Τι πήρε και τι έδωσε στο Eurogroup η Ελλάδα για τη συμφωνία στο χρέος

Ποιος είναι ο ρόλος του ΔΝΤ στην μεταμνημονιακή εποχή – Τι θα πρέπει να κάνει η Αθήνα μέχρι το 2060


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
6:38
22/06/2018
Τι πήρε και τι έδωσε στο Eurogroup η Ελλάδα για τη συμφωνία στο χρέος
31
loading

Τις αντιδράσεις από τις αγορές, των ξένων οίκων και των spreads των ελληνικών ομολόγων περιμένει τώρα η Ελλάδα μετά την καλή συμφωνία για το χρέος που πήρε τα ξημερώματα από το Eurogroup.

Πρόκειται για μια συμφωνία η οποία όπως είπαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να αποτελέσει ασπίδα στα βήματα εξόδου που θα κάνει η Ελλάδα στις αγορές μετά τις 20 Αυγούστου έχοντας παράλληλα το ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας που θα φθάνει τα 24,1 δισ. ευρώ.

Η λύση που έδωσε το Eurogroup για το χρέος προβλέπει:

 • Επιμήκυνση για 10 χρόνια των δανείων του EFSF ύψους 130 δισ. Σημειώνεται ότι η μέση διάρκεια λήξης των δανείων αυτών είναι σήμερα 32,5 χρόνια.
 • Παράταση της περιόδου χάριτος των χρόνων των ίδιων δανείων κατά 10 χρόνια. Ετσι η πληρωμή των δανείων του EFSF ξεκινά από το 2033 αντί από το 2023.
 • Κατάργηση του επιτοκιακού πέναλτι στο δάνειο του 2ου Μνημονίου, το οποίο είχε ετήσιο κόστος 220 εκατ. ευρώ.
 • Επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα (περίπου 4,5 δισ. ευρώ) σε δύο ισόποσες δόσεις κάθε χρόνο (Ιούνιο και Δεκέμβριο), από φέτος έως τον Ιούνιο του 2022. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να μειωθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
 • Εκταμίευση μιας σούπερ δοσης για την Ελλάδα ύψους 15 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 9,6 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στο ταμειακό απόθεμα και τα υπόλοιπα 5,5 δισ. ευρώ θα καλυφθούν οι ανάγκες για χρέος. Ένα ποσό που φθάνει τα 3,3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιήσει η Ελλάδα για να αποπληρώσει μέρος από το ακριβό δάνειο του ΔΝΤ που φθάνει τα 11 δισ. ευρώ.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ θα έχει ισχυρό ρόλο και στην μεταμνημονιακή εποχή παρακολουθώντας στενά τις μεταρρυθμίσεις και δεσμεύσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας μέχρι το 2022.

Δεν πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο αλλά θα έχει μνημονιακά χαρακτηριστικά όπως είναι οι τριμηνιαίες αξιολογήσεις από του κουαρτέτο και οι εξαμηνιαίες εκθέσεις ελέγχου από τους δανειστές.

Η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ από το 2023 και μετά μέχρι το 2060.

Οι δεσμεύσεις

Με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τα οποία η Ελλάδα παίρνει βαθιές ανάσες έως το 2032 που θα γίνει η νέα αξιολόγηση του δημοσίου χρέους ενώ η χώρα δεσμεύεται στα:

Δημοσιονομικά. Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τη δέσμευση να διασφαλίσει ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της επιτυγχάνει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και σε σεβασμό με μεταρρυθμίσεις κλειδιά του προγράμματος του ESM. Για το σκοπό αυτό, στο φορολογικό μέτωπο θα αναλάβει μέχρι τα μέσα του 2020 να εξισώσει τις αντικειμενικές αξίες με τις τιμές της αγοράς για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και των άλλων φόρων. Στη φορολογική διοίκηση η Ελλάδα θα πρέπει να συμπληρώσει τον αριθμό προσωπικού που έχει συμφωνηθεί στην ΑΑΔΕ. δηλαδή 12.000 άτομα έως το τέλος του 2018, 12.500 μέχρι το τέλος του 2019 και 13.222 μέχρι τα μέσα του 2021, έτος που θα είναι πλήρως λειτουργικό το ηλεκτρονικό σύστημα για τη συλλογή των φόρων. Επίσης πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών και θα αποφύγει τη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων χρεών, ενώ θα εφαρμόσει έως τα μέσα του 2019 τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Κοινωνική πρόνοια. Συνέχιση της προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Θα εφαρμοστεί σε όλα τα επιδόματα αναπηρίας η νέα προσέγγιση για τον προσδιορισμό της αναπηρίας με βάση τόσο την ιατρική όσο και τη λειτουργική αξιολόγηση μέχρι τα μέσα του 2019, θα επανεξεταστεί το σύστημα επιδοτήσεων για τις τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες μέχρι το τέλος του 2019 και θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξη όλων των πυλώνων του προγράμματος για το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης έως τα τέλη του 2019.

Χρηματοοικονομική σταθερότητα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις που αποβλέπουν στην αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την επίλυση των NPLs, εξασφαλίζοντας τη συνεχή αποτελεσματικότητα του σχετικού νομικού πλαισίου (π.χ. αφερεγγυότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, εξωδικαστικές λύσεις, πωλήσεις NPLs, ηλεκτρονικές δημοπρασίες ) και να αναλάβει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για το σκοπό αυτό.

Η Ελλάδα θα εφαρμόσει το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που αφορά τα αφερέγγυα νοικοκυριά με στόχο την εξάλειψη των καθυστερημένων περιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας εκκρεμών αιτήσεων, μέχρι τα τέλη του 2021. Το ΤΧΣ θα αναπτύξει μέχρι το τέλος του 2018 μια στρατηγική εξόδου για την πώληση των μεριδίων του στις συστημικές τράπεζες. Η ανεξαρτησία του ΤΧΣ θα τηρηθεί πλήρως, ενώ θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό εμπορικούς όρους και χωρίς καμία πολιτική ή άλλη παρέμβαση. Η απόφαση για εκκαθάριση ή παράταση της εντολής για την λειτουργία του ΤΧΣ θα ληφθεί μέχρι τα μέσα του 2022. Η Ελλάδα θα συνεχίσει την χαλάρωση των ελέγχων κεφαλαίου (capital controls) σύμφωνα με τον δημοσιευμένο οδικό χάρτη.

Αγορές εργασίας και προϊόντων. Όσον αφορά την αγορά εργασίας, η Ελλάδα δεσμεύεται να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα μέσω ετήσιας επικαιροποίησης του κατώτατου μισθού σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4172/2012. Η υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την αδήλωτη εργασία θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2019. Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση των αδειών εκμετάλλευσης των επενδύσεων και για το σκοπό αυτό θα εγκρίνει όλες τις νομοθετικές πράξεις αδειοδότησης (τέλος 2018), θα ολοκληρώσει τη νομοθεσία επιθεώρησης (μέσα 2020), θα αναθεωρήσει την ταξινόμηση βαθμίδων όχλησης (μέσα 2021) τους ενδιάμεσους τομείς που συμφωνήθηκαν (μέσα 2020) και την πλήρη ανάπτυξη των σχετικών ΤΠΕ (τέλος 2019).

Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το έργο του κτηματολογίου επικυρώνοντας το σύνολο των κτηματολογικών χαρτών και των δασικών χαρτών μέχρι τα μέσα του 2021 και ως ενδιάμεσα βήματα θα ολοκληρώσει την κατάρτιση των υπόλοιπων δασικών χαρτών μέχρι τα μέσα του 2019, ενώ θα δημιουργήσει πλήρως κτηματολογικό γραφείο και θα ολοκληρώσει το 45% της κτηματογράφησης έως τα μέσα του 2020.

Προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, η συμφωνηθείσα εκποίηση της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη της ΔΕΗ θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2018. Το μοντέλο-στόχος (Target Model) θα τεθεί πλήρως σε εφαρμογή μέχρι τα μέσα του 2019, ενώ τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της κοινής αξιολόγησης του συστήματος δημοπρασιών NOME θα εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του 2019.

Ιδιωτικοποιήσεις. Το Σχέδιο Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων και το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπερταμείου θα υλοποιείται σε συνεχή βάση. Με στόχο την ταχεία προσέλκυση επενδύσεων για την υποστήριξη ενός σχεδίου σταθερής οικονομικής ανάπτυξης η Ελλάδα επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στο ΔΑΑ και το ΔΕΣΦΑ (τέλος 2018), στα ΕΛΠΕ (συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των υπολοίπων μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ), στη Μαρίνα του Αλίμου (μέσα 2019), στις Εγνατία, ΔΕΠΑ Εμπορίου, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και τα περιφερειακά λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας (τέλος 2019).

Παράλληλα επιβεβαιώνει την πρόθεση της να ολοκληρώσει τις συναλλαγές που αφορούν την πώληση ή άλλου είδους εκμετάλλευση (monetisation) μετοχών της ΔΕΗ, του Δικτύου της ΔΕΠΑ, των περιφερειακών λιμανιών Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας αλλά και έτερων λιμανιών σύμφωνα με τις προτάσεις του ΤΑΙΠΕΔ και με βάση τις διαδικασίες που θα συμφωνηθούν μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και των αρμοδίων αρχών (μέσα 2022).

Η μεταφορά του ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο και η αναδιάρθρωση της ΕΤΑΔ θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2018 και η αναθεώρηση / αντικατάσταση όλων των συμβουλίων SOE στα μέσα του 2019.

Δημόσια διοίκηση. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης θα διατηρηθεί. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων στο δημόσιο τομέα και ειδικότερα τον διορισμό των Γενικών Διευθυντών και όλων των Γενικών Διευθυντών σύμφωνα με το νόμο 4369/2016 έως το τέλος του 2018, την ανεξάρτητη αξιολόγηση αυτής της διαδικασίας, (στα μέσα του 2019), θα ολοκληρώσει τον 3ο κύκλο αξιολογήσεων κινητικότητας έως τα μέσα του 2019 και θα ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του 2019 το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (ψηφιακό οργανόγραμμα για όλους τους δημόσιους φορείς και σύνδεση με την αρχή ενιαίας πληρωμής).

Τσακαλώτος – Χουλιαράκης

Απαντώντας σε ερωτήσεις τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους για την επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές παραπέμποντας για τις σχετικές αποφάσεις στον ΟΔΔΗΧ ( αυτή είναι μια απάντηση που θα δώσουν οι τεχνοκράτες του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και όχι ο υπουργός Οικονομικών, είπε ο κ. Τσακαλώτος) ενώ εκτίμησαν ότι υπό προϋποθέσεις το ταμειακό μαξιλάρι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ακόμα και για διάστημα μεγαλύτερο των 22 ετών, υπό προϋποθέσεις. Εξέφρασαν όμως την πεποίθηση ότι θα υπάρξει πρόσβαση στις αγορές.

Κλειστά κρατήθηκαν τα χαρτιά και αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρης προεξόφλησης δανείων του ΔΝΤ ή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου τονίζοντας ότι «δεν έχουμε πλάνα ακόμα , είναι μια πιθανότητα».

Αναφορικά με τη δέσμευση για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 2,2% του ΑΕΠ την περίοδο 2023-2060, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι θα ήμασταν χαρούμενοι με χαμηλότερα πλεονάσματα αλλά «θα πρέπει να δείτε όλο το πακέτο».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

31
σχόλια
 1. avatar τρολλάκια σας πόνεσε

  που μας έβγαλε απ΄ τα μνημόνια; Ο Τσίπρας είναι ηγέτης και το απέδειξε για άλλη μια φορά. Ετοιμαστείτε για πολλά χρόνια κυβέρνησης Συριζα και πολύ κλάμα για εσάς.

  1. avatar λαφαζ

   ουτε καρανικας να ησουνα.....πληρωμενος του συστηματος...πες ενα καλο που εκανες ....σε ενφια?φορους? φπα? μειωσεις συνταξεων?μισθων?εισφορες??

  2. avatar οχι αλλες ανοησιες

   φτανει πια με τα ψεματα ...δε ζειτε στη βενεζουελα η στην κουβα η στη β κορεα....σε βγαζει απο μνημονια αφου δεν μπορεσε ν ατα σκισει ,με 5 δισ περικοπες συνταξεων? με πλεονασματα 3.5 % μεχρι 2022?με μετρα και επιτροπεια μεχρι το 2060?με δεσμευση της περιουσιας για 100 χρονια??με ξεπουλημα τραπεζων???συνελθετε......

  3. avatar Πάντα τέτοια

   Μιλάμε τέλεια! Ανυπομονώ να πέσουν οι υπογραφές για την έξοδο από το μνημόνιο, για να βρω επιτέλους δουλίτσα και να έχω ξανά θέρμανση το χειμώνα μετά από πολλά χρόνια! Έχω βάλει και το ρολόι να μετράει ανάποδα μέχρι την ευλογημένη μέρα!
   Χαιλ Τσίπρας! Ουγκ! Μπε!

 2. avatar Ellraiser

  'Ξεχασαν' να αναφερουν εντοκη επιμηκυνση της περιοδου χαριτος.
  15 δισ. επιπλεον δανειο. Πανε στραφι οτι ξεζουμισαν 3 χρονια.
  Και μετα οι δανειστες ανοιξαν σαμπανιες στην υγεια του κοροϊδου.
  θα καταρρευσουν οι επομενες κυβερνησεις οταν θα τρεξουν οι πληρωμες

 3. avatar Αποφράς

  Μαύρη μέρα για τη Νέα Δημοκρατία. Οι σημαίες στα γραφεία της στην οδό Πειραιώς κυματίζουν μεσίστιες. Είναι φυσικό επόμενο... Δεν είναι μικρό πράγμα η κυβέρνηση που κατηγορούσαν ότι ετοιμάζει την Ελλάδα για την επιστροφή στη δραχμή, να μας βγάζει από το μνημόνιο! Με τις θυσίες του Ελληνικού λαού. Τουλάχιστον πιάνουν τόπο.

  1. avatar ανεστιος

   μεγαλο κατορθωμα κανατε...ψηφισατε ολα τα μετρα της τροικα....μα ολα....οτι σας ελεγαν....σκυψιμο....και πανηγυριζεις οτι βγηκαμε απο το μνημονιο φτωχοι και κακομοιρηδες?????

 4. avatar louis

  Ο Τσίπρας έκανε την δουλεία του
  "ελυσε" το ονοματολογικο
  "εβγαλε" τη χωρα απο τα μνημονια
  Τώρα πρέπει να γίνουν ΕΚΛΟΓΕΣ
  ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΚΥΒΕΡΝΉΣΟΥΝ ΣΩΣΤΑ
  όπως το κάνουν τόσα χρόνια άλωστε οι οικογένειες των ΠΑΣΟΚΟ ΝΔ (Οι κληρονόμοι)

 5. avatar Lola

  Πούλησαν το παρελθόν της χώρας, κατέστρεψαν το παρόν της και υποθήκευσαν το μέλλον της. Αποστολή εξετελέσθη.

 6. avatar Είναι ωραίος ο τίτλος του άρθρου

  Πήρε παλούκι τριών μνημονικών μέτρων κ έδωσε όπως πάντα,τον μπιθα του ελληνικού λαού.. ευχαριστούμε λοιπόν.. Έλληνες πολιτικούς, Ευρωπαίους,τους πάντες.. Δεν θα ήθελα να ξεχάσω κανέναν γιατί εργάστηκαν με τόσο ζήλο..

 7. avatar ΜΗΤΣΣΣΣΣ

  "Δεν πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο αλλά θα έχει μνημονιακά χαρακτηριστικά όπως είναι οι τριμηνιαίες αξιολογήσεις από του κουαρτέτο και οι εξαμηνιαίες εκθέσεις ελέγχου από τους δανειστές."

  Μας κοροιδευουν...

 8. avatar ΑΛΗΘΕΙΕΣ!

  Ρε τους ξεφτιλισμενους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξεπουλησαν την Μακεδονια να παρουν κουρεμα χρεους και πηραν το τριτο το μακρυτερο! Θα δωσουν κατι ψιχουλα τον δεκεμβρη , θα χωσουν και μερικους ακομα στο σαπιο δημοσιο..και πανε μαζι τον μαιο να πιασουν στη καλυτερη περιπτωση ενα 20% ( μαλλον πιο κατω θα ειναι) και θα πανε στο βοθρο της ιστοριας..Α ο Καμμενος παει στο ψηφοδελτιο της επικρατειας..σε εκλογιμη θεση.. ΑΝΘΕΛ τελος..και φυσικα τελος η πρωτη φορα αριστερα για 200 χρονια..Ουτε θα ξαναδουν φως..Το μονο καλο που εκαναν οι ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ, ΞΕΦΤΙΛΕΣ, ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΣΥΡΙΖΟΑΝΘΕΛ.

 9. avatar Συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση

  Μπράβο Τσίπρα και Τσακαλώτο, καλή δουλειά. Και τώρα που βγήκαμε απο τα μνημόνια και τελειώσαμε με το χρέος μπορείτε να ετοιμάζετε απερίσπαστοι την απολογία σας στο ειδικό δικαστήριο. [...]

 10. avatar Πονηρούλης

  Αυτό ήταν το περίφημο κούρεμα; Πρόκειται για μετάθεση της πληρωμής του θηριώδους χρέους στους επόμενους. Και προφανώς έγινε με ανταλλάγματα: 1) Συμφωνία με τα Σκόπια (Μακεδονική εθνότητα & γλώσσα) και 2) Προσφυγικό (προσεχώς, εκτός κι αν μας σώσει η Ιταλία, πράγμα αμφίβολο).

 11. avatar Γι

  ..αυτό μας δίνουν επιμήκυνση, γιατί θα μας στείλουν μερικά εκατομμύρια κόσμου που θα πρέπει να τον πληρώνουμε να κάνει διακοπές τζάμπα για να μην μας σφάξουν....Μπράβο στα ζώα που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, μπράβο και στα ζώα που ψήφιζαν παλαιότερα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Δεν υπάρχει σωτηρία γι' αυτή τη χώρα...

 12. avatar Τριχες

  Αφου δεν εκαναν το απαραιτητο κουρεμα ωστε να γινει πραγματικα βιωσιμο, ολα τα αλλα ειναι κοροιδιες. Η επιμηκνση δεν το λυνει το προβλημα απλα το παρατεινει. Την κυβερνηση βολευει η επιμηκυνση και οχι τους Ελληνες. Οι Ελληνες οτι πληρωναν θα πληρωνουν και οτι μειωσεις ειναι να γινουν θα γινουν. Φαινεται πως ο Τσιπρας ηταν καλος υπαλληλος και τα αφεντικα αποφασισαν να του ξελασκαρουν λιγο τα λουρια..

 13. avatar το τελος της κρισης

  και η απαρχη του ΟΛΕΘΡΟΥ

 14. avatar Απόδημος

  Πλεονάσματα μέχρι να σβήσει ο ήλιος, καμία διαγραφή χρέους, και επιμήκυνση μόνο 10 χρόνια. Άντε, καλή ανάπτυξη. Βαράτε τα νταούλια τώρα, είστε για τα πανηγύρια.

 15. avatar Περικοπες

  ΚΗΦΗΝΩΝ εχει η συμφωνια ????????????????????

 16. avatar Sa patistas

  Ποια ελάφρυνση σανό και αγιος ο θεός θα ξεπουλήσουν τα πάντα δεν θα αφήσουν τίποτα ορθιο μέχρι τέλους αντί να κοιτάξουν πως θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας ανοίγοντας την πρωτογενή παραγωγή προσπαθούν να δίνουν δωράκια με πλεονάσματα απο την υπερ φορολόγηση και διαλύοντας με την φορολογία τους ότι έμεινε ακόμα όρθιο για όποιον ακόμα μπορεί και κρατάει μία επιχείρηση εσχος ανίκανοι

 17. avatar Οτι να’ναι

  Δηλαδή δώσαμε και την ΔΕΗ και τα λιμάνια, μέχρι και τις μαρίνες; Δώσαμε και τον λιγνίτη;
  Ευτυχώς που ήλθε ο Σύριζα σύντροφοι και έφυγαν οι Γερμανοτσολιάδες που "θα" τα έδιναν όλα στους τοκογλύφους...

 18. avatar klayton

  Τα δώσαμε όλα με τον Τσίπρα αλλά το χρέος μεγαλώνει. Λέγαμε ο,τι χρεώνουμε τα παιδιά μας, τώρα με τον Αλέξη χρεώνουμε εγγόνια και δισέγγονα. Όσοι ζουν σήμερα στη χώρα δεν θα δουν έξοδο από τα μνημόνια του Τσίπρα, δεν τους αρκεί το προσδόκιμο της ζωής τους.

 19. avatar Λαμπρινή Ψ

  Είναι τρομερό το γεγονός ότι η χώρα μας άγεται και φέρεται από αυτά τα βοθρολύμματα σανοπαραγωγούς. Και δίπλα η τουρκιά διογκώνεται και αγοράζει οπλικά και κατασκευάζει υποδομές μη ανταγωνιστικές ακόμα κι από πλούσιες χώρες, βλ. αεροδρόμιο Κων/πόλης. Η Ελλάδα βαδίζει σε ένα σκοτεινό τούνελ που στο τέλος του δεν έχει φως, αλλά γκρεμό

  1. avatar Νίκος χασαπης

   Η τουρκια ειναι καπιταλιστικό κράτος με μεγάλο εργατικό δυναμικό,η ελλαδα ειναι κομμουνιστικό κράτος με τεμπεληδες επαγγέλματιες απεργούς.

 20. avatar O Τσίπρας

  βγαζει πολλα λεφτα απο το μεταναστευτικο γι αυτο δεν αντιδρα. Θαβει την Ελλαδα απο την ωρα που βγηκε. Δεν νιωθει την Ελλαδα πατριδα του. Δεν εχει εθνικη συνειδηση. Δεν θα επρεπε να γινει ποτε πρωθυπουργος.

  1. avatar Σαν το λέω εδώ και τρία χρονια

   Παπαδόπουλο θα λέτε και θα κλαίτε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει