχο διάστημα του 2018 και ελλείμματος 1,271 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 31,851 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 919 εκατ. ευρώ ή 3,0% έναντι του στόχου. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30,417 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,085 δισ. ευρώ ή 3,7% έναντι του στόχου. Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 2,564 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 402 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2,965 δισ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1,435 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 166 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Ειδικότερα, τον Αύγουστο του 2018 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4,463 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 606 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,365 δις ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 576 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 98 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 30 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων του Αυγούστου του 2018 (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 234 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 68 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (302 εκατ. ευρώ). Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2018 ανήλθαν στα 33,089 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,227 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (34,316 δισ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 31,612 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 304 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα ΥΠΕΘΑ κατά 159 εκατ. ευρώ και οι επιδοτήσεις γεωργίας κατά 92 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 κατά 386 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 218 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και 230 εκατ. ευρώ για οικογενειακά επιδόματα.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 1,477 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 923 εκατ. ευρώ. Ειδικά για τον μήνα Αύγουστο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,097 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 536 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,853 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 370 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 244 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 166 εκατ. ευρώ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Μ

  Μια χαρα ειναι το πλεονασμα, τωρα που θα αρχισει να πληρωνεται ο ενφια κ οι υπολοιπες δοσεις του φορου εισοδηματος θα μεγαλωσει κ αλλο το πλεονασμα, ολα καλα......

 2. avatar PANKO

  Και...κλάμα οι νεοφιλελέΡες...

 3. avatar Βαγγέλης Πειραιάς

  Ε βέβαια. Αφού δεν δίνουν συντάξεις χηρείας, ακόμα και 1,5 χρόνο μετά, αφήνοντας ηλικιωμένους να πεθάνουν και να ζουν χωρίς αξιοπρέπεια, λες και μπορούν να δουλέψουν. Στο ΝΑΤ η απάντηση ήταν, "τα παράπονά σας στην Κυβέρνηση", με 40 χρόνια στη θάλασσα και κρατήσεις Πλοιάρχου ΕΝ, για τον πατέρα μου που έφυγε. Και με τον νόμο Κατρούγγαλου, η μητέρα μου θα πάρει 530 ευρώ όταν τα πάρει. Προς το παρόν, προσωπινή 320 ευρώ και βλέπουμε. Στις επιχειρήσεις, αν χρωστάς και δεν μπορείς να πάρεις ενημερότητα, πλέον ανακαλούν τις άδειες λειτουργίας, ενώ το ίδιο το κράτος χρωστάει και παίρνει και προκαταβολή φόρου 100%. Ας πάρουν τους 1800 για την ΑΑΔΕ που ανακοίνωσαν, ας θεριέψει το δημόσιο, για να έχουν και ψήφους. Ντροπή.

  1. avatar Βαγγέλης Πειραιάς

   Εσένα που έβαλες αρνητική, εύχομαι να μην σου τύχει να είσαι ηλικιωμένος και να μην έχεις να φας ή να πληρώσεις λογαριασμούς και φάρμακα. Να'σαι καλά.

 4. avatar ΚΑΡΕΚΛΑΣ

  ΜΟΛΙΣ ΚΟΠΗΚΑΝ ΟΙ ΜΑΣΕΣ, ΝΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ!!!! ΤΣΙΠΡΑΣ ΦΟΡ ΕΒΕΡ!!!

 5. avatar ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  ΟΤΝ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΑΖΕΥΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ??? ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ .... ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΑΚΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ .....

 6. avatar Μακης χαλανδρι

  Τελειωσε η κριση !!!!! Παω να παρω δανειο για διακοπες....:)

 7. avatar Αν υπηρχε θεσμος που να μην επιτρεπει στην κυβερνηση να χρωστα χρηματα στους πολιτες ,

  ενω αυτο παρανόμως να παρακρατεί, δεν ΘΑ ΕΙΧΕ εικονικο πλεονασμα

  Προς τους οικονομικους συντακτες ολων των μεσων . Ξερετε οτι ανοιξε πρωτα η πυλη του ΕΝΦΙΑ και κατοπιν η επιστροφή φορου εισοδήματος ; Αυτο ειχε ως αποτελεσμα ,οσοι ειχαν επιστροφη ,η οικια εφορια τους ειδε ως οφειλέτες . Πηγαίνοντας ο πολιτης να μαθει γιατι δεν εχει λαβει την επιστροφη του, (οταν φιλοι και συγγενεις στην επαρχια απο τις 12-07-18 ειχαν παρει την επιστροφη τους ) η/ο υπαλληλος του ελεγε πως πρωτα θα γινει συμψηφισμός με τον ΕΝΦΙΑ και θα παρει τα υπόλοιπα ή ανάλογα το ποσο,θα εχει και οφειλή που θα πληρωσει εφ απαξ . Αυτο σημαινει πως χανω σαν πολιτης (σκοπιμα εκ μερους του κρατους ) το προνομιο των πεντε δοσεων ,οπως μου εξήγησε η υπαλληλος της εφοριας Περιστεριου. Να ληφθεί υπ οψη πως 28 Αυγουστου ειχα ηδη πλωρωσει σαν ηλίθιος πολίτης την πρωτη δοση του ΕΜΦΙΑ. Ας διασταυρωσετε αυτα που γραφω, και να μαθετε γιατι δεν εγινε το ιδιο στην επαρχια; γιατι εκει οι φιλοι πηραν την επιστροφη τους ενω ειχαν οφειλή του ΕΝΦΙΑ. Εδω φαινεται και η αλητεια (εαν ισχυει) η διαφορετική μεταχείριση στους αγροτες ,αφου τα ποσοστα του ειναι πολυ πιο πεσμενα απ οτι λενε τα γκαλοπ. Δεν τους μεταχειρίζεται οπως τους πολιτες της πρωτεύουσας. (Αυτο που συνέβη σ εμενα εγινει και σε αλλους γνωστους στην Αθηνα) . Επι της ουσιας του αρθρου, το πλασματικο πλεονασμα των όποιον δις που θα μοιράσει στον στρατο ψηφοφόρων άεργων .... του τσιριζα και ενθολαικιστων ψεκασμενων.

 8. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  Τσίπρας το 2014 για πλεονασματα:
  "Πρόκειται για πλεόνασμα δυστυχίας, τραγωδίας ακόμη και αίματος αλλά και για πλεόνασμα θράσους και απάτης, ναι καλά ακούσατε απάτης"

 9. avatar 123456

  Πάλι μέσα έπεσαν ΝΔΤ (2 ΣΕ 1), Ευρωπαϊκή Επιτροπή και λοιποί συγγενείς

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει