Τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ σε ορίζοντα 2 – 3 ετών προβλέπει το επιχειρηματικό σχέδιο της θυγατρικής ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ανέφερε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κωνσταντίνος Μαύρος μιλώντας σήμερα στο συνέδριο Athens Energy Dialogues που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Όπως επεσήμανε, στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 η εταιρεία λειτουργούσε μονάδες ισχύος 150 μεγαβάτ, μέγεθος που την καθιστούσε σχεδόν ουραγό στην αγορά. Έχει ξεκινήσει η κατασκευή άλλων 100 μεγαβάτ και μέχρι το Μάιο θα ξεκινήσουν άλλα 200, που σημαίνει ότι είναι ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο να λειτουργούν 500 μεγαβάτ σε ορίζοντα 24 – 36 μηνών, με την ανάπτυξη και συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα. Επεσήμανε ωστόσο την ανάγκη να προχωρήσει η αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου.

Επιφυλάξεις για την πλήρη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων εξέφρασε ο πρόεδρος του διεθνούς δικτύου REN 21 και πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός. «Δεν είναι, όπως υποστήριξε, το καλύτερο για τη χώρα ούτε για τη ΔΕΗ», επισημαίνοντας τον κίνδυνο ασφάλειας εφοδιασμού. Αναγνώρισε ότι η πλειονότητα των λιγνιτικών μονάδων πρέπει να κλείσει, και κάποιες έπρεπε να έχουν ήδη κλείσει, τάχθηκε ωστόσο υπέρ της διατήρησης των μονάδων Φλώρινας, Αγίου Δημητρίου 5 και Μεγαλόπολης 4 όπως και της υπό κατασκευή Πτολεμαίδα 5. Σημείωσε επίσης ότι ο λιγνίτης δεν πρέπει να αντικατασταθεί από το φυσικό αέριο αλλά από ανανεώσιμες πηγές.

Ως κλειδί για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών χαρακτήρισε την αποθήκευση ενέργειας ο επικεφαλής της ENEL Green Power Ευρώπης, Αριστοτέλης Χαντάβας, ο οποίος στάθηκε επίσης στο ευτυχές όπως το χαρακτήρισε γεγονός των εγκαινίων του αιολικού πάρκου του Καφηρέα από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον περασμένο Οκτώβριο, έργο που δείχνει ότι στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας.

Την ευχή να προχωρήσουν οι γερμανικές επιχειρήσεις έστω με την μισή ταχύτητα με την οποία προχωρά η ΔΕΗ στην απανθρακοποίηση εξέφρασε ο επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης για την Ελλάδα της εταιρίας Bay Wa, Philipp Kunze.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.