Με βασικό μενού την ενεργειακή συνεργασία με αιχμή του δόρατος το ελληνικό τμήμα του αγωγού Turkish Stream, την διεύρυνση των επιχειρηματικών δεσμών Αθήνας και Μόσχας και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντάται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο του διεθνούς οικονομικού φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

Ο κ. Τσίπρας, που αποτελεί τον μοναδικό Ευρωπαίο ηγέτη στην Αγία Πετρούπολη, θα έχει τετ α τετ με τον Ρώσο πρόεδρο για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες διακυβέρνησης, σε μία προσπάθεια ένταξης των γεωπολιτικών συνεπειών ενός ενδεχόμενου Grexit στο ανοιχτό μέτωπο με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, την ώρα που οι σχέσεις της Ευρώπης με τη Μόσχα έχουν επιστρέψει σε εποχές Ψυχρού Πολέμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνοδεύεται από τους υπουργούς Γ. Σταθάκη, Π. Λαφαζάνη, Ν. Βαλαβάνη, Κ. Ήσυχο, και Γ. Σακελλαρίδη, τον γγ του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Τσίπρα και από πολυπληθή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

Πριν τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 16:15, ο κ. Τσίπρας θα παραθέσει ομιλία στην Ολομέλεια του Φόρουμ.

Χθες πάντως, ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον υπουργό ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της Gazprom κ. Αλεξέι Μίλερ, αλλά και με υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας των BRICS, στις οποίες συζητήθηκε το περιεχόμενο της πολιτικής συμφωνίας που θα υπογράψει σήμερα σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες ο πρωθυπουργός με τον Πούτιν.

Την Πέμπτη επίσης, τέθηκε επί τάπητος η δυνατότητα σχηματισμού ομάδων εργασίας, σε τεχνικό και ανώτερο πολιτικό επίπεδο, με αντικείμενο την αναζήτηση «νέων οδών ελληνορωσικής συνεργασίας», στις συναντήσεις που είχε στην Αγία Πετρούπολη, με στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.