Τις περικοπές δαπανών επανέφεραν χθες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δανειστές με την αντιπρότασή τους.

Ουσιαστικά οι δανειστές μέσω του ΔΝΤ έφεραν την αρχική πρόταση Γιουνκέρ για την επίτευξη συμφωνίας.

Η νέα πρόταση των θεσμών έχει μεγάλη διαφορά με την ελληνική, κυρίως ως προς τη φορολόγηση των επιχειρήσεων αλλά και τον ΦΠΑ, καθώς και στις δράσεις για την εξεύρεση του 1% του ΑΕΠ υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει απορρίψει την πρόταση των δανειστών, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο προτάσεις εντοπίζονται στα εξής:

-ΦΠΑ: Το κείμενο των δανειστών μετατάσσει μεγάλο μέρος των τροφίμων και την εστίαση στον υψηλό συντελεστή 23%. Στο 13% θα υπαχθούν τα «μη μεταποιημένα τρόφιμα» και όλα τα άλλα τρόφιμα στο 23%. Ως «μη μεταποιημένα» θεωρούνται τα τρόφιμα τα οποία δεν έχουν υποστεί μεταποίηση. Με την πρόταση αυτή το γάλα, το ψωμί, το λάδι θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 23%, καθώς είναι μεταποιημένα τρόφιμα.

Η ελληνική πρόταση προέβλεπε ότι τα «βασικά τρόφιμα» θα υπάγονταν στον συντελεστή 13%.

 

-Φορολογία στις επιχειρήσεις: Οι δανειστές στο κείμενο που έστειλαν διέγραψαν από την ελληνική λίστα ως ισοδύναμο μέτρο την έκτακτη εισφορά 12%, την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ενώ μείωσαν στο 28% αντί ελληνικής πρότασης για 29% την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών τους (σήμερα είναι στο 26%). Ζητούν την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%.

-Εισφορά αλληλεγγύης: Δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφορές

-Φορολόγηση αγροτών: Οι αντιπρόταση των δανειστών αναφέρεται σε κατάργηση των ειδικών καθεστώτων και συγκεκριμένα των επιστροφών στο πετρέλαιο, αλλά και η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των κερδών. Σήμερα, οι αγρότες φορολογούνται με συντελεστή 13% στο εισόδημά τους. Επίσης, οι δανειστές ζητούν τον επανασχεδιασμό του κώδικα φορολογίας εισοδήματος για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

-ΕΝΦΙΑ: Οι θεσμοί ζητούν οι όποιες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες να μην επηρεάσουν την εισπραξιμότητα του μέτρου που αποδίδει 2,65 δισ. ευρώ, κάτι στο οποίο δεν φαίνεται να υπάρχει διαφωνία.

-Φόρος στον ηλεκτρονικό τζόγο (e- gaming) και άδειες 4G και 5G: Οι δανειστές έσβησαν τις παρεμβάσεις από την πρόταση Τσίπρα

Αμυντικές δαπάνες: Η κυβέρνηση προτείνει την περικοπή τους κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016, οι δανειστές ζητούν η μείωση να είναι διπλάσια, δηλαδή τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ.

-ΕΚΑΣ: Οι δανειστές ζητούν κατάργηση και η πρόταση δε αναφέρει οτιδήποτε για αντικατάστασή του από κάποιο άλλο, προνοιακό επίδομα σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη. Η ελληνική πρόταση το καταργούσε από 2018 και το αντικαθιστούσε.

-Συντάξεις: Η αντιπρόταση των δανειστών προβλέπει άμεσα, από την 1η Ιουλίου του 2015 και έως το 2022 την πλήρη εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων έτσι ώστε τα γενικά όρια συνταξιοδότησης για όλους να είναι στα 67 ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας. Το ελληνικό κείμενο αναφερόταν στα θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα.