Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s ανέφερε σήμερα ότι η μη καταβολή των 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν θα θεωρηθεί από τον ίδιο κήρυξη επιλεκτικής χρεωκοπίας.

Γενικά ο S&P—όπως και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s—δεν θεωρεί ότι ένα κράτος κηρύσσει πτώχευση εάν δεν προχωρήσει στην αποπληρωμή μιας δόσης σε πιστωτές του λεγόμενου επίσημου τομέα, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα ή μια κεντρική τράπεζα.

Εάν η Ελλάδα δεν καταβάλει το οφειλόμενο ποσό στην ΕΚΤ, «ο Standard & Poor’s δεν θα υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε ‘SD’» (σ.σ. selective default, επιλεκτική χρεωκοπία) ενδέχεται πάντως να υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας κάτω από το σημερινό επίπεδο (CCC), διευκρίνισε ο οίκος.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, η ΕΚΤ διακρατεί το σύνολο των κρατικών ομολόγων τα οποία είχε λάβει κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής τους το 2012. Αυτός είναι ο λόγος που η μη εξόφληση των ομολόγων δεν θα επηρεάσει άμεσα τους ιδιώτες πιστωτές», επιχειρηματολογεί ο S&P.

Η Ελλάδα καλείται να προχωρήσει σε αρκετές μεγάλες πληρωμές ως το τέλος του καλοκαιριού. Αναμένεται να καταβάλει 1,6 δισεκ. ευρώ στο ΔΝΤ ως την 30ή Ιουνίου, καθώς και 6,7 δισεκ. ευρώ στην ΕΚΤ σε δύο δόσεις, την πρώτη, ύψους 3,45 δισεκ. ευρώ, την 20ή Ιουλίου και τη δεύτερη, ύψους 3,2 δισεκ. ευρώ, έως την 20ή Αυγούστου.