«Έχουμε μία καλή είδηση από το χθεσινό Eurogroup» δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο συνεπικεφαλής των Πρασίνων, Φιλίπ Λάμπερτς. «Η είδηση είναι ότι έπαυσε, πλέον, να αποτελεί ταμπού το θέμα της ελάφρυνσης ή της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους» πρόσθεσε.

Για τον κ. Λάμπερτς «όλα παραμένουν ακόμα κάπως νεφελώδη» όμως αναγνώρισε στον κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ «τη θέληση για μία συγκεκριμένη κατάληξη» στο χθεσινό Eurogroup. «Μέσα από αυτήν την άποψη, νομίζω ότι (ο Γ. Ντάισελμπλουμ) αρχίζει να παίζει τον πραγματικό ρόλο του ως προέδρου του Eurogroup και όχι αυτό του υποχείριου του Σόιμπλε, πράγμα που είναι θετικό» τόνισε.

Αναφορικά με την ψήφιση των δύο τελευταίων μεταρρυθμίσεων από την ελληνική Βουλή, ο κ. Λάμπερτς υποστήριξε ότι «με αυτές τις μεταρρυθμίσεις, δεν έγινε ευφυέστερο, σε μακροοικονομικό επίπεδο, το γενικό κοκτέιλ μέτρων που εφαρμόζεται στην Ελλάδα».

«Δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά μια πλειάδα οικονομολόγων, ότι τέτοια κοκτέιλ δεν έχουν πιθανότητες επιτυχίας και είναι απίθανο να φέρουν την Ελλάδα σε στέρεες βάσεις. Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μία αναγκαία προϋπόθεση, αλλά εντελώς ανεπαρκής, εάν δεν αλλάξουμε το όλο πακέτο, δίνοντας βάρος στις επενδύσεις για τη χώρα, ώστε να περάσει σε μία βιώσιμη οικονομία. Ας μη γελιόμαστε, υπήρξε μεν πρόοδος στις χθεσινές συνομιλίες στο Eurogroup, που όμως δεν αλλάζουν σε τίποτα την ολοκληρωτικά επιβλαβή λογική που διακατέχει το πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα», κατέληξε.