Σήμερα το πρωί το κοινοβούλιο της Γερμανίας καλείται να αποφασίσει για τη νέα συμφωνία με την Ελλάδα. Εισηγητής του νομοσχεδίου θα είναι μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος παρότι έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του Grexit καλείται να ταχθεί υπέρ της παροχής νέας βοήθειας προς την Αθήνα.

Το Βερολίνο αξιολογεί ως θετικό βήμα την υπερψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή και αναμένεται να εισηγηθεί θετικά περί της εκκίνησης των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Σε επιστολή του στην Μπούντεσταγκ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τους βουλευτές να του δώσουν το «πράσινο φως» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων τόσο για την πρώτη φάση της χρηματοδότησης – γέφυρας όσο και για ένα τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα μέσω του μηχανισμού ESM.

Γερμανικά μέσα αναφέρουν πως η συζήτηση θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς τουλάχιστον 50 βουλευτές από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα έχουν δηλώσει από καιρό ότι θα καταψηφίσουν,  αριθμός μεγαλύτερος όσων είχαν ψηφίσει αρνητικά τον περασμένο Φεβρουάριο για την παράταση του δεύτερου προγράματος.

Η ημέρα δεν αναμένεται πάντως εύκολη για την Άνγκελα Μέρκελ καθώς πληροφορίες από τη Γερμανία αναφέρουν πως θα γίνει στόχος επικρίσεων μαζί με τον Σόιμπλε για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύτηκαν και για την τακτική που ακολούθησαν στο θέμα της Ελλάδας. Σύμφωνα με τους Πράσινους στη συζήτηση θα τεθεί θέμα «ταπείνωσης της Ελλάδας».