Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει το θέμα που προέκυψε με τα χρήματα που ζητάει το ΙΚΑ για το επόμενο τρίμηνο, αν και όπως λέει το Ίδρυμα και το υπουργείο Εργασίας έχει αυξημένα έσοδα.

Η Διοίκηση του ΙΚΑ ζήτησε να εγκριθεί το αίτημα για να λάβει 200 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ, όπως το αίτημα της δεν πέρασε.

Ειδικότερα σε απόρριψη της πρότασης της διοίκησης του ΙΚΑ για έγκριση αιτήματος χρηματοδότησης από το ΑΚΑΓΕ, προέβη το απόγευμα της Πέμπτης το ΔΣ του Ιδρύματος, με ψήφους 9 κατά έναντι 7 υπέρ.

Η πρόταση απορρίφθηκε μετά τις αντιδράσεις για την πρόθεση της διοίκησης να κάνει χρήση των αποθεματικών που υπάρχουν στον «μικρό κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ.

Σύμφωνα με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, δεν θα προβεί σε αίτημα ταμειακής διευκόλυνσης (εσωτερικού δανεισμού) για την καταβολή των συντάξεων του Οκτωβρίου 2016, καθώς δεν υπάρχει τέτοιου είδους ανάγκη, «λόγω της βελτιωμένης πορείας είσπραξης των εσόδων του». Ωστοσο για το αίτημα επιχορήγησης από τον λογαριασμό ΑΚΑΓΕ, η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αναφέρει ότι τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων καλύπτονται από την κρατική επιχορήγηση και από τον ανωτέρω ειδικό λογαριασμό. Μάλιστα υπογραμμίζεται ότι το έλλειμμα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το οποίο είναι ήδη γνωστό από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν εγκρίθηκε και ο προϋπολογισμός είναι μειωμένο λόγω και της αύξησης των εσόδων του Ιδρύματος.

Το υπουργείο Εργασίας σε μια οργισμένη αντίδραση για τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ έκανε λόγο για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» για τις συντάξεις» από «τα παπαγαλάκια και τα αφεντικά τους».

«Η εκστρατεία παραπληροφόρησης για τις συντάξεις είχε χθες ένα ακόμη επεισόδιο με τίτλο: “Σπάνε τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ για να πληρώσουν συντάξεις”. Τα σχετικά κατευθυνόμενα δημοσιεύματα κλιμακώθηκαν (για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία από πού εκπορεύονται) με ανάλογη κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας των Τομεαρχών Υγείας και Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

«Δυστυχώς για τα παπαγαλάκια και τα αφεντικά τους», συνεχίζει το υπουργείο, η αλήθεια είναι η εξής:

Τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το οκτάμηνο του έτους 2016, αυξήθηκαν κατά 345,70 εκατ. ευρώ ή κατά ποσοστό 4,96% σε σχέση με τα έσοδα του οκταμήνου του έτους 2015. Για τον λόγο αυτόν όχι μόνον τα ελλείμματα του δεν αυξήθηκαν, αλλά για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια δεν χρειάστηκε να προβεί σε εσωτερικό δανεισμό για την καταβολή των συντάξεων.

Ποτέ δεν υπήρξε θέμα «σπασίματος του κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ», που προορίζεται να συμπληρώσει τα καταληστευμένα από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποθεματικά των ταμείων. Ποια είναι η διαστρέβλωση της γκρίζας προπαγάνδας; Στο εσωτερικό του ΑΚΑΓΕ λειτουργεί, με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, εντελώς ξεχωριστά από τον «κουμπαρά», ειδικός «Λογαριασμός Αλληλεγγύης Συνταξιούχων», ο λεγόμενος και «μικρός ΑΚΑΓΕ». Από τη σύσταση του ο τελευταίος έχει ως αποστολή να καλύπτει, μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό, τα ελλείμματα των Ταμείων.

Αυτό έγινε το 2014 επί κυβέρνησης ΝΔ και επαναλήφθηκε και το 2015, με τις ψήφους και των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων που καταψήφισαν τώρα την ανάλογη πρόταση του Διοικητή του ΙΚΑ, που δεν έκανε τίποτα παραπάνω από τα να επαναλάβει τη σχετική εγγραφή του φετινού προϋπολογισμού».

«Να τελειώνουν τα παιχνίδια με την αλήθεια στην πλάτη των συνταξιούχων. Σε πείσμα όσων το οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ξαναστήνει το ασφαλιστικό σύστημα με όρους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης», καταλήγει.