Μοσκοβισί: Υπό εποπτεία η Ελλάδα μέχρι να ξεπληρώσει το 75% των δανείων

Η απάντηση στον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκο Χουντή


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17:33
06/09/2017
Μοσκοβισί: Υπό εποπτεία η Ελλάδα μέχρι να ξεπληρώσει το 75% των δανείων
5
loading

Την επόμενη ημέρα μετά την επίσημη λήξη του τρίτου μνημονίου περιγράφει ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκου Χουντή.

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος επίτροπος σημειώνει ότι το πλαίσιο της εποπτείας μετά το Πρόγραμμα καταγράφεται στο άρθρο 14.1 του Κανονισμού 472/2013, το οποίο προβλέπει ότι «τα κράτη μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα, εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη-μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ», που υπολογίζεται (μέχρι σήμερα) στα 176 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ, η ουσία της εποπτείας, που θα πραγματοποιείται από την Κομισιόν και την ΕΚΤ, περιγράφεται στο άρθρο 14.3 του ίδιου Κανονισμού και θα αφορά «την οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση» της Ελλάδας και θα μπορεί να οδηγεί σε «διορθωτικά μέτρα», για τα οποία, όμως, θα «ψηφίζουν μόνο τα μέλη του Συμβουλίου (σ.σ. υπουργοί Οικονομικών) που εκπροσωπούν κράτη-μέλη με νόμισμα το ευρώ χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ψήφος του μέλους του Συμβουλίου που εκπροσωπεί το οικείο κράτος μέλος».

Πέραν των διαδικασιών που προβλέπονται στο συγκεκριμένο άρθρο, ο επίτροπος Οικονομικών υπογραμμίζει ότι το πλαίσιο εποπτείας της Ελλάδας θα λάβει υπόψη του την «κατάσταση της χώρας και τα πλέον ενημερωμένα στοιχεία για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες και προοπτικές της αγοράς εκείνη τη χρονική στιγμή», χωρίς να ξεκαθαρίζει εάν βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σενάρια, όπως οι πιστωτικές γραμμές (PCCL, Προληπτική Πιστωτική Γραμμή & ECCL, Ενισχυμένη Πιστωτική Γραμμή) του ESM, που συνοδεύονται με μνημόνιο.

Στη συνέχεια της απάντησής του, ο κ. Μοσκοβισί δίνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διάταξη του άρθρου 8 του Κανονισμού 473/2013, η οποία υποχρεώνει τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ να υποβάλλουν έκθεση για τα σχέδιά τους ως προς την έκδοση χρεογράφων στο οικείο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος, επισημαίνοντας ότι «στόχος της είναι η παροχή πληροφοριών και η δημιουργία πλαισίου συζήτησης και συντονισμού των σχεδίων έκδοσης χρεογράφων, εφόσον κριθεί αναγκαίο».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar PanosGianaros

  ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΤΟ 2014 -2015 Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ .....!
  ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΦΗΣΕ Ο ...... ΑΛΕΚΣΗΣ ....!

  ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ,,,,,,, ΤΟ ΑΝΕΛΥΣΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΤΑΝ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ .....!

  ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ - - - ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ - - - ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ 2010........... ΤΟ ΕΤΟΣ 2060.....!

  ΤΟΥΣ ΧΛΕΒΑΖΑΝ - - ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΡΙΖΑΝΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ....!
  ΞΕΚΑΒΑΛΗΣΤΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑΜΙΑ ....!
  Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ .

  ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΛΑΊ΄ΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ....!
  ΕΝΑ - - - ΝΕΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - - - ΕΝΑΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ...!
  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΣΑΣ ΔΙΧΝΟΥΝ ..... SURVIVOR ,,,, GOT TALENT ..... ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΔΕΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΛΙΔΗ ,,,, ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΦΙΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ ......... ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ ....!

  1. avatar JasonX

   εχεις απολυτο δικαιο φιλε!
   ειχαμε μια χαρα κυβερνηση και θα βγαιναμε μια χαρα απο τα μνημονια οπως Κυπρος, Ιρλανδια και αλλεε ευρωπαικες χωρες..

   μας προλαβε ομως η πρωτη φορα αριστερα και μας αλλαξε τα φωτα

 2. avatar συριος

  Μας εδεσαν χεροποδαρα και σας φταιει ο αλεξης !!!!!!

 3. avatar criskalts

  Ρε τον πακλαμά τον αλιέξη...
  τι σας λέει ρε συριζούθκια;
  έξοδος από τα μνημόνια;
  εχεχεχε
  Όταν γίνει αυτό, τα παιδιά του θα είναι υπέργηροι

 4. avatar duck

  Και τωρα ξυπνησανε? ξυπνησαν? τι στο καλο

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει