Ξεκινούν σήμερα, στις 3 ώρα το μεσημέρι, οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Οι επικεφαλής των θεσμών βρίσκονται ήδη από χθες στην Αθήνα, προκειμένου συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την Β΄αξιολόγηση.

Την Τρίτη «θα ξεκινήσει η δουλειά προς την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), ως μέρος της δεύτερης αξιολόγησης» δήλωσε χθες.

Η Επιτροπή θα εξετάσει διεξοδικά τις παροχές του Αλέξη Τσίπρα ερωτηθείσα εάν η κίνηση αυτή «χαλάει» το κλίμα και δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα η Επιτροπή είναι βέβαιη ότι όλοι οι εταίροι θα δεσμευθούν εποικοδομητικά προκειμένου να ολοκληρωθεί η δουλειά το συντομότερο δυνατό.

Ωστόσο, το χάσμα Ε.Ε. και Αθήνας με το ΔΝΤ σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους για μετά το 2018 όσο και για τα εργασιακά παραμένει από ό,τι φαίνεται αγεφύρωτο, γεγονός που δημιουργεί φόβους ότι η εξεύρεση λύσης μπορεί να αργήσει αρκετά, ίσως και έως τον Φεβρουάριο.

Ενδεικτική της πολυπλοκότητας των ζητημάτων η αναφορά πηγής των ευρωπαϊκών θεσμών ότι η διαδικασία, έτσι όπως εξελίσσεται, θα απαιτήσει πιθανώς άνωθεν πολιτική παρέμβαση, σε επίπεδο ίσως και αρχηγών κρατών και όχι απλώς υπουργών Οικονομικών, προκειμένου να οδηγηθεί σε αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναλαμβάνει δράση και προγραμματίζει επαφές με Ολάντ και Μέρκελ προκειμένου να υπάρξει «πολιτική απόφαση» για την επιτάχυνση των διαδικασιών σε ότι αφορά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης σίγουρα αρκετά πριν τον Φεβρουάριο, οπότε θα κριθεί εν πολλοίς η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, χωρίς το οποίο δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές.