Τα capital controls είναι εδώ για να μείνουν, τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με την πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.

«Οι Έλληνες θα πρέπει να συνηθίσουν τους περιορισμούς στις συναλλαγές τους», σημειώνει χαρακτηριστικά το πρακτορείο και προσθέτει πως, σύμφωνα με την έρευνα, το 81% των ερωτηθέντων οικονομολόγων δεν πιστεύουν ότι οι περιορισμοί θα αρθούν πριν τον Ιούλιο του 2016 και ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν 18 δισ. ευρώ κεφαλαιακή ενίσχυση.

bloomberg

Ελληνική κυβέρνηση και τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι η άρση των capital controls -που εφαρμόστηκαν τον περασμένο Ιούνιο προκειμένου να περιοριστούν οι αναλήψεις από τα ΑΤΜ και τα ποσά των χρημάτων που έβγαιναν στο εξωτερικό- μπορούν να αρθούν στην αρχή του 2016, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Είναι υπερβολικά αισιόδοξοι», δηλώνει ο Αχιλλέας Χρυσοστόμου, οικονομολόγος στην τράπεζα Standard Chartered του Λονδίνου. «Πιστεύω ότι οι ευρωπαίοι εταίροι, οι πιστωτές, θα θέλουν να δουν περισσότερες αποδείξεις εφαρμογής του προγράμματος πριν νιώσουν άνετα με την άρση των capital controls», συμπληρώνει.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η EKT αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών στο τέλος αυτού του μήνα. Σύμφωνα με την έρευνα, προβλέπεται ότι θα προκύψει μια «τρύπα» 18 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο τμήμα της οποίας θα κληθεί να καλύψει το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

bloom