Εκπτώσεις και κίνητρα με στόχο να δηλωθούν όσο το δυνατόν από τα περισσότερα αυθαίρετα θα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο τακτοποίησης των αυθαιρέτων που θα δοθεί σε διαβούλευση τον Αύγουστο και θα πάει στη Βουλή για ψήφιση.

Το νέο σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα που ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως αναφέρει το «Έθνος», θα καθορίζει αρκετά μειωμένα πρόστιμα για οικονομικά ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού, «γενναία» περικοπή του παραβόλου για την αρχική δήλωση στο πρόγραμμα τακτοποίησης, αύξηση των δόσεων καταβολής των προστίμων αλλά και υποχρέωση διενέργειας αντισεισμικού ελέγχου του οικήματος.

Την ίδια στιγμή, θα επιχειρηθεί να δοθεί οριστική λύση για τα οικήματα με μεγάλες αυθαιρεσίες, αυτά δηλαδή που έχουν υπερβάσεις του συντελεστή δόμησης πάνω από 40% και για τα οποία υπάρχει αναστολή κατεδάφισης για τριάντα χρόνια, εφόσον όμως έχει πληρωθεί το παράβολο και το πρόστιμο. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να προχωρήσει η αγορά συντελεστή δόμησης μέσω της Τράπεζας Γης.

Πρωταρχικός στόχος του υπουργείου είναι να δοθεί κίνητρο ώστε να δηλωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα υφιστάμενα αυθαίρετα και να υπάρξει για πρώτη φορά καταγραφή και αποτύπωσή τους. Στην κατεύθυνση αυτή θα μειωθεί το παράβολο ύψους 500 ευρώ που ισχύει τώρα για την ένταξη στη ρύθμιση και το οποίο κατά περίπτωση μπορεί να φτάσει έως και τις 2.000 ευρώ.

Παράλληλα θα αυξηθεί ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων για την πληρωμή του προστίμου, οι οποίες σήμερα είναι εξήντα, ενώ θα καθοριστούν μειωμένα πρόστιμα βάσει κοινωνικών και εισοδηματικών κριτηρίων, τα οποία θα αφορούν μακροχρόνια ανέργους, άτομα που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, πολύτεκνους αλλά και ιδιοκτήτες των οποίων το προς τακτοποίηση ακίνητο αποτελεί το μόνο που έχουν στην κατοχή τους βάσει της δήλωσης του Ε9.

Ωστόσο, και σε αυτές τις περιπτώσεις εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα πλαφόν τετραγωνικών μέτρων, ώστε οι εκπτώσεις στα πρόστιμα να μην αφορούν σε πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες.