Χατζηδάκης: Δέκα μέτρα για εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ

Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
18:13
31/10/2019
Χατζηδάκης: Δέκα μέτρα για εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ
6
loading

Κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοεισερχόμενους στη ΔΕΗ, εθελουσία έξοδο σε συνάρτηση με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, πιο ευέλικτο πλαίσιο για τις προμήθειες και δραστικό περιορισμό της έκπτωσης στο ρεύμα, που ισχύει για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της επιχείρησης, προβλέπει -μεταξύ άλλων- το νομοσχέδιο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που παρουσίασε απόψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη συζήτηση στο υπουργικό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις του που μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός έκανε λόγο για μια πραγματικά ευρωπαϊκή ατζέντα που υπηρετεί την αγορά, τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και την εθνική οικονομία και για ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην απελευθέρωση και τον εκσυγχρονισμό, τόσο της αγοράς όσο και της ίδιας της ΔΕΗ.

Αναλυτικά, τα 10 μέτρα για τη ΔΕΗ που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο έχουν ως εξής:

 • Κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους οι οποίοι θα προσλαμβάνονται με έλεγχο από το ΑΣΕΠ, αλλά με ταχύτερες διαδικασίες και με αμοιβές που θα ορίζονται από την αρμόδια επιτροπή της επιχείρησης.
 • Κατάργηση του ισχύοντος προνομιακού τιμολογίου για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ που προβλέπει έκπτωση 75% τόσο στο ανταγωνιστικό όσο και στο μονοπωλιακό τμήμα. Στο εξής θα ισχύει έκπτωση 30 % μόνο στο ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου.
 • Εθελούσιες έξοδοι με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης, οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά αποκλειστικά την ίδια την ΔΕΗ. Το κόστος προβλέπεται να αποσβεστεί σε ορίζοντα δύο έως τριών ετών.
 • Κατάργηση της μονιμότητας των γενικών διευθυντών και διευθυντών οι οποίοι θα καταλαμβάνουν τις θέσεις αυτές μετά από προκήρυξη που θα απευθύνεται και σε στελέχη της αγοράς και με τριετή συμβόλαια.
 • Κίνητρα για προσέλκυση στελεχών από την αγορά. Οι αμοιβές των 80 γενικών διευθυντών και διευθυντών της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης.
 • Ενίσχυση της μεσαίας βαθμίδας διοίκησης, με δυνατότητα πρόσληψης του 20% των βοηθών διευθυντών από την αγορά.
 • Δυνατότητα μετακίνησης των εργαζομένων μεταξύ ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
 • Δυνατότητα επίσης μετακίνησης εργαζομένων από τον όμιλο προς το Δημόσιο.
 • Πιο ευέλικτο πλαίσιο για προμήθειες χαμηλής αξίας, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, με διατήρηση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο
 • Θέσπιση επιτροπής αμοιβών και προσλήψεων, καθώς και επιτροπής ελέγχου και εποπτείας προμηθειών στην οποία θα συμμετέχουν και ανεξάρτητα μέλη εκτός ΔΕΗ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η πλήρης αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, καθώς και μέτρα για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ΔΕΠΑ διαχωρίζεται σε εταιρείες υποδομών, εμπορίας και διεθνών έργων και προβλέπεται η πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου (το οποίο ελέγχει σήμερα το 65%) από τις δυο πρώτες.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, ανέφερε ότι εκδηλώνεται ήδη ισχυρό ενδιαφέρον για τις δύο εταιρείες, ενώ διευκρίνισε ότι όποιος δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας δεν θα μπορεί να έχει συμμετοχή στα δίκτυα. Τόνισε, μάλιστα, ότι με την ιδιωτικοποίηση θα εισρεύσουν νέα κεφάλαια που θα επιτρέψουν την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα. Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται ακόμη, η μείωση των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στο νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος (για καταναλώσεις πάνω από 1600 kWh), η θέσπιση κινήτρων για κατασκευή μεγάλων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η επίσπευση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων του Δημοσίου.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και προβλέπεται να ψηφιστεί από τη Βουλή ως το τέλος Νοεμβρίου.

Σε ερώτηση για τα δημοσιεύματα που αφορούν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κρήτη, ο κ. Χατζηδάκης παρέπεμψε στις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ, Ανδρέα Σιάμιση, ο οποίος τόνισε νωρίτερα ότι οι εκτιμήσεις για την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων είναι «ένα πολύ αισιόδοξο αλλά και ακραίο σενάριο».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Με ένα σμπάρο

  Μείωση του προσωπικού για μεγαλύτερη ταλαιπωρία στις ουρές των πολιτών και αύξηση των ήδη υψηλών μισθών των διευθυντών.
  Αν είσαι κουμπάρος ή βαφτισιμιός του Μητσοτακέικου, η θεσάρα σε περιμένει.

 2. avatar ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ

  ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΕΡΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΟ ΧΘΕΣ!
  ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΑΚΟΜΑ 1 ΣΗΜΕΙΟ :
  H ΔΕΗ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ "ΧΡΕΗ" ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ.ΝΑ ΚΥΝΗΓΗΣΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΑΝ.

  1. avatar υπαλληλος

   καμια ελαφρυνση στους εργαζομενους και συνταξιουχους της ΔΕΗ.Αυτοι αποτελουσαν εξαιρεση εναντι ολων των αλλων εργαζομενων

 3. avatar Τόνο Μάσας.

  "Κατάργηση του ισχύοντος προνομιακού τιμολογίου για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ που προβλέπει έκπτωση 75% "
  Η ΜΕΓΑΛΗ ΞΕΥΤΙΛΑ!! ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
  ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΕΚΒΙΑΖΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΑΝ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΚΙΑΙ ΑΔΥΝΑΜΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ.
  ΧΡΕΩΝΑΝ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΣΟ ΉΘΕΛΑΝ ΑΝΕΞΈΛΕΓΚΤΑ.ΚΑΙ ΤΑ ΦΟΡΤΩΝΑΝ ΣΕ ΜΑΣ ΟΛΟΥΣ.
  ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΔΕΗ ΤΑΡΑΞΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΜΥΝΗΣΕΙΣ!!
  ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΑΦΗΣΤΕ ΛΙΓΟ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΙΣ ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ [...] ΑΝΤΙΔΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΣΑΣ. ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕΞ. ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ!!
  ΥΓ
  Σορι για τις φωνές.

 4. avatar επιτέλους!!

  τέλος στην μονιμότητα

 5. avatar μπλαμπλας

  Τι ωραια που τα λεει.Σχεδον συγκινηθηκα..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει