Πώς ήρθε το τέλος της ιστορικής Χαλυβουργικής

Διακοπή δραστηριότητας για μια επιχείρηση άνω των 80 ετών


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
16:02
18/12/2018
Πώς ήρθε το τέλος της ιστορικής Χαλυβουργικής
9
loading

Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για εξεύρεση λύσης και συνέχιση της ενεργειακής τροφοδοσίας της Χαλυβουργικής δεν ευοδώθηκαν και ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς προχώρησε σήμερα στη διακοπή ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων στην Ελευσίνα.

Η κρίση στην οικοδομή και συνολικά στην κατασκευαστική δραστηριότητα, παρά τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, οδήγησαν μια ιστορική επιχείρηση, ηλικίας άνω των 80 ετών με συμμετοχή στα περισσότερα μεγάλα έργα που κατασκευάστηκαν στη χώρα, σε διακοπή της δραστηριότητάς της.

Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες οικονομικές καταστάσεις του 2015, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο τζίρος της εταιρίας διαμορφώθηκε στα 16,8 εκατ. ευρώ ενώ τα βαραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δάνεια ήταν 408 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 71 εκατ. ήταν ληξιπρόθεσμα.

Σε αυτά προστίθενται ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 31,8 εκατ. ευρώ από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τις οποίες η ΔΕΗ προσχώρησε σε άρση της εκπροσώπησης, ενώ θα ακολουθήσουν νομικές ενέργειες για την ανάκτηση των οφειλών.

Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών με τη μεσολάβηση και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ζήτησε στις 20 Νοεμβρίου περίοδο χάριτος ενός μήνα λόγω της δικαστικής διαμάχης για τη διαχείριση της εταιρείας.

Η ΔΕΗ έθεσε προθεσμία μέχρι χθες, Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου εκφράζοντας την ελπίδα, ότι «εφόσον επιδειχθεί η επιβαλλόμενη υπευθυνότητα εκ μέρους της ιδιοκτησίας της Χαλυβουργικής μπορεί να βρεθεί λύση».

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από τη διοίκηση της ΔΕΗ, η πρόταση που υπεβλήθη από την πλευρά της εταιρίας και κρίθηκε ανεπαρκής, προέβλεπε την καταβολή 500.000 ευρώ.

Η Χαλυβουργική ξεκίνησε ως εργοστάσιο παραγωγής ειδών συρματουργίας, στην οδό Πειραιώς 197, με την επωνυμία Ελληνικά Συρματουργεία Θ.Α. Αγγελόπουλος & Υιοί. Το 1951 οι δραστηριότητες μεταφέρθηκαν στην Ελευσίνα, όπου το 1953 άρχισε η λειτουργία ηλεκτρικών κλιβάνων των 20 τόννων και το 1961 θεμελιώθηκε η πρώτη υψικάμινος στη χώρα.

Το 2001 ξεκίνησε επενδυτικό πρόγραμμα ριζικού εκσυγχρονισμού των παραγωγικών μονάδων, ύψους 250 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε το 2006. Η Χαλυβουργική είχε σημαντική συμμετοχή σε έργα υποδομής όπως οι μεγάλοι οδικοί άξονες, Π.Α.Θ.Ε., Αυτοκινητόδρομος Μορέας (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα), Ολυμπία οδός, Ιόνια Οδός, Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος (Ε-65), το Μετρό Αθηνών, κ.α. και παλαιότερα το λιμάνι της Πάτρας, το Ολυμπιακό Στάδιο, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η Γέφυρα της Χαλκίδας, η Εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου, ο Διεθνής Αερολιμένας Ελευθέριος Βενιζέλος, η Εγνατία Οδός, η Αττική Οδός, η γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου, το Ολυμπιακό Χωριό καθώς και άλλα Ολυμπιακά έργα. Επίσης ήταν ο κύριος προμηθευτής Χάλυβα Οπλισμού Σκυροδέματος σε μεγάλα ιδιωτικά έργα της τελευταίας δεκαετίας όπως τα Costa Navarino Resort, McArthurGlen Athens, Karela Office Park, Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ.α.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Προσκλητήριο

  Πάντως η Γιάννα αποκλείεται να ακυρώσει το πάρτι για το ρεβεγιόν.

 2. avatar Σφυροδρεπανίζω ακατάπαυστα, αλλά “φώς”… δεν βλέπω. Και γκάπα-γκούπα γκάπα-γκούπα…

  "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη"!
  ...και καταφέραμε με την λαϊκή εργατική πάλη ?....ο εργάτης να μείνει άνεργος!

 3. avatar Μστ

  Τα τελευταία 10 χρόνια η χαλυβουργική δεν έχει κάνει καμία επένδυση με την δικαιολογία των Αγγελόπουλων ότι δε συμφέρει να παράγεις πλέον χάλυβα στην Ελλάδα αλλά να τον εισάγεις από Τουρκία...αλλά ανταγωνιστική εταιρεία στην Ελλάδα, η ΣΙΔΕΝΟΡ, που κάνει επενδύσεις αύξησε με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2017 τον όγκο παραγωγής και τα κέρδη της κατά 79% και αναμένει διατήρηση της ανοδικής τάσης σε βάθος πενταετίας...οπότε οι δικαιολογίες των Αγγελόπουλων δε πείθουν.!!

 4. avatar ΛΑΜ

  Αδιάβαστοι και οι τρεις σχολιαστές....
  Ειδικά ο πρώτος με ειδικές αντισυριζα παρωπίδες και γραφικός....
  Για την κόντρα της οικογένειας ΑΓΓΕΛΌΠΟΥΛΟΥ η οποία κρατάει τουλάχιστον μια δεκαετία ούτε λόγος.
  Η κυριότερη αιτία της κατάστασης στην εταιρεία είναι η διαμάχη πατήρ με υιούς ΑΓΓΕΛΌΠΟΥΛΟΥ, η οποία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα!!!!

  1. avatar Μστ

   Και συ ανοησίες γράφεις...ο γέρο Αγγελόπουλος είναι 90 χρονών και έχει γεροντική άνια...όσο για τη κόντρα ξέσπασε τελεύταια γιατί κινδυνεύει με κατάσχεση η περιουσία του γέρο-αγγελόπουλου από τράπεζες...η κατρακύλα της χαλυβουργικής έχει ξεκινήσει πριν 10 χρόνια όταν τα αδέλφια Αγγελόπουλοι έκριναν ότι δεν αξίζει να επενδύσουν στη παραγωγή χάλυβα και συμφέρει να εισάγουν από Τουρκία...λάθος απόφαση γιατί η ΣΙΔΕΝΟΡ απέδειξε το αντίθετο κερδίζοντας όλο το μερίδιο της αγοράς

 5. avatar επαγγελματίας αριστερός

  Το κίνημα δεν πληρώνω έγινε κυβέρνηση.
  Το κίνημα δεν πληρώνω διοικεί πλέον και την Χαλυβουργική.
  Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη.
  Μόνο στην τριτοκοσμική Ελλάδα του συριζα συμβαίνουν αυτά.

 6. avatar Απλός πολίτης

  Χωρίς διάθεση να κατακρίνω κανέναν, χωρις να είμαι ταγμένος σε κάποιο πολιτικό χώρο,θα αναφέρω οτι 7 χρόνια πριν, πήγαμε κάποιοι συνάδελφοι στον τοπικό ΟΑΕΔ για κάποιο δικό μας θέμα, πέσαμε πάνω σε ένα είδος "διαιτησίας" μεταξύ των εργοδοτων - προφανώς μέσω των δικηγόρων τους - και των εργαζομένων της Χαλυβουργικής. Θυμάμαι, γιατι υπήρχε ένταση και οι φωνές περνούσαν μέσα απο τους τοίχους- οπτική επαφή ειχαμε καθως ηταν τζαμαριες- ,τη μερια των εργοδοτών να λένε στους εργαζόμενους, προτείνουμε να γυρίσουμε τις συμβάσεις σε 4ημερη απασχόληση ώστε να σώσουμε θέσεις εργασίας και να κάνουμε μια προσπάθεια να σώσουμε την εταιρεία, η αντίδραση της πλευράς των εργαζομένων ήταν σκεπτικισμός και τότε εκδηλώθηκε η παρουσία κάποιων συνδικαλιστών μέσα από τους εργαζόμενους που σηκώθηκαν και φώναξαν, αυτά να τα ξεχάσετε, ειναι απαράδεκτα, το εργατικό κίνημα κλπ κλπ και μάλιστα ειπαν πως ανηκαν σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και δεν θα έκαναν βήμα πίσω. Δεν κάθησα να δω το αποτέλεσμα της ολης συνομιλίας, ειχαμε τα δικά μας θέματα, αλλά τελικά καταλαβαίνω και κρίνωντας απο το αποτέλεσμα πως το πραγματικό συμφέρον του εργαζόμενου το ξέρει μονο ο ίδιος ο εργαζόμενος και οχι αυτοί που μιλάν εξ'ονοματός του,δυστυχως όμως ο κάθε εργαζόμενος δεν θεωρεί πως ειναι αρκετάς σημαντικός ώστε να πει μόνος του τη γνώμη του και τοποθετεί το μέλλον του σε επαγγελματίες τυχάρπαστους.Αυτό βέβαια δεν κάνει αγιους τους εργοδότες ή το καπιταλισμό που σιωπηρά δεχόμαστε ,αν και φωναχτά απορρίπτουμε.

  1. avatar Tery Mpeiss

   γίνατε πρόεδροι των σωματίων και οδηγήσατε με αδικαιολόγητα αιτήματα τους [εργάτες], σε απεργίες χωρίς να είστε ουσιαστικά εκλεγμένοι αλλά ασκώντας ψυχολογική βία στους εργάτες και υπάλληλους όπως τους διαχωρίζετε ,με αποτέλεσμα να κλείσετε όλα τα εργοστάσια και να οδηγήσετε τους προστατευόμενου σας σε πείνα και εξαθλίωση, και να διαλύσετε το Ελληνικό Έθνος

 7. avatar Ποκο λοκο

  Άλλη μια πρώην κρατική εταιρεία που κατέστρεψαν οί παλιάτσοι πολιτικοί.πρωτα χρεωστε την εταιρεία,μετά αφήστε την να παρακμάσει στην συνείδηση του κόσμου και μετά ξεπουληστε την για ένα κομμάτι ψωμί,για να υπάρχει και [...].πετυχημενη συνταγή και αλάνθαστη.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει