ΣΕΒ: Η Ελλάδα έχει τις χαμηλότερες επενδύσεις παγκοσμίως ως ποσοστό του ΑΕΠ

Το κατά κεφαλήν εισόδημα σε πραγματικούς όρους, υποβαθμίστηκε σε επίπεδα χαμηλότερα από το 2000


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17:25
10/10/2019
ΣΕΒ: Η Ελλάδα έχει τις χαμηλότερες επενδύσεις παγκοσμίως ως ποσοστό του ΑΕΠ
5
loading

Τις χαμηλότερες επενδύσεις παγκοσμίως ως ποσοστό του Α.Ε.Π. είχε το 2018 η χώρα μας (εξαιρουμένων χωρών που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση ή σε πτώχευση), γεγονός που είχε ως συνέπεια την υποβάθμιση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, σε πραγματικούς όρους, σε επίπεδα χαμηλότερα από το 2000.

Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων αναφορικά με την έκθεση του World Economic Forum (WEF) για το 2019 που ανακοινώθηκε χθες, στην οποία καταγράφεται υποχώρηση της Ελλάδας, κατά 2 θέσεις στην 59η θέση σε 141 χώρες, και κατά 12 θέσεις περίπου σωρευτικά από το 2015 και μετά, καθώς και μείωση την ίδια περίοδο της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας κατά -1,7%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου οι επιχειρηματικές επενδύσεις σήμερα (2018), ύψους 10 δισ. ευρώ περίπου, αν και σε ονομαστικούς όρους έχουν επανέλθει στα 2/3 των προ κρίσης επιπέδων (2009), ανέρχονται στο 6% του ΑΕΠ περίπου, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ-28 διαμορφώνεται στο 13%. Υπάρχει, όμως, τεράστια υστέρηση στις μη επιχειρηματικές επενδύσεις καθώς οι δημόσιες επενδύσεις (Προϋπολογισμός Δημοσίων Επενδύσεων) και οι επενδύσεις των νοικοκυριών (κυρίως σε κατοικίες, αλλά και σε εξοπλισμό αυτοαπασχολούμενων) διαμορφώνονται σήμερα στα Euro5 δισ. περίπου για την κάθε κατηγορία, όταν προ κρίσης κυμαινόντουσαν σε 14 δισ. ευρώ και 21 δισ. αντίστοιχα.

Ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ότι η υποχώρηση της Ελλάδας στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας καθιστά εξαιρετικά δύσκολη και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας σε επενδυτική βαθμίδα «σε σύντομο χρονικό διάστημα, και κατά προτίμηση μέχρι το 2021 όταν η Ελλάδα θα γιορτάσει τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία του 1821». Συμπληρώνει ωστόσο ότι το εγχείρημα δεν είναι και ακατόρθωτο.

Συσχετίζοντας εξάλλου τις δύο αξιολογήσεις (ανταγωνιστικότητα από το WEF και πιστοληπτική αξιολόγηση από την Standard and Poor's) ο ΣΕΒ σημειώνει ότι για να αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στο ΒΒΒ- από Β+ σήμερα (+4 θέσεις) θα πρέπει να βελτιώσει τη θέση της στην κατάταξη του WEF κατά 17 θέσεις (από 59η σε 42η). Και από τη συσχέτιση κατάταξης WEF με το κατά κεφαλήν εισόδημα προκύπτει ότι εάν η Ελλάδα βελτιωθεί κατά 17 θέσεις, δημιουργείται θεωρητικά μια δυναμική ικανή να ωθήσει το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας προς τις USD 24.000 από USD 20.000 σήμερα σε τρέχουσες τιμές.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Σιγά σιγά

  Προς ΣΕΒ κόψτε μισθούς κάντε το οκτάωρο δωδεκάωρο αυτές τις προτάσεις θά τις ακούσει ο Κούλης τότε νά δεις επενδύσεις άλλωστε τα έλεγε προεκλογικά όπου νάνε έρχεται όχι όλα μαζί τώρα σειρά έχει η υγεία

 2. avatar SER 30

  Τις χαμηλότερες επενδύσεις παγκοσμίως ως ποσοστό του Α.Ε.Π. είχε το 2018 η χώρα μας (εξαιρουμένων χωρών που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση ή σε πτώχευση), ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑΡΑ ΤΣΑΚΑΛΩΤΕ ΜΑΣ . ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΕΡΓΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΛΑΝΟ ΔΟΥΛΕΙΑ ΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΠΙΤΥΧΙΩΝ ΠΟΥ Η ΔΕΞΙΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΜΑΡΩΝΕΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΟΚΚΟΡΕΥΕΤΑΙ ΙΔΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΣ ? ΣΗΜ : ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΠΙΤ ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΥΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ . ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΚΕΨΟΥ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΞΑΝΑΜΙΛΗΣΕΙΣ .

 3. avatar Social Distortion.

  Στο πακέτο "Γιούνκερ" αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και εξήγησε τους για τους λόγους για τους οποίους δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς.

  Ο κ. Φλαμπουράρης είπε πως, "για να αξιοποιηθεί θέλει δύο πράγματα. Πρώτα πρώτα είναι δάνειο και έχει μία τρομακτική διαδικασία. Πρέπει να καταθέσεις business plan και για να εγκριθεί θέλει τα έσοδα - έξοδα να είναι συν για να μπορεί να αποπληρωθεί το δάνειο".

  "Δεν γίνονται σε ένα χρόνο αυτά τα πράγματα. Είμαστε κυβέρνηση δύο χρόνια", σχολίασε ο κ. Φλαμπουράρης και πρόσθεσε:

  "Δεν το έχουμε κάνει αυτό διότι όπως γνωρίζετε το οικονομικό επιτελείο έχει ανάγκες και αρμοδιότητες και αυτό έχει μείνει λίγο πίσω, αλλά έχουμε δύο χρόνια μπροστά μας. Θα ανοίξουν οι κάνουλες τον Αύγουστο του 2018 που θα βγούμε από το μνημόνιο".

  Δραγασκης : το 2018 θα εχουμε εκρηξη επςνδυσεων

  1. avatar Φίλε μου

   Οι άνθρωποι ήταν για τα μπάζα. Μην το ψάχνεις. Πήγαμε πολύ πίσω.

 4. avatar gkagkarin.blogspot.com

  ...Το πολυνομοσχέδιο εκχωρεί "γην και ύδωρ" στο μεγάλο κεφάλαιο που, στο όνομα "της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας", θα μπορεί να επενδύει πρακτικά όπου θέλει, με όποιους όρους θέλει, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες στο λαό και το περιβάλλον, με άρση ακόμη και του όποιου πλαισίου προστασίας ίσχυε έως σήμερα.

  Επιχειρεί τη συγκρότηση μόνιμου μηχανισμού "πρέσας" στους μισθούς, στις κοινωνικές παροχές και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, αξιοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο και τον απεργοκτόνο νόμο που της παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιφέρει νέο συντριπτικό πλήγμα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ειδικά στις Κλαδικές και ταυτόχρονα επιδιώκει να επιβάλει σιγή νεκροταφείου με διατάξεις για τον ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων από την εργοδοσία και το κράτος, με ηλεκτρονικό φακέλωμα και χτύπημα των συλλογικών διαδικασιών.
  ....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει