Με απίστευτους ρυθμούς, που φτάνουν τις 9.000 το μήνα, κλείνουν τα μπλοκάκια και τα βιβλία τους οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ για να γλιτώσουν το τσουνάμι εισφορών 27% επί των πάσης φύσεως εισοδημάτων από εργασία που έρχεται από 1ης Ιανουαρίου με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Η φυγή των ασφαλισμένων από τον ΟΑΕΕ εκτιμάται ότι ξεπερνά τους 40.000 στο τελευταίο εξάμηνο σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου. Μάλιστα εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί όταν αποκαλυφθούν οι επιβαρύνσεις που καθιστούν ασύμφορη τη δήλωση των πραγματικών εισοδημάτων στην εφορία και τα Ταμεία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του οργανισμού, που αποκαλύπτει η μεφημερίδα μέσα σε ένα μόνο μήνα, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2016, έκλεισαν μπλοκάκια και βιβλία στον ΟΑΕΕ 9.000 ασφαλισμένοι. Η ένδειξη αυτή είναι αντιπροσωπευτική για τη φυγή που παρατηρείται, καθώς ταυτόχρονα καταγράφεται αύξηση των διακοπών κατά 10% ως 20% σε λογιστικά γραφεία και υπηρεσίες του ΟΑΕΕ από ελεύθερους επαγγελματίες, που σταματούν να πληρώνουν, παρότι δεν βγαίνουν στη σύνταξη.

Από τους 9.000 ασφαλισμένους που έφυγαν σε ένα μήνα από τον ΟΑΕΕ:

  • Οι 5.125 διέκοψαν την ασφάλισή τους παίρνοντας εξαίρεση από τον ΟΑΕΕ. Η εξαίρεση δίδεται για δύο λόγους: α) Οταν οι ασφαλισμένοι δηλώνουν ότι βρήκαν μισθωτή απασχόληση με 25 ένσημα το μήνα (παλαιότερα έπαιρναν εξαίρεση εμφανίζοντας εικονικά μισθωτή εργασία ακόμη και για μία ημέρα το μήνα), β) όταν οι ασφαλισμένοι ζητούν απαλλαγή εισφορών από τον ΟΑΕΕ και όχι κατ’ ανάγκη με διακοπή ασφάλισης, για τη μεταφορά της έδρας τους σε άλλη χώρα και εν προκειμένω στη Βουλγαρία, που είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για όσους δεν αντέχουν να πληρώνουν εξοντωτικούς φόρους και εισφορές στην Ελλάδα.
  • Οι 504 διέκοψαν τον ΟΑΕΕ είτε λόγω υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης είτε λόγω θανάτου.
  • Οι 3.873 έφυγαν με διακοπή επαγγέλματος.

Την ώρα που φουντώνουν τα σενάρια για αλλαγές που θα γίνουν στο παραπέντε, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι με μπλοκάκι σηκώνουν τα χέρια ψηλά, αφού δεκάδες ερωτήματα είναι αναπάντητα.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, για τους πρώτους έξι μήνες του 2017, οι εισφορές θα έπρεπε να υπολογιστούν με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2015 και το αντίστοιχο εκκαθαριστικό του 2016.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου, επεξεργάζονται και πάλι τη βάση υπολογισμού με στόχο να προσεγγίζει το πραγματικό εισόδημα των ασφαλισμένων για το 2016, ώστε όταν θα γίνει η εκκαθάριση των φετινών εισοδημάτων τον Ιούνιο να μην προκύπτουν μεγάλα ποσά συμψηφισμού.

Οι νέες εισφορές αντιστοιχούν στο 20% του εισοδήματος για την σύνταξη, 6,95% για υγεία, 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ.

Η υπουργική απόφαση για τις εισφορές είναι στο τελικό στάδιο:

  • Εισφορές με το μήνα θα πληρώνουν αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες
  • Βάση των υπολογισμών θα είναι τα εισοδήματα του 2015
  • Όλοι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια θα πληρώνουν 26,35% επί της αμοιβής τους και 7% για επικουρική. Μόνο όσοι έχουν έναν εργοδότη θα πληρώνουν ως μισθωτοί το 6,67% και άλλον ένα 3,5% και το υπόλοιπο θα το πληρώνουν οι εργοδότες.Αν είναι ασφαλισμένοι με ΙΚΑ και έχουν δύο εργοδότες με μπλοκάκι θα πληρώνουν μόνοι τους τις εισφορές στον ΟΑΕΕ.